Εξελίξεις: Βοηθάνε στην καρδιά τα φάρμακα για τον διαβήτη;

Πώς θα σου φαινόταν να μάθαινες ότι τα φάρμακα για το διαβήτη βοηθάνε στην υγεία της καρδιάς και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων;

διαβήτης ninitta

Συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, MD, MPH, MSC, PhD, αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γενικό γραμματέα Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ), Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Λαϊκό.

Πώς θα σου φαινόταν να μάθαινες ότι τα φάρμακα για το διαβήτη βοηθάνε στην υγεία της καρδιάς και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων; Αυτό το ενδιαφέρον νέο ακούστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ).

Φάρμακα για το διαβήτη και καρδιά: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Όφελος για τους διαβητικούς με καρδιαγγειακά νοσήματα

Μέχρι στιγμής, τα φάρμακα για το διαβήτη που έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στην καρδιά δεν χορηγούνται σε μη διαβητικούς. Είναι αντιδιαβητικά φάρμακα και ο πρωταρχικός λόγος χρήσης τους είναι για βελτίωση του σακχάρου.

Βοηθούν όμως στην υγεία της καρδιάς

Οι μελέτες σε διαβητικούς με γνωστά καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια, κλπ) έδειξαν όχι μόνο ότι είναι ασφαλή, αλλά ότι μειώνουν (σε σύγκριση με τη μη χρήση τους) τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις εισαγωγές για καρδιακή ανεπάρκεια, ενίοτε δε και τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι’ αυτό και στους ανθρώπους με διαβήτη, που έχουν ταυτόχρονα κάποιο πρόβλημα στην καρδιά τους, συστήνεται σήμερα να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση τα συγκεκριμένα φάρμακα. (Αντί να χρησιμοποιούνται άλλες κατηγορίες αντιδιαβητικών ουσιών που δεν έχουν δείξει επιπρόσθετο καρδιαγγειακό όφελος πέρα από τη ρύθμιση του σακχάρου).

Κι αν τα φάρμακα αυτά δεν αρκούν για να ρυθμίσουν το σάκχαρο;

Αν το σάκχαρο δεν ρυθμιστεί μόνο με τα φάρμακα αυτά, συνιστάται να προστίθενται και άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Σε τι οφείλεται αυτή η δράση τους;

Αυτό δεν είναι γνωστό ακόμη, φαίνεται όμως ότι δεν είναι αποκλειστικά μέσω της μείωσης της γλυκόζης. Στις μελέτες που έδειξαν την καρδιοπροστατευτική δράση τους δεν υπήρχε σπουδαία διαφορά του σακχάρου ανάμεσα στις ομάδες των διαβητικών ατόμων που πήραν τα φάρμακα αυτά και σε αυτές που δεν τα πήραν. Έτσι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από τους ειδικούς για τη μελέτη της καρδιοπροστατευτικής τους επίδρασης ακόμα και σε άτομα χωρίς διαβήτη. Έτσι, μέχρις ότου συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα, οι ειδικοί δίνουν τα φάρμακα αυτά σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών (Ευρωπαϊκή Καρδιολογική, Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία) συνιστούν την ευρύτερη και πρωιμότερη χρήση τους στα άτομα με ΣΔ τύπου 2 υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ποια είναι τα φάρμακα για τον διαβήτη που βοηθούν στην καρδιά;

Οι δύο αυτές κατηγορίες αντιδιαβητικών ουσιών είναι:

Α) Αναστολείς των SGLT-2 υποδοχέων (sodium-glucose co-transporters type 2) στον νεφρό. Υπάρχουν 3 φάρμακα στην ελληνική αγορά, η εμπαγλιφλοζίνη, η δαπαγλιφλοζίνη και η καναγλιφλοζίνη, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ένα περίπου έτος και η ερτουγλιφλοζίνη.

Β) Αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 (Glucagon like peptide-1). Το GLP-1 είναι ειδικό πεπτίδιο που εκκρίνεται από το έντερο μετά τη λήψη τροφής και έχει μια ποικιλία ευνοϊκών δράσεων όσον αφορά στη ρύθμιση του σακχάρου στον οργανισμό, ευνοώντας την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, τη μείωση του σακχάρου και τη μείωση της όρεξης (άρα βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους). Είναι ενέσιμα φάρμακα και χορηγούνται είτε κάθε μέρα είτε μια φορά την εβδομάδα. Υπάρχουν 5 φάρμακα της κατηγορίας αυτής στην αγορά: εξενατίδη, λιξισενατίδη, λιραγλουτίδη, ντουλαγλουτίδη και σεμαγλουτίδη.

Διάβασε επίσης: Τι είναι ο διαβήτης και ποια είναι τα βασικά του είδη;

Διάβασε επίσης: Σακχαρώδης διαβήτης Updated: Ενδιαφέροντες αριθμοί και δεδομένα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Κυρ, 31 Μαρ 2024

Θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη τον τρόπο που κάνουμε τσεκ-απ;

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως θα κάνει εφικτή την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών -ή λιγότερο σοβαρών- νοσημάτων. Θα χρειαστεί βέβαια να περιμένουμε κάποια χρόνια αλλά σίγουρα είναι game changer!

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i