Προκαλεί ο κακός ύπνος καταθλιπτικά συμπτώματα;

Μία νέα έρευνα μελέτησε τη σχέση ανάμεσα στην ποιότητα του ύπνου και τα καταθλιπτική διάθεση.

ύπνος και κατάθλιψη Unsplash

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να μας προκαλέσουν καταθλιπτικά συναισθήματα και συχνά οδηγούμαστε στους πιο προφανείς, ψάχνοντας το πρόβλημα στους συναισθηματικούς παράγοντες, παραβλέποντας τον τρόπο ζωής που διατηρούμε. Ωστόσο, μία νέα έρευνα μελέτησε τη σχέση ανάμεσα στην καταθλιπτική διάθεση και τον κακό ύπνο, διαπιστώνοντας πως ο ρόλος που ο τελευταίος διαδραματίζει σε αυτή είναι πολύ ισχυρότερος απ' ό,τι νομίζαμε. 

Σχέση ύπνου - καταθλιπτικών συναισθημάτων

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου, τη φετινή χρονιά δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα, συμμετείχαν 1000 Αμερικανοί ενήλικες, οι οποίο υποβλήθηκαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποιότητα του ύπνου, τη διάρκεια, τα καταθλιπτικά συναισθήματα κ.α. 

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το 90% των συμμετεχόντων που ακολουθούσαν μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου, ανέφεραν πως είχαν μια καλή ποιότητα ύπνου και καθόλου σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης. Από την άλλη, σύμφωνα με τις απαντήσεις του 65% εκείνων που σημείωσαν πως δεν είχαν καλή ποιότητα ύπνου, προέκυψε πως έχουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Παράλληλα, εκείνοι που ανέφεραν πως δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να παραμείνουν στο κρεβάτι τους για ώρες είχαν επίσης περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Μήπως τελικά ως προτεραιότητα για την ψυχική μας υγεία να τοποθετήσουμε τον ύπνο;

Τρόποι αντιμετώπισης

Αυτό που πρέπει να κάνεις αποτελεί μονόδρομος και αφορά τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σου. Προκειμένου λοιπόν να καταφέρεις να αποφύγεις τα δυσάρεστα συμπτώματα, οφείλεις να ορίσεις μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου. Πώς θα το επιτύχεις αυτό; Αρχικά, πρέπει να κοιμάσαι τουλάχιστον 7- 8 ώρες και πάντα να πέφτεις για ύπνο την ίδια ώρα για να δημιουργήσεις μία σημαντική συνήθεια στον τρόπο ζωής σου. Ακόμα και τα σαββατοκύριακα, καλό είναι να μην αλλάξεις τον ρυθμό σου για να μην ξεφύγεις ξανά από το πρόγραμμα και να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα αϋπνίας. 

Μην ασφαλίσεις εντελώς τα παντζούρια και άφησε το φως να μπει στο δωμάτιό σου το πρωί, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ο κιρκάδιος ρυθμός που αποτελεί το "ρολόι" σου, το οποίο έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις σωστά. Από την άλλη, απόφυγε τα δυνατά φωτά και αναμφίβολα την μπλε ακτινοβολία (τηλεόραση, κινητό, τάμπλετ) που διαταράσσουν τον ύπνο σου. 

Μαζί με αυτά προσπάθησε να αποφύγεις την καφεΐνη και το αλκοόλ που δίχως αμφιβολία θα σου φέρουν αϋπνία, όπως και τα πλούσια γεύματα ακριβώς πριν την ώρα του ύπνου. Προσπάθησε να υιοθετήσεις νέες συνήθειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σου και κατ' επέκταση την ίδια την ψυχική σου υγεία. 

Διαβάστε Επίσης

 Photo by Yuris Alhumaydy on Unsplash

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i