Αναρχία στις σχέσεις: Ικανοποιεί περισσότερο ένα ζευγάρι;

Ένας νέος όρος έχει εμφανιστεί στην ανάπτυξη των σχέσεων που δίνει μια άλλη διάσταση πλέον στη δομή τους και στο πώς θα υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση των αναγκών στο ζευγάρι. "Αναρχία των σχέσεων", λοιπόν, και όπου αναρχία, η "απουσία τάξης και κατάσταση ανομίας".

σχέσεις iStock

Από την Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή, BSc ψυχολόγο, MSc, CAT ψυχοθεραπεύτρια (alexandrapavletsi.com). 

Η αναρχία των σχέσεων είναι στην πραγματικότητα μια φιλοσοφία, μια νέα  προοπτική για τη σχέση των ζευγαριών. Αυτή η φιλοσοφία περιλαμβάνει
τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δομούνται οι σχέσεις με απώτερο στόχο την απομάκρυνση όλων των στοιχείων ελέγχου, ιδιοκτησίας και εξουσίας στις ρομαντικές σχέσεις. Είναι μια πρακτική που δεν ορίζεται από κοινωνικές νόρμες, αλλά οι σύντροφοι καθορίζουν τους παράγοντες που θεωρούν σημαντικούς σε μια σχέση, όπως τον χρόνο που περνούν μαζί, την οικειότητα που έχει αναπτυχθεί, τον τρόπο επικοινωνίας. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζονται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε ατόμου που εντάσσεται στη σχέση, κάνοντάς τη μοναδική και με
άλλη αξία.

Στην αναρχία των σχέσεων είσαι ελεύθερος να επιλέξεις τι είδους δυναμική σχέσης θα λειτουργήσει για εσένα. Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με τη λέξη "αναρχία", υπάρχει μια δομή που εμπλέκεται, αλλά όχι ακριβώς η δομή που μπορεί να έχουν άλλες σχέσεις – η δομή της αναρχίας των σχέσεων είναι η ίδια η έλλειψη δομής. Αυτή η προσπάθεια που γίνεται με τον όρο αυτό είναι η εξάλειψη των προσδοκιών και των κοινωνικών "κανόνων" ως προς το τι ορίζει μια σχέση, όπως η πίεση προς τον γάμο ή η ανάληψη παραδοσιακών ρόλων φύλου. Είναι μια προσέγγιση που απαλλάσσει από τα "πρέπει" της σχέσης και βάζει σε προτεραιότητα τα πραγματικά "θέλω", κάνοντας τη σχέση πιο αυθεντική και ειλικρινή. Τείνουμε να κλίνουμε προς αυτό που η πλειοψηφία πιστεύει ότι είναι "φυσιολογικό", ενώ, στην πραγματικότητα, το κάθε ζευγάρι είναι αρκετά ικανό να δημιουργήσει τον δικό του τρόπο σχέσης που λειτουργεί καλύτερα για εκείνο.

Τι καθορίζει λοιπόν την αναρχία στις σχέσεις; 

Βρες το βασικό σύνολο αξιών της σχέσης

Όταν πρόκειται για σχέσεις, το βασικό σύνολο αξιών θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες. Αυτές οι αξίες είναι μοναδικές
για κάθε άτομο και υπερβαίνουν απλώς τις αξίες που σχετίζονται με το φύλο. Είναι το πώς βλέπεις τον κόσμο, πώς θέλεις να σε αντιμετωπίζουν, το πώς σου φαίνεται ο σεβασμός, ανάμεσα σε όλες τις άλλες αξίες που σε κάνουν αυτό που είσαι. Δε θα
πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές εξαιρέσεις για μια σχέση ή διαφορές στις αξίες,
καθώς όλες οι σχέσεις είναι ίσες.

Χτίσε μια σχέση όπως πραγματικά την ορίζεις εσύ

Το να είσαι ελεύθερη, να είσαι αυθόρμητη –έκφραση χωρίς φόβο τιμωριών ή μια αίσθηση επιβαρημένων "πρέπει"– είναι αυτό που δίνει ζωή σε σχέσεις που βασίζονται στην αναρχία. Αν κάτι λειτουργεί όταν συναντάς κάποιον σύντροφο, τότε υπάρχει ικανοποίηση. Αν όχι, και όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση μέσω της επικοινωνίας, τότε δεν υπάρχει χώρος για απογοήτευση, αλλά τόλμη για να διεκδικήσεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς.
 

Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική

Η ιδέα εδώ είναι ότι, όταν εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου, είναι πιθανό να έχεις
ικανοποιητικές σχέσεις. Ενώ η εμπιστοσύνη μπορεί στην αρχή να υπάρχει μαζί με έντονο φόβο, είναι απαραίτητη για την αναρχία των σχέσεων, επειδή εμπλέκονται τόσο πολλά στοιχεία. Έχει να κάνει με το να μη σκέφτεσαι το χειρότερο όταν ένας σύντροφος αποσύρεται λίγο, αλλά, αντίθετα, να το υποστηρίζεις. Οι άνθρωποι χρειάζονται τον χώρο τους μερικές φορές και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιούν και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.

Αλλαγή μέσω της επικοινωνίας

Οποιοσδήποτε τύπος σχέσης απαιτεί επικοινωνία για να λειτουργήσει. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν η σχέση δεν εμπίπτει σε αυτό που θεωρείται "φυσιολογικό" στην κοινωνία. Οι ριζοσπαστικές σχέσεις πρέπει να έχουν τη συζήτηση και την επικοινωνία στο επίκεντρο – όχι ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προβάλλεται μόνο για την επίλυση "προβλημάτων". Επικοινώνησε σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης. Ρωτήστε ο ένας τον άλλο για πράγματα και γίνετε σαφείς.
Προσαρμόστε τις δεσμεύσεις σας

▶ Για τους αναρχικούς σχέσεων οι δεσμεύσεις τους σχεδιάζονται με τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν σχέσεις, επομένως απελευθέρωσέ τους από κανόνες που υπαγορεύουν ότι ορισμένοι τύποι δεσμεύσεων είναι προϋπόθεση για να υπάρχει αυθεντική αγάπη.

▶ Η έννοια της αναρχίας των σχέσεων σχετίζεται με την απελευθέρωση του εαυτού και αυτών που αγαπάς από τους περιορισμούς και τις προσδοκίες που συνεπάγονται η άποψη της κοινωνίας για τις σχέσεις.

▶ Το όλο θέμα είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου τα άτομα μπορούν να είναι ο εαυτός τους χωρίς φόβο κρίσης ή αντεκδίκησης. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις δε χρειάζεται να φαίνονται ίδιες με τις άλλες γύρω τους ή να συμμορφώνονται με τις προσδοκίες και τους κανόνες της κοινωνίας. Αντίθετα, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξερευνήσουν και να βρουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.

▶ Καθώς οι αρχές επικεντρώνονται στον αυτοπροσδιορισμό και στην προσωπική ελευθερία, αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο μπορεί να ορίσει τις παραμέτρους των δικών του σχέσεων με βάση το πώς νιώθει και τι χρειάζεται. Το καλύτερο μέρος για την αναρχία των σχέσεων είναι ότι δεν υπάρχει "σωστός" ή "λάθος" τρόπος για να το εξασκήσεις. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να αναγνωρίσεις τι έχεις ανάγκη εσύ και να το διεκδικήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i