O πυρετός εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου υπερβαίνει τις κανονικές τιμές. Αν και τείνει να είναι αβλαβής, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία. Ένας πολύ υψηλός ή επίμονος πυρετός απαιτεί μερικές φορές ιατρική φροντίδα, αλλά τις περισσότερες φορές μπορεί να ξεπεραστεί αποκλειστικά με θεραπείες στο σπίτι.
Ας δούμε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του πυρετού στο σπίτι:
Κατανάλωση πολλών υγρών
Όταν κάποιος έχει πυρετό, το σώμα του χρειάζεται περισσότερο νερό για να αντισταθμίσει την αυξημένη θερμοκρασία του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Το νερό ή ένα ποτό αντικατάστασης ηλεκτρολυτών μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του σώματος.
Ξεκούραση
Η καταπολέμηση μιας μόλυνσης απαιτεί πολλή ενέργεια. Οι άνθρωποι πρέπει να ξεκουραστούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να βοηθήσουν το σώμα τους να ανακάμψει.
Ζεστά μπάνια
Πολλοί θεωρούν ευεργετικό ένα κρύο ντους όταν έχουν πυρετό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ρίγος, που θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος ακόμη περισσότερο. Αντ 'αυτού, ένα χλιαρό ή ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει και στην επαναφορά της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και να καταπραΰνει τους κουρασμένους μυς.
Η χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Τα φάρμακα δεν είναι συνήθως απαραίτητα για τη θεραπεία του πυρετού. Ωστόσο, ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πυρετού και να βοηθήσουν τον ασθενή να νιώσει πιο άνετα. Αυτά τα φάρμακα είναι:
- Ιβουπροφαίνη
- Ακεταμινοφαίνη
- Ναπροξένη
Ελαφρύ ντύσιμο
Όταν κάποιος έχει πυρετό μπορεί να αισθάνεται πως ζεσταίνεται μια στιγμή και πως κρυώνει την αμέσως επόμενη. Το να φορά πάρα πολλά ρούχα ενδέχεται να παγιδεύσει τη θερμότητα του σώματος, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του ακόμη περισσότερο. Οι άνθρωποι πρέπει να φορούν ελαφρύ ρουχισμό και να προσθέτουν κι άλλα ρούχα αν αρχίσουν να κρυώνουν.
Αντιμετώπιση στο σπίτι για παιδιά και βρέφη
Οι τρόποι αντιμετώπισης για τον πυρετό στα παιδιά δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες για τους ενήλικες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μικρές διαφορές.
Για την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά και τα βρέφη ενδείκνυνται τα ακόλουθα:
Κατανάλωση άφθονου νερού
Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά με πυρετό χρειάζονται επίσης πολλά υγρά. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να πείσουν τα μικρά παιδιά να πιούν επιπλέον νερό.
Μερικές πιο ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν:
- Ζεστό ζωμό κοτόπουλου
- Αρωματισμένα επιδόρπια ζελατίνης
- Αραιωμένο χυμό φρούτων
Ξεκούραση
Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά ξεκουράζονται επαρκώς μέχρι να περάσει ο πυρετός ή η ασθένεια. Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί ή να χαλαρώσει, οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να δοκιμάσουν να τους διαβάσουν ένα παραμύθι ή να βάλουν απαλή μουσική.
Ζεστά μπάνια
Τα παιδιά είναι σχεδόν απίθανο να θέλουν να κάνουν μπάνιο όταν είναι άρρωστα. Μια εναλλακτική επιλογή είναι να τοποθετήσουν οι γονείς μια βρεγμένη πετσέτα στο μέτωπό τους για να βοηθήσει ώστε να πέσει ο πυρετός.
Λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Όπως στους ενήλικες, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι συνήθως απαραίτητη για ένα παιδί με πυρετό. Ωστόσο, η λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πυρετού και να κάνει ένα παιδί να αισθανθεί καλύτερα. Ένα φάρμακο που είναι κατάλληλο για παιδιά των περισσότερων ηλικιών είναι η ακεταμινοφαίνη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι γονείς να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού τους σχετικά με τις κατάλληλες δόσεις.
Ορισμένα φάρμακα δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω από ορισμένες ηλικίες. Αυτά περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, η οποία δεν είναι κατάλληλη για άτομα κάτω των 16 ετών, και την ιβουπροφαίνη, η οποία δεν είναι κατάλληλη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 μηνών ή εκείνα που ζυγίζουν λιγότερο από 5 κιλά. Ακόμη, η ιβουπροφαίνη δεν είναι κατάλληλη για παιδιά με άσθμα.
Συμπτώματα πυρετού
Η μέση θερμοκρασία του σώματος είναι περίπου 37°C. Ωστόσο, η θερμοκρασία του σώματος έχει φυσικές διακυμάνσεις όλη την ημέρα, ειδικά με τη σωματική δραστηριότητα. Χαμηλός πυρετός ορίζεται αυτός που η θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου είναι μεταξύ των βαθμών 37.8 και 39°C και υψηλός όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40°C.
Εκτός από την υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, ένα άτομο με πυρετό μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει:
- Εφίδρωση
- Ρίγη
- Πονοκέφαλο
- Μυϊκούς πόνους
- Απώλεια της όρεξης
- Κόπωση
- Λήθαργο
Ο πολύ υψηλός πυρετός μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Αυτές ονομάζονται "εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις" και είναι πιο συχνές σε παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών.
Τα συμπτώματα μιας εμπύρετης κρίσης περιλαμβάνουν:
- Συσπάσεις
- Δυσκαμψία στα χέρια ή τα πόδια
- Σπασμούς
- Απώλεια συνείδησης
Οι εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις τείνουν να διαρκούν λίγα λεπτά και συνήθως δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, ένα παιδί που είχε μια εμπύρετη κρίση, το πιθανότερο είναι να εμφανίσει ξανά και στο μέλλον.
Πότε πρέπει κανείς να επισκεφθεί έναν γιατρό
Οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται έναν γιατρό αν έχουν πολύ υψηλό ή επίμονο πυρετό που δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή. Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν ο πυρετός συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Δυσκαμψία ή πόνο στο λαιμό
- Ευαισθησία στο φως
- Εξάνθημα
- Αφυδάτωση
Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη, όπως μηνιγγίτιδα.
Όσον αφορά τα παιδιά και τα βρέφη, οι φροντιστές τους θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη για ένα παιδί που:
- Είναι κάτω των 3 μηνών και έχει πυρετό 38°C ή υψηλότερο
- Είναι 3-6 μηνών και έχει πυρετό 39°C ή υψηλότερο
- Έχει πυρετό που έχει διαρκέσει περισσότερο από 5 ημέρες
- Έχει άλλα σημάδια ασθένειας (πχ εξάνθημα)
- Έχει συμπτώματα αφυδάτωσης
- Δεν τρώει και φαίνεται γενικά αδιάθετο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr