Μπαίνω στην εμμηνόπαυση - Τι μπορεί να αλλάξει στη ζωή μου;

Το παραπάνω ερώτημα εκφράζουν δυνατά ή "από μέσα τους" οι περισσότερες γυναίκες μετά τα 40 ή μετά τα 50 που βρίσκονται στην προεμμηνόπαυση.

Γυναίκες στην εμμηνόπαυση που κάνουν βόλτα στην παραλία istock

Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσουμε τόσο για το ιατρικό κομμάτι της εμμηνόπαυσης αλλά για το πώς αυτή η νέα φάση που διανύει μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τη ζωή της. Και πώς. Είναι ακριβώς όπως όταν είχες μείνει έγκυος ή όταν μεγάλωνε το μωράκι σου και έψαχνες πληροφορίες για το "τι να περιμένεις", σε μια παρόμοια φάση μπορεί να βρεθείς κάπου μετά τα 40 – ή μετά τα 50. Τι να περιμένεις λοιπόν από την εμμηνόπαυση και πώς μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή;

Τι αλλάζει στη ζωή μας μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε γυναίκα. Πολλές καλωσορίζουν το τέλος της μηνιαίας "ταλαιπωρίας" με τις κράμπες, το φούσκωμα και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Άλλες γυναίκες θα προτιμούσαν την "προβλέψιμη ταλαιπωρία" της περιόδου από τις εξάψεις και την αϋπνία. Αλλά η εμμηνόπαυση είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός και μαζί της η ζωή σου μπορεί να αλλάξει με πολλούς τρόπους, ωστόσο δεν είναι όμως όλες αυτές οι αλλαγές αρνητικές. Αυτό που αξίζει να θυμάσαι είναι αυτή η αλλαγή ζωής που ονομάζεται εμμηνόπαυση είναι απολύτως φυσική και το σώμα σου έχει τις προδιαγραφές για να τη διαχειριστεί!

Διαβάστε Επίσης

Τι μπορεί να αλλάξει στη ζωή μας στην εμμηνόπαυση

Τα κιλά και τα σημεία που "τα παίρνουμε"

Πολλές γυναίκες στην προεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση παρατηρούν αλλαγές στο βάρος τους αλλά και στο σχήμα του σώματός τους, με τα επιπλέον κιλά να συγκεντρώνονται γύρω από τη μέση. Η άσκηση είναι σύμμαχός σου και σε αυτό και μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις αλλαγές – ή να τις προλάβεις. Τι μπορείς να κάνεις; Πρόσθεσε το περπάτημα στις προπονήσεις σου και αν ήδη περπατάς βάλε στόχο περισσότερα χιλιόμετρα. Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για απώλεια λίπους από την περιοχή της κοιλιάς αρκεί να περπατάς για πάνω από 35-40 λεπτά κάθε φορά. Βάλε επίσης στις προπονήσεις σου ασκήσεις με βάρη ή με το βάρος του σώματος για να αυξήσεις τη μυική σου μάζα και το μεταβολισμό και να προστατέψεις τα οστά σου.

Διαβάστε Επίσης

Η ερωτική σου ζωή

Η πτώση των οιστρογόνων που συνδέεται με την εμμηνόπαυση προκαλεί λέπτυνση και ξηρότητα στα κολπικά τοιχώματα, με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να νιώθουν επώδυνη την ερωτική επαφή. Τα λιπαντικά που κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν – ζήτα πάντα τη συμβουλή του γυναικολόγου ή του φαρμακοποιού σου.

