ΠΟΥ: "Όχι" στα γλυκαντικά – οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία και ποιοι εξαιρούνται

Νέα κατευθυντήρια οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα γλυκαντικά όπως η στέβια και η ασπαρτάμη. Πώς μπορεί να συνδέονται με προβλήματα υγείας και ποιοι εξαιρούνται από τη σύσταση.

διαβήτης ζάχαρη γλυκό istock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS). Με δυο λόγια, ο ΠΟΥ συνιστά να αποφεύγουμε τη χρήση των NSS με στόχο τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).

Γιατί μας προτείνει ο ΠΟΥ να "κόψουμε" τα γλυκαντικά

Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των NSS δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των NSS, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.

Διαβάστε Επίσης

"Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών", λέει ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. "Τα ΜΣΣ δεν είναι βασικοί διαιτητικοί παράγοντες και δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τις γλυκές γεύσεις στη διατροφή τους, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους". 

Για ποιους δεν ισχύει η σύσταση

Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές. Τα συνήθη γλυκαντικά περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, το κυκλαμικό νάτριο, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και συνεπώς δεν θεωρούνται NSS... 

Και ένας περιορισμός

Επειδή η σχέση που παρατηρείται στα αποδεικτικά στοιχεία μεταξύ των NSS και των εκβάσεων της νόσου ενδέχεται να συγχέεται από τα βασικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στη μελέτη και τα περίπλοκα πρότυπα χρήσης των NSS, η σύσταση αξιολογήθηκε ως υπό όρους, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΠΟΥ για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών. Αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτή τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα NSS αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και επικείμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή που αποσκοπούν στην καθιέρωση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη επιδημιολογικών νοσημάτων παγκοσμίως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i