Mind diet: Έτσι θα λειτουργεί στο 100% ο εγκέφαλός σου

Η υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος συνδέεται άμεσα με θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή.

δυνατό μυαλό εγκέφαλος υγεία ra2studio

Ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος (giannischrysou.gr), μας εξηγεί τη σύνδεση της διατροφής με τον υγιή εγκέφαλο.

Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα είναι ίσως οι πιο σύνθετες αλλά και ευαίσθητες δομές στον ανθρώπινο οργανισμό. Η σπουδαιότητα της υγιεινής και κατάλληλης διατροφής για τη συντήρηση και υποστήριξη των συστημάτων αυτών έχει αποδειχτεί ότι είναι καθοριστικής σημασίας. Παρ’ όλ’ αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνδέουν τα συμπτώματα από την επιβάρυνση του νευρικού συστήματος, όπως το έντονο άγχος και η κατάθλιψη, με τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Η Mind diet 

Σύμφωνα με μελέτες, μια διατροφή που συνδυάζει κατευθύνσεις της Dash diet, διατροφής που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, και της μεσογειακής διατροφής, φαίνεται να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα για την καλύτερη υγεία του νευρικού συστήματος. Η υβριδική αυτή διατροφή ονομάζεται Mind diet και, εκτός από το άγχος, εξυπηρετεί την αντιμετώπιση της γνωσιακής έκπτωσης, της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Γενικότερος στόχος της είναι η τακτική κατανάλωση ολικής άλεσεως δημητριακών, οσπρίων, λαχανικών, φρούτων και ψαριών. Παράλληλα, συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης ζαχαρούχων και επεξεργασμένων τροφών. Ως βασική λιπαρή ύλη προτείνει το ελαιόλαδο και σχετικά με το κόκκινο κρέας συνιστά την κατανάλωση έως 4 μερίδων την εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένες οδηγίες αναφέρονται στην καθημερινή και επαρκή πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β με ξεχωριστή αναφορά στην Β12, και μικροστοιχείων, όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το κάλιο.

Για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών θα πρέπει να καταναλώνονται τακτικά τρόφιμα, όπως: 
•    Ψάρια και ξηροί καρποί: Είναι πλούσια σε αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ω3 λιπαρά οξέα. Δώσε έμφαση στις σαρδέλες, στον λιναρόσπορο, στο σουσάμι αλλά και σε παράγωγά του, όπως το ταχίνι. 
•    Βρόμη και δημητριακά ολικής αλέσεως: Είτε αυτούσια είτε ως μέρος δημητριακών πρωινού, θα σου προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, υποστηρίζοντας το νευρικό σύστημα. 
•    Όσπρια και κεφίρ: Τα όσπρια θα ενισχύσουν την πρόσληψη φυτικών ινών, ενώ το κεφίρ θα προσφέρει στο πεπτικό σου σύστημα τους μικροοργανισμούς που περιέχει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i