Ωστόσο η ερωτική μας ζωή μπορεί να επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες σε αυτή τη φάση, κυρίως ψυχολογικούς. Προσπάθησε να μην συνδέσεις την εμμηνόπαυση με αρνητικά συναισθήματα για σένα, για το σώμα σου και για την ηλικία σου. Σκέψου ότι πολλά ζευγάρια ανακαλύπτουν ξανά τη χαρά της εγγύτητας και της επαφής αφού τώρα έχουν περισσότερο χρόνο, πιθανότατα τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι και διαθέτουν πλέον την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή για τον εαυτό τους που μπορεί να μας λείπει σε μικρότερες ηλικίες. Επίσης, σίγουρα δεν έχεις να ανησυχείς για τυχόν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη!

Διαβάστε Επίσης

Ο ύπνος σου

Οι συνήθειες του ύπνου μπορεί να αλλάξουν σημαντικά όταν μπεις στην εμμηνόπαυση. Σχεδόν οι μισές γυναίκες αναφέρουν διαταραχές του ύπνου στα τελευταία χρόνια της εμμηνόπαυσης. Οι ορμονικές αλλαγές, το άγχος αλλά και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί όλα αυτά να παίζουν ρόλο στην αϋπνία.

Τι μπορείς να κάνεις για να κοιμάσαι καλύτερα; Απόφυγε να γυμνάζεσαι αργά το απόγευμα γιατί μπορεί να σου δημιουργεί υπερδιέγερση και για τον ίδιο λόγο απόφυγε τον απογευματινό καφέ. Αντικατάστησέ τον με ροφήματα από βότανα που θα σε χαλαρώσουν όπως είναι το παραδοσιακό χαμομήλι. Επίσης, φρόντισε το υπνοδωμάτιο να είναι δροσερό και προτίμησε φυσικά υλικά για τα σκεπάσματα, όπως 100% βαμβάκι. Τέλος, κράτα μακριά από το υπνοδωμάτιο της συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως, δηλαδή κάθε τι με οθόνη. Μήπως είναι ώρα να απολαύσεις ξανά τη χαρά της ανάγνωσης ενός καλού βιβλίου ξαπλώνοντας στο κρεβάτι;

Νέοι πόνοι στις αρθρώσεις

Μπορεί να μην είχες ποτέ σου τέτοια θέματα, είναι όμως πολλές οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση που ταλαιπωρούνται από πόνους και ενοχλήσεις τις αρθρώσεις. (Τα οιστρογόνα παίζουν πάλι σημαντικό ρόλο!) Σε αυτή την περίπτωση, αφού ο γιατρός αποκλείσει έναν τραυματισμό που πέρασε απαρατήρητος ή κάποια παθολογική αιτία, η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή είναι σύμμαχοί σου. Προσπάθησε να περπατάς και να κολυμπάς όσο περισσότερο μπορείς και ακολούθησε μία αντιφλεγμονώδη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά εποχής, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και όσο λιγότερο επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη.

Διαβάστε Επίσης

Το πώς νιώθεις για τη ζωή και για το σώμα σου

Αφήνουμε τελευταίο το καλύτερο γιατί αυτό είναι που ελπίζουμε να "εντυπωθεί" στο μυαλό σου. Η ζωή μετά τα 50 είναι ωραία! Είσαι συνειδητοποιημένη, έχεις συμφιλιωθεί με το σώμα σου, με τις ατέλειες, με τις αδυναμίες σου αλλά μπορείς ταυτόχρονα να δεις πόσο υπέροχη, πόσο δυνατή, πόσο γεμάτη εμπειρίες είσαι.

Εάν έχεις κάνει οικογένεια τώρα είναι η ώρα που τα παιδιά σου έχουν μεγαλώσει, πιθανότατα έχουν ήδη φύγει από το σπίτι, και νιώθεις ξανά ελεύθερη και διαθέσιμη να αφιερώσεις τον ελεύθερο χρόνο σου όπου και όπως επιθυμείς.

Μετά τα 50 περνάς ένα κατώφλι που αλλάζει τη ζωή σου. Καλοδέξου το και θέσε στον εαυτό σου την πρόκληση να κάνεις τα επόμενα χρόνια τα καλύτερα της ζωής σου. Μπορείς.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i