Ώρα για detox: Προσφέρει ευεξία αλλά οφείλεις να είσαι και προσεκτική στις επιλογές σου

Γνωρίζεις ότι η αποτοξίνωση, ή detox, είναι ευεργετική για την συνολική σου υγεία και ευεξία. Μάθε τις ουσίες και τα συστατικά που βοηθούν αλλά και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

detox iStock

Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων και καταστάσεων υγείας. Με τη μακρά ιστορία, τη δημοτικότητα και την αναφερόμενη αποτελεσματικότητά τους, δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα βότανα και τα μπαχαρικά για να βοηθήσουν την έμφυτη ικανότητα του σώματός τους να αποτοξινώνεται. Η αλήθεια είναι πως το σώμα σου χρειάζεται συνεχή διατροφική υποστήριξη για διαρκή αποτοξίνωση, επομένως η κατανάλωση υγιεινών, ισορροπημένων, μη επεξεργασμένων τροφίμων είναι ένα σημαντικό βήμα για την ελάφρυνση του τοξικού σου φορτίου. Μη σου φαίνεται πολύπλοκο. Είναι απλό, αν το κατανοήσεις. Τι μπορείς να κάνεις; Συμπληρωματικά με την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να εντάξεις στο μενού σου μερικά από αυτά τα βότανα και τα μπαχαρικά, γνωστά για τις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες.

Διαβάστε Επίσης

Τα πιο δημοφιλή βότανα για αποτοξίνωση

•     Κόλιαντρο: Το σώμα μας εκτίθεται σε βαρέα μέταλλα καθημερινά μέσω της τροφής, του νερού, των φαρμακευτικών και των βιομηχανικών προϊόντων, της ρύπανσης και άλλων. Όταν τα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται για να φτάσουν σε τοξικά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από συμπτώματα και χρόνιες παθήσεις. Οι χημικές ενώσεις του κόλιαντρου δρουν ως φυσικοί καθαριστικοί παράγοντες, δεσμεύουν τα τοξικά μέταλλα και τα χαλαρώνουν για ευκολότερη μεταφορά έξω από το σώμα. Γνωστό για τη μοναδική του γεύση –χρησιμοποιείται συνήθως στη μεξικάνικη μαγειρική–, το κόλιαντρο ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά, όπως πιάτα με πουλερικά και ψάρια, σαλάτες, σάλτσες, ανάμεικτα smoothies και πολλά άλλα. 
•     Πικραλίδα: Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως διουρητικό, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Αξιοσημείωτη είναι η διατροφική της αξία. Η πικραλίδα είναι γεμάτη βιταμίνες A, B6, C, D και K, καθώς και μέταλλα, όπως σίδηρος, κάλιο, ψευδάργυρος, και υψηλότερα επίπεδα βήτα καροτενίου από τα καρότα. Ουσιαστικά, κανένα μέρος του φυτού της πικραλίδας δεν πάει χαμένο, καθώς η ρίζα, τα φύλλα και τα άνθη είναι όλα βρώσιμα και χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Δοκίμασε να φτιάξεις τσάι πικραλίδας ή πρόσθεσε τα ωμά φύλλα στην αγαπημένη σου σαλάτα.

Προσοχή: Επειδή τα βότανα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και να αλληλεπιδράσουν με άλλα βότανα, συμπληρώματα και φάρμακα, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσεις ένα θεραπευτικό σχήμα,

•     Γαϊδουράγκαθο: Το βότανο που συνιστάται πιο συχνά για την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας είναι το γαϊδουράγκαθο. Έχει, επίσης, αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί ακόμα και να βοηθήσει το συκώτι να αναγεννήσει τον ιστό.
•     Κόκκινο τριφύλλι: Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία παρασκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένων τσαγιών, σε βάμματα, κάψουλες και τοπικά προϊόντα. Τα άνθη υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος και λειτουργούν ως αποτελεσματικό διουρητικό, βοηθώντας στον καθαρισμό του αίματος και στην απαλλαγή του σώματος από τα υπερβολικά υγρά. Είναι πλούσιο σε ισοφλαβόνες, υδατοδιαλυτές ενώσεις που έχουν αποτελέσματα παρόμοια με τα οιστρογόνα και βελτιώνουν την κυκλοφορία, την υγεία της καρδιάς και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το κόκκινο τριφύλλι είναι, επίσης, πολύτιμη πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνήσιο, νιασίνη, φώσφορος, κάλιο, θειαμίνη και βιταμίνη C.
•     Κουρκούμη: Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό της οικογένειας του τζίντζερ που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην αγιουρβεδική και την κινεζική ιατρική για τη θεραπεία διαταραχών της πέψης και του ήπατος. Η κουρκουμίνη είναι το ισχυρό φυτοχημικό συστατικό που δίνει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό φωτεινό κίτρινο χρώμα του και διεγείρει την παραγωγή χολής από τη χοληδόχο κύστη. Η χολή αποβάλλει τις τοξίνες στο συκώτι και αναζωογονεί τα κύτταρα που διασπούν τις επιβλαβείς ενώσεις. Η κουρκουμίνη είναι επίσης αναγνωρισμένη για την αντιφλεγμονώδη και την αντιοξειδωτική της δράση. Σύμφωνα με το Medical News Today, η φυτοχημική ουσία μελετάται για να προσδιοριστεί αν μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Πρόσθεσέ τη σε ζυμαρικά, δημητριακά, στις σούπες, στα αβγά, τα φασόλια. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Pharmacokinetics έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης σε συνδυασμό με πιπερίνη, το αλκαλοειδές στο πιπέρι, αύξησε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά ένα εκπληκτικό 2.000%.

Προσοχή: Η λήψη αχιλλέας δεν πρέπει να ξεπερνά το χρονικό διάστημα των 30 ημερών, καθώς μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως ζαλάδα και πονοκεφάλος.

•     Αχιλλέα: Η αχιλλέα αποτελεί ένα βότανο που είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του δράσεις. Πήρε το όνομά της από τον Αχιλλέα, ο οποίος τη χρησιμοποιούσε στους τραυματισμένους συντρόφους του ώστε να επουλωθούν οι πληγές τους. Μπορεί, επίσης, να φανεί χρήσιμη σε εμπύρετες καταστάσεις λόγω της εφιδρωτικής της ιδιότητας. Το βότανο έχει επιδείξει στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καταπολέμηση εσωτερικών αιμορραγιών. Επίσης, διαθέτει διουρητική δράση και ωφελεί σε περιπτώσεις κυστίτιδας και ουρολοιμώξεων. Η αχιλλέα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις φλεβίτιδας και κιρσών. Τέλος, συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης εντός φυσιολογικών ορίων και είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις θρομβώσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i