Γυναικολογικές ενοχλήσεις μετά από αντιβίωση; Όχι πια!

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από μύκητες στον κόλπο μετά τη λήψη αντιβίωσης. Κι όμως μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την ενοχλητική κατάσταση!

χάπια αντιβιοτικά φάρμακα συμπλήρωμα διατροφής istock

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που όταν μας τα χορηγήσει ο γιατρός μας είναι… θαυματουργά. Παρότι όμως εξουδετερώνουν βλαβερά μικρόβια και βακτήρια, μαζί τους πολλές φορές εξολοθρεύουν και τα ωφέλιμα βακτήρια στον οργανισμό μας. Η φυσικοπαθητικός Chloe Chivers μας συμβουλεύει για το πώς θα αποκατασταθεί η ισορροπία στη χλωρίδα του κόλπου μετά τη λήψη αντιβιοτικών.

Γυναικολογικές ενοχλήσεις μετά από αντιβίωση; Δεν είσαι η μόνη

Περίπου το 75% των γυναικών θα πάθουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κολπική μυκητίαση. Τα συμπτώματά της είναι η έντονη μυρωδιά των κολπικών υγρών (θυμίζει "ψαρίλα"), ο κνησμός και μερικές φορές πόνος. Συνήθως υπαίτιος για τη μυκητίαση στα γεννητικά όργανα είναι ο μύκητας Candida albicans.

Ποια αντιβιοτικά ευθύνονται συνήθως  για μυκητιάσεις;

Είναι τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος τα οποία εξολοθρεύουν μεγάλο αριθμό και είδη βακτηρίων, κάνοντας τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος περιλαμβάνουν την αμοξιλίνη, την καρμπαπενέμη, τις τετρακυλίνες και τις κινολόνες. Μπορείς να ρωτήσεις τον φαρμακοποιό σου για το είδος του αντιβιοτικού που σου συνταγογράφησε ο γιατρός ή να διαβάσεις το εσώκλειστο φυλλάδιο.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη κι αν χρειάζεται να πάρεις αντιβίωση δεν είναι υποχρεωτικό να υποφέρεις μετά από μύκητες. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν αλλά ζήτησε και τη γνώμη του γυναικολόγου σου.

Διαβάστε Επίσης

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τη μυκητίαση μετά από αντιβιοτικό

Μην δημιουργείς ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή τους

Απόφυγε τα στενά εσώρουχα και παντελόνια και ρούχα φτιαγμένα από συνθετικές ίνες που μπορεί να αυξήσουν την θερμοκρασία και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Άλλαζε το ιδρωμένο κολάν μετά την προπόνηση και μην μένεις με βρεγμένο μαγιό. Ιδανικά ρούχα και εσώρουχα είναι τα βαμβακερά και φαρδιά που επιτρέπουν στο σώμα να παίρνει αέρα.

Βεβαιώσου ότι ακολουθείς καλές πρακτικές υγιεινής

Στην τουαλέτα, να σκουπίζεσαι πάντα από μπρος προς τα πίσω και όχι το ανάποδο αφού διαφορετικά μπορεί να μεταφερθούν στον κόλπο βακτήρια από την περιπρωκτική περιοχή. Επίσης άλλαζε τακτικά ταμπόν και σερβιέτα όταν έχεις περίοδο για να αποφύγεις την παρατεταμένη υγρασία και την ανάπτυξη βακτηρίων.

Διαβάστε Επίσης

Υποστήριξε το έντερό σου

Το έντερο αποτελεί το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οπότε καλό είναι να το φροντίζουμε! Πάρε ένα συμπλήρωμα προβιοτικών που περιέχει πολλαπλά στελέχη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Lactobacillus. Παίρνε τα προβιοτικά σε χρονική απόσταση τουλάχιστον δύο ωρών από τη λήψη της αντιβίωσης και συνέχισε να τα παίρνεις για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.

Διαβάστε Επίσης

Πρόσεχε τη διατροφή σου

Μείωσε την κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ καθώς τα σάκχαρα που περιέχουν "τρέφουν" τα παθογόνα βακτήρια. Αντίθετα, προτίμησε να καταναλώνεις άφθονα φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυσικό γιαούρτι το οποίο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δώσεις στον οργανισμό σου μια επιπλέον δόση προβιοτικών Lactobacillus.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i