Η Μαίρη Συνατσάκη έχει αϋπνίες: Τι λέει η επιστήμη για το πώς τις διαχειρίζεται;

Είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε σε κάποιον, πόσω μάλλον σε μία γυναίκα που κυοφορεί, ποιος είναι ο "σωστός" τρόπος να διαχειρίζεται τις αϋπνίες της. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει ό,τι τον ευχαριστεί. Υπάρχουν ωστόσο κάποια επιστημονικά στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζουμε.

Μαίρη Συνατσάκη Instagram @mairiboo

Αν σου "χτυπάνε" στόρις και απαντήσεις στο Instagram στις 4.30 τα ξημερώματα και ακολουθείς τη Mairiboo - Μαίρη Συνατσάκη- τότε η απάντηση στο "ποιος μου στέλνει νυχτιάτικα" μπορεί να είναι αυτή: Η Μαίρη μοιράστηκε στο Instagram της τις δυσκολίες στον ύπνο που περνά (και) σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης και αναρωτιέται εάν ο τρόπος να τις αντιμετωπίζει, να κάνει δηλαδή stories στο Instagram, είναι ο πιο σωστός! 

Δύο είναι τα τινά, αν μας ρωτάς Μαίρη μου - που δεν μας ρωτάς αλλά θα απαντήσουμε γιατί τέτοιοι άνθρωποι είμαστε! Όπως λες κι εσύ, αφού δεν ξυπνά ο σύντροφός σου Ίαν Στρατής, τότε όλα οκ! Από την άλλη, οι ειδικοί τονίζουν ότι το blue light που εκπέμπουν οι οθόνες είναι ό,τι χειρότερο για τον ύπνο μας αφού επηρεάζει την ποσότητα της μελατονίνης στον οργανισμό και μας "ξυπνά". Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το blue light της οθόνης και η μελατονίνη

Όταν αποφασίζεις να δεις ακόμα ένα επεισόδιο του Crown (που βγαίνει οσονούπω ο νέος κύκλος) ή να χαζέψεις τα insta stories στο κινητό σου για να σε πάρει ο ύπνος, το φως που εκπέμπεται από αυτό ή από το τάμπλετ σου κρατάει το σώμα σου ξύπνιο μέσω της καταστολής των επιπέδων της μελατονίνης - της ορμόνης που δίνει το σήμα στο σώμα σου για να κοιμηθείς. Και είναι αυτή η συγκεκριμένη έλλειψη της ορμόνης που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα. "Τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης σχετίζονται με την αϋπνία, η οποία μπορεί μετά να οδηγήσει σε προβλήματα όπως μειωμένη συγκέντρωση, εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, κατάθλιψη, διαβήτη ακόμη και καρδιακές παθήσεις ", λέει η Nicole Van Groningen , M.D., παθολόγος στο NYU Langone Medical Center. "Αλλά και τα μειωμένα επίπεδα μελατονίνης που προκύπτουν από το τεχνητό φως μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις που υπερβαίνουν την αϋπνία".

Διαβάστε Επίσης

Αϋπνία στην εγκυμοσύνη

Από την άλλη, όσες είμαστε μαμάδες ξέρουμε από πρώτο χέρι πόσο βασανιστική είναι η αϋπνία και η δυσκολία στον ύπνο στην εγκυμοσύνη. Το δικό μου back-to-sleep hach όταν ήμουν σε αυτή τη φάση ήταν ένα φλιτζάνι χλιαρό γάλα ή χαμομήλι και το βιβλίο What to expect when you' re expecting, το οποίο το είχα κάνει Βίβλο για την εγκυμοσύνη μου!

Εάν έχεις βρει πιο αποτελεσματικά κόλπα για να ξανακοιμάσαι, μη διστάσεις να τα μοιραστείς μαζί μας! Τα  χρειαζόμαστε ακόμη και σε μη-εγκυμοσύνη φάση της ζωής μας!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i