Blue Monday: Πώς να ξεπεράσεις την πιο καταθλιπτική Δευτέρα της χρονιάς

Εάν έχεις πεσμένη ενέργεια αυτήν την εποχή, μπορεί να αντιμετωπίζεις τα συμπτώματα της Blue Monday. Μάθε τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτό το φαινόμενο.

monday istock

Blue Monday: Η μελαγχολία της ημέρας αυτής συνδέεται από διάφορους παράγοντες: τις κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα, την περίοδο που οι γιορτές τελείωσαν, οι οικονομικές υποχρεώσεις στη μέση της σεζόν αλλά και οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς για τη νέα χρονιά που αρχίζουν να "ξεθωριάζουν".

Η δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι γνωστή ως Blue Monday, μια μέρα που από πολλούς έχει ονομαστεί ως η "πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου". Όμως, ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι;

Υπάρχει Blue Monday (και δεν τη θέλουμε);

Η Blue Monday δεν είναι τεχνικά μια πραγματική ημερομηνία που πρέπει να σημειώνουμε στα ημερολόγιά μας. Παρόμοια με το πώς δημιουργήθηκαν η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η Ημέρα της Μητέρας για να πουλήσουν σοκολάτες και κεριά με έκπτωση, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Blue Monday υπάρχει μόνο χάρη σε μια έμπειρη ομάδα μάρκετινγκ. Ο όρος "Blue Monday" επινοήθηκε το 2004 από τον ψυχολόγο Κλιφ Άρναλ αφού τον προσέγγισε μια ταξιδιωτική εταιρεία για να προσδιορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς. Η Blue Monday έγινε στη συνέχεια το επίκεντρο μιας διαφημιστικής καμπάνιας, η οποία σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις κρατήσεις διακοπών που, όπως πρότεινε η εταιρεία, θα ανακούφιζαν μέρος της δυστυχίας της Blue Monday. Ωστόσο, ο υπολογισμός του Άρναλ έχει απορριφθεί πλήρως από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οι πιο συχνές αιτίες της Blue Monday

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η πτώση της διάθεσης αυτή την εποχή του χρόνου έχει συνήθως μια απάντηση: εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, έναν τύπο κατάθλιψης που εξαρτάται από την αλλαγή της εποχής. Αλλά καθώς εμείς οι λαοί του νότιου ημισφαιρίου έχουμε ηλιοφάνεια, το να κατηγορούμε μια Δευτέρα στα μέσα Ιανουαρίου ότι ευθύνεται για την κακή μας διάθεση, είναι λίγο υπερβολικό.

"Μια νέα χρονιά είναι συχνά γεμάτη με υψηλές προσδοκίες, προβληματισμό και αποφάσεις", λέει η Γεωργία Κανελλοπούλου, ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλος. "Καθώς ξετυλίγεται η νέα χρονιά, συχνά ωθεί τα άτομα να αξιολογήσουν την προηγούμενη χρονιά, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο αν νιώθεις ότι δεν έχεις πετύχει όλα όσα ήθελες".

Ποτέ δεν είναι αργά για να επαναξιολογήσεις τους στόχους σου

Σύμφωνα με την ψυχολόγο τα αισθήματα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας είναι συχνά αναπόφευκτα όταν πρόκειται για έναν μακροπρόθεσμο καθορισμό στόχων. Η καλύτερη προσέγγιση; Πάρε τις αποφάσεις σου για νέα χρονιά με ευελιξία και αυτοσεβασμό για να αποφύγεις να χτυπήσεις... τοίχο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. 
Εάν το 2024 νιώθεις πεσμένη, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τα καθυστερημένα συμπτώματα των χριστουγεννιάτικων γλυκών, του Prosecco και του ελάχιστου ύπνου τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι φυσικό να νιώθεις έξω από τα νερά σου αυτήν την εβδομάδα.

3 συμβoυλές για συναισθηματικό recover

Ακολουθούν τρεις απλές συμβουλές της ψυχολόγου για να εστιάσεις ξανά στην ευεξία σου.

1. Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα

"Αφιέρωσε χρόνο για καθημερινές δραστηριότητες αυτοφροντίδας, για να καλλιεργήσεις την ευεξία σου", λέει, προτείνοντας μια σειρά από δραστηριότητες mindfulness (ενσυνειδητότητα)ς, όπως έναν χαλαρό περίπατο μόνη ή μια περιποίηση προσώπου στο σπίτι.

2. Καλλιέργησε τις φιλίες σου

"Αυτές είναι οι στιγμές που χρειαζόμαστε μια ανάσα και να ξεφύγουμε από το οικογενειακό χάος, και μια συνάντηση με φίλους είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι", λέει η ειδικός. "Εάν η δημιουργία νέων φίλων είναι μεταξύ των στόχων της νέας χρονιάς, σκέψου να εξερευνήσεις τοπικές εκδηλώσεις και ομάδες στην περιοχή σου."

3. Κοιμήσου (και κοιμήσου ξανά)

"Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα υφίσταται βασικές διαδικασίες για την ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των επιπέδων ενέργειας, της εδραίωσης των αναμνήσεων και της επισκευής των καθημερινών φθορών", εξηγεί η ψυχολόγος. έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως η εξασθενημένη συγκέντρωση, η μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία και τα αυξημένα επίπεδα στρες, επομένως είναι σημαντικό να ξεκουραστείς".

 

Διάβασε αυτό: Προκαλεί ο κακός ύπνος καταθλιπτικά συμπτώματα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i