Ασβαγκάντα ιδιότητες: Για άγχος, ύπνο και πολλά ακόμη

5 σημαντικά οφέλη που θεωρείται ότι προσφέρει το προσαρμογόνο βότανο της θεραπείας Αγιουβέρδα. Οι ιδιότητες της Ashwagandha έχουν ερευνηθεί και είναι πολλές.

ασβαγκάντα iStock

Όλο και περισσότερο ακούμε για τα προσαρμογόνα βότανα με τις θεραπευτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό μας από κινδύνους που απειλούν σε καθημερινή βάση την υγεία μας με κυριότερη δράση αυτή κατά του στρες. Με καταγωγή από την Ινδία και τις παραδοσιακές μορφές εναλλακτικής ιατρικής της Αγιουβέρδα, τα εν λόγω βότανα παρέχουν φαρμακευτική δράση, βοηθώντας το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες, στην κόπωση και σε άλλες παθήσεις. Το διασημότερο από αυτά αποτελεί η ασβαγκάντα που για χιλιάδες χρόνια θεωρείται το νο1 συστατικό για την καταπολέμηση του στρες, της κούρασης και τη βελτίωση της συγκέντρωσης.

Η ασβαγκάντα (ashwagandha) ή Withania somnifera συνήθως περιλαμβάνεται σε συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή εκχυλίσματος από τη ρίζα του φυτού ή γίνεται χρήση των φύλλων για τη βελτίωση προβλημάτων όπως το άγχος και η υπογονιμότητα. 

Τα σημαντικότερα οφέλη της ασβαγκάντα

Καταπολέμηση άγχους

Η σημαντικότερη δράση της ασβαγκάντα αφορά το στρες, η οποία ρυθμίζει την απόκρισή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τα οφέλη της ασβαγκάντα προέκυψε πως πράγματι τα συμπληρώματα που περιέχουν το εν λόγω προσαρμογόνο βότανο βοηθούν στο στρες και το άγχος. Μία μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 58 συμμετέχοντες, απέδειξε πως η ασβαγκάντα έδρασε μειώνοντας αντιληπτά το στρες και τα επίπεδα της κορτιζόλης σε εκείνους που τη λάμβαναν για 8 εβδομάδες, σε αντίθεση με εκείνους που έπαιρναν για το διάστημα αυτό εικονικό φάρμακο. Παράλληλα, τα άτομα που είδαν διαφορά στο στρες, παρατήρησαν και μεγάλη βελτίωση στον ύπνο τους. Ωστόσο, να σημειωθεί πως η επιστήμη δεν έχει δώσει απάντηση σχετικά με τη δοσολογία και τη μορφή της ασβαγκάντα που μπορεί να βοηθήσει τις νευροψυχιατρικές διαταραχές. 

Μείωση σακχάρου

Όσο κι αν υπάρχουν λίγα δεδομένα που να στηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη, ορισμένες μελέτες αναφέρουν πως η ασβαγκάντα ενδέχεται να είναι βοηθητική σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου. Μία ανασκόπηση σε 24 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 5 κλινικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα με διαβήτη, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ασβαγκάντα μειώνει το σάκχαρο, την αιμοσφαιρίνη, την ινσουλίνη και το οξειδωτικό στρες. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το συστατικό withaferin που περιλαμβάνεται στην ασβαγκάντα έχει αντιδιαβητική δράση, βοηθώντας τα κύτταρα να προσλάβουν γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Καλύτερη μνήμη

Η ασβαγκάντα παρέχει αντιοξειδωτική δράση στον εγκέφαλο, με μία ανασκόπηση 5 κλινικών μελετών να κάνει λόγο για βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών σε άτομα με ήπια γνωστική βλάβη και ανθρώπους με σχιζοφρένεια. Ειδικότερα, σε αυτή παρατηρήθηκε πως υπήρχε βελτίωση της προσοχής, του χρόνου αντίδρασης, της απόδοσης σε γνωστικές δραστηριότητες. Από την άλλη, μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 50 άτομα έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση 600mg ασβαγκάντα για 8 εβδομάδες βοήθησε στη βελτίωση της γενικής μνήμης, της προσοχής, της ταχύτητας επεξεργασίας της πληροφορίας. 

Μείωση των φλεγμονών

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα προέκυψε πως η ασβαγκάντα λειτούργησε, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών. Αυτό έδωσε την ελπίδα ότι η ασβαγκάντα μπορεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους, με τα αποτελέσματα μιας έρευνας να δείχνουν ότι άτομα που έλαβαν εκχύλισμα του βοτάνου για 60 ημέρες είχαν σημαντικές μειώσεις στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη - έναν φλεγμονώδη δείκτη - σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν εικονικό φάρμακο. 

 Αθλητικές επιδόσεις

Σύμφωνα με έρευνες η ασβαγκάντα μοιάζει να είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για τους αθλητές, αφού βελτιώνει τις επιδόσεις του. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης ερευνών υπέδειξε ότι η ασβαγκάντα μπορεί να ενισχύσει τη σωματική απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης και της χρήσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Από την άλλη, μία άλλη σειρά ερευνών διαπίστωσε ότι το εν λόγω βότανο βελτίωσε τη δυνατότητα μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου (VO2 max) σε υγιείς ενήλικες και αθλητές. Αλλά και στη μυϊκή δύναμη φαίνεται πως βοηθάει, αφού μία μελέτη απέδειξε τη σημαντική αύξηση της μυϊκής δύναμης ανδρών που είχαν λάβει ασβαγκάντα για 8 εβδομάδες σε σύγκριση με άλλους που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο. 

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση της ασβαγκάντα;

Σύμφωνα με την επιστήμη και 69 μελέτες που είχαν ως αντικείμενο το εν λόγω βότανο, η ασβαγκάντα φαίνεται να είναι ασφαλής και αποτελεσματική για καταστάσεις όπως το στρες, το άγχος και την αϋπνία. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για όλους, όπως για παράδειγμα στις εγκύους - μπορεί να προκαλέσει αποβολή σε μεγάλες δόσεις -, σε εκείνους που έχουν θυρεοειδή, αλλά και σε εκείνους που λαμβάνουν συγκεκριμένες θεραπείες. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί ορισμένες αντενδείξεις όπως διάρροια, άνω γαστρεντερική δυσφορία και υπνηλία.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες να δίνουν πιο σίγουρες απαντήσεις, δεν υπάρχει και μία απόλυτη θέση σχετικά με τη δράση και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όσο και τη δοσολογία. Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεσαι να λάβεις κάποιο συμπλήρωμα με ασβαγκάντα, καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου για το αν χρειάζεται και το αν κάνει να το καταναλώσεις, με βάση την εικόνα της υγείας σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i