Αμερικανοί χημικοί: «Όχι στα σιρόπια κατά του βήχα»!

Τα αντιβηχικά δεν βοηθούν πραγματικά στην αντιμετώπιση του βήχα, αναφέρουν Αμερικανοί χημικοί.

σιρόπι για το βήχα

Είμαστε σίγουροι ότι το φαρμακείο του σπιτιού σου είναι εξοπλισμένο με τουλάχιστον ένα σιρόπι για το βήχα. Κάποιο με γεύση κεράσι ή μύρτιλλο για πιο εύκολη κατάποση ή επειδή πιστεύεις στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του.

Πρόσφατες έρευνες όμως, Αμερικανών χημικών, έρχονται να μας προειδοποιήσουν ότι τα περισσότερα σιρόπια για το βήχα (όπως η δεξτρομεθορφάνη, που συχνά αναφέρεται ως DM ή DXM) μπλοκάρουν το αντανακλαστικό σύστημα του βήχα στο σώμα μας. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ο βήχας, αν και ενοχλητικό σύμπτωμα, αποτελεί την ασπίδα του αναπνευστικού μας συστή­ματος απέναντι στα βλαβερά σωματίδια και τους μι­κροοργανισμούς που προσπαθούν να διεισ­δύσουν στους πνεύμονες. Επιπλέον, οι έρευνές τους έδειξαν ότι πολλά από τα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση του βήχα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ισχυρίζονται, ενώ ορισμένα περιέχουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Πρέπει να πάρω τελικά σιρόπι για το βήχα;

Το κατά πόσο χρειάζεται να πάρεις αντιβηχικό σιρόπι, αλλά και το είδος του, είναι κάτι που αποφασίζει ο γιατρός και δεν πρέπει να γίνεται ποτέ με δική σου πρωτοβουλία. Επειδή τα αντιβηχικά καλύπτουν ουσιαστικά την αιτία του βήχα, δεν συνιστώνται στη χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα. Γι’ αυτό και ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος για τη χορήγησή τους, εφόσον αποκλείσει το ενδεχόμενο ο βήχας να σχετίζεται με αυτές τις δύο νόσους.

Το αντιβηχικό σιρόπι συμβάλλει στην ανακούφιση από τον ξερόβηχα (μη παραγωγικό βήχα) και το αποχρεμπτικό ή βλεννολυτικό βοηθά όταν ο βήχας είναι παραγωγικός (με φλέματα). Στην πραγματικότητα, τα αποχρεμπτικά-βρογχοδιασταλτικά σιρόπια βοηθούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και, επομένως, στην απομάκρυνσή τους από τους πνεύμονες. Το ίδιο αποτέλεσμα, όμως, μπορεί να πετύχει ο ασθενής αν καταναλώνει αρκετή ποσότητα υγρών (νερό, χυμό, καφέ, τσάι κλπ.).

Αμερικανοί χημικοί: «Όχι στα σιρόπια κατά του βήχα»! - εικόνα 1

Ποιες άλλες επιλογές έχω;

Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ζεστών ροφημάτων, η εμπειρία δείχνει ότι ένα χλιαρό τσάι ή ένα φλιτζάνι γάλα με 1 κουταλιά μέλι μπορεί να σε ανακουφίσει έστω και λίγο από τον κουραστικό βήχα. Αυτό που μαρτυρίες αναφέρουν ότι ανακουφίζει περισσότερο, είναι ο υγραντήρας, ειδικά στην κρεβατοκάμαρά σου, για την καταπολέμηση του ξηρού βήχα που σε ταλαιπωρεί τις νύχτες.

Πρέπει να ξέρεις ότι...

...δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος να ξεφορτωθούμε τον βήχα που προκαλείται από μια ίωση. Συνήθως, υποχωρεί όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταφέρει να νικήσει τον ιό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i