
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάντα μια επιλογή που μοιάζει στα μάτια μας άκρως υγιεινή. Οι σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, οι σούπες με φυσικά συστατικά και τα σάντουιτς με λίγο πράσινο παραπάνω φέρνουν χρώμα και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας αλλά και την αίσθηση ότι αυτό που θα καταναλώσουμε μόνο καλά στοιχεία έχει να μας δώσει. Ωστόσο, είναι όλα όσα θεωρούμε υγιεινά πραγματικά ασφαλή για κατανάλωση;
Ιοί και τρόφιμα: 9 ιοί που προκαλούν λοιμώξεις και οι "ύποπτες" τροφές
Ένα φαινομενικά αθώο τρόφιμο, τα φύτρα - μικροσκοπικά λαχανικά που συνήθως βρίσκουμε σε σαλάτες ή σάντουιτς - κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Αυτό τονίζει η Αμερικανίδα ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων, γνωστή στο TikTok ως @hydroxide, η οποία δημοσιεύει συχνά βίντεο που προειδοποιούν για τρόφιμα υψηλού κινδύνου. Σε πρόσφατο βίντεό της, αποκάλυψε ότι τα ωμά φύτρα είναι η μία τροφή που η ίδια αποφεύγει.

"Τα βακτήρια συμπεριφέρονται σαν φίλες σε διακοπές την άνοιξη: αναζητούν μέρη ζεστά και γεμάτα υγρασία. Και τα φύτρα αναπτύσσονται ακριβώς σε τέτοιο περιβάλλον", εξηγεί η @hydroxide.
Τι είναι τα φύτρα;
Τα φύτρα είναι μικρά φυτά που σχηματίζονται όταν σπόροι, ξηροί καρποί ή φασόλια βλαστάνουν. Αν και είναι δημοφιλή για τη θρεπτική τους αξία (πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C και μαγνήσιο), το ζεστό και υγρό περιβάλλον που απαιτείται για την ανάπτυξή τους είναι ιδανικό για την αναπαραγωγή επιβλαβών βακτηρίων όπως η E. coli, η Listeria και η Salmonella.
Τα στατιστικά και οι κίνδυνοι
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ασφάλειας τροφίμων, μεταξύ 1996 και 2010, περισσότερα από 2.000 περιστατικά ασθενειών συνδέθηκαν με την κατανάλωση ωμών φύτρων, συμπεριλαμβανομένων 123 νοσηλειών και ενός θανάτου.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Clemson αποκάλυψε ότι οι μικροοργανισμοί στους βλαστημένους σπόρους μπορούν να φτάσουν έως και το 1 δισεκατομμύριο μέσα σε μόλις τρεις μέρες.
Επιπλέον, όπως εξηγεί η hydroxide, τα φύτρα λόγω της υγρασίας τους μπορούν να διασπείρουν βακτήρια σε όλη την κουζίνα σου. "Πρέπει να σκεφτείς ότι όταν χειρίζεσαι τρόφιμα υψηλού κινδύνου, η υγρασία που κουβαλούν μπορεί να μεταφερθεί σε πάγκους, νεροχύτες, σκεύη και άλλα πράγματα στην κουζίνα σου", προειδοποιεί.
Κανόνας των 5 δευτερολέπτων και βακτήρια: Αλήθεια ή μύθος; Τι λέει η επιστήμη
Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης
Η κατανάλωση μολυσμένων φύτρων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- Διάρροια
- Ναυτία
- Εμετό
- Στομαχικούς πόνους
- Πυρετό
Σύμφωνα με το NHS, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες από την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκδήλωσή τους μπορεί να καθυστερήσει έως και μια εβδομάδα.
Πώς να μειώσεις το ρίσκο
Η @hydroxide υπογραμμίζει ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να καταναλώσεις φύτρα είναι να τα ζεματίσεις ή να τα μαγειρέψεις καλά, καθώς η θερμότητα σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια. Επίσης, προτείνει να προσέχεις ιδιαίτερα την αποθήκευσή τους:
- Φύλαξέ τα στο πάνω μέρος του ψυγείου, μακριά από ωμά κρέατα.
- Μην τα κρατάς στο ψυγείο για πάνω από δύο ημέρες.
- Καθάριζε καλά τους πάγκους και τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με αυτά.
Ένα αυξανόμενο πρόβλημα
Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι σε άνοδο. Στην Αγγλία, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω σαλμονέλας αυξήθηκαν κατά 79% μεταξύ 2013 και 2023. Παράλληλα, λοιμώξεις από βακτήρια όπως E. coli και καμπυλοβακτηρίδιο (campylobacter) έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση αυξήθηκαν κατά 50% μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι νοσηλείες για τέτοια περιστατικά αυξήθηκαν κατά 20%.
Παρά τα θρεπτικά τους οφέλη, τα φύτρα παραμένουν μια τροφή υψηλού κινδύνου. Όπως επισημαίνει η @hydroxide, η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή ενέχει σοβαρό ρίσκο. Αν, λοιπόν, θέλεις να τα απολαμβάνεις με ασφάλεια, η θερμική επεξεργασία είναι η καλύτερη επιλογή.
Ωμά ή μαγειρεμένα; Πώς να προτιμάς τα λαχανικά για μέγιστα οφέλη;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr