Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε περισσότερες εποχικές αλλεργίες

Γιατί η εποχή γύρης μεγαλώνει;

allergy spring iStock

Εάν κάποιος αισθάνεται ότι οι εποχικές αλλεργίες του έχουν γίνει πιο σοβαρές και μεγαλύτερης διάρκειας τα τελευταία χρόνια, μπορεί να έχει δίκιο. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι για αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings του National Academy of Sciences, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, οι εποχές γύρης στη Βόρεια Αμερική επιμηκύνθηκαν κατά 20 ημέρες από το 1990.

Ο ένοχος, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ότι είναι οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στην παραγωγή γύρης σε ελεγχόμενες συνθήκες για δεκαετίες και έχει καταστεί πια σαφές ότι η υπερθέρμανση του κλίματος είναι υπεύθυνη για τις παρατηρούμενες αλλαγές στις αλλεργίες.

Οι γιατροί ισχυρίζονται πως χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή, καθώς αυτή έχει μερικές επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μέσω της επιδείνωσης των εποχικών αλλεργιών. Μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι εποχές γύρης θα γίνουν μεγαλύτερες σε διάρκεια, αλλά και πιο έντονες τις επόμενες δεκαετίες και ισχυρίζονται ότι απαιτούνται κλιματικές λύσεις για να περιοριστούν αυτές οι αλλαγές. Εάν κάποιος έχει παρατηρήσει αύξηση της διάρκειας ή της έντασης των αλλεργιών του, θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία υγείας για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των εποχικών αλλεργιών.

Γιατί η εποχή γύρης μεγαλώνει

Οι ερευνητές παρακολούθησαν παράγοντες όπως η θερμοκρασία, τα επίπεδα βροχόπτωσης, οι ημέρες παγετού και οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα για να κατανοήσουν τον αντίκτυπό τους στην παραγωγή γύρης. Τα δεδομένα τους δείχνουν ότι μεταξύ 1990 και 2018, η θερμοκρασία είχε τον ισχυρότερο αντίκτυπο σε αυτή (14% έως 37%). Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα είχαν επίσης κάποια ανιχνεύσιμη επίδραση, αλλά δεν φαίνεται πως είναι τόσο ισχυρή.

Ο WilliamAnderegg, επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Utah, λέει στο Verywellhealth.com ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σηματοδοτούν στα φυτά ότι ήρθε η ώρα να παράγουν και να απελευθερώσουν γύρη. Με τις πιο ζεστές μέρες να ξεκινούν νωρίτερα, οι εποχές γύρης απλά μεγαλώνουν περισσότερο.Η κλιματική αλλαγή επιμηκύνει την καλλιεργητική περίοδο, η οποία είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με την εποχή της γύρης, συμπληρώνει ο Anderegg.

Ο Aaron Bernstein, MD, MPH, προσωρινός διευθυντής του Center for Climate, Health and the Global Environment στο Harvard T.H. ChanSchool of Public Health λέει στο Verywellhealth.comότι σε αντίθεση με τις κλινικές ή εργαστηριακές μελέτες, στις οποίες οι επιστήμονες μπορούν να χειριστούν μία μόνο μεταβλητή, είναι δύσκολο να αναλύσουν πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Έτσι, οι επιστήμονες στρέφονται σε μοντέλα απόδοσης, τα οποία μπορούν να δείξουν τον βαθμό στον οποίο τα φυσικά γεγονότα θα ήταν χειρότερα από ότι θα ήταν σε έναν κόσμο χωρίς ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα μοντέλα για να κατανοήσουν πώς οι τάσεις στις εποχές γύρης θα διέφεραν χωρίς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τις αλλαγές στην εποχή της γύρης, η δημιουργία πιο ισχυρών συστημάτων καταμέτρησης γύρης γίνεται όλο και πιο σημαντική.

"Νομίζω ότι είναι πραγματικά αρκετά σαφές ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη παρακολούθηση και μέτρηση των τάσεων γύρης. Αν συγκρίνουμε πόσο παρακολουθούμε τη γύρη σε σχέση με οποιουσδήποτε άλλους αερομεταφερόμενους ρύπους, την παρακολουθούμε πολύ, πολύ λιγότερο από εκείνους", λέει ο Anderegg.

Επιπτώσεις στην υγεία

Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι οι αλλεργίες στη γύρη μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ατόμων με άσθμα, την ικανότητα των μαθητών να επικεντρώνονται στο σχολείο και την ευαισθησία των ανθρώπων σε αναπνευστικές ασθένειες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 19,2 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί με αλλεργική αντίδραση στη γύρη το τελευταίο μόνο έτος.

Ο Bernstein σημειώνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα αλλεργίας που μπορούν να παρέχουν ταχεία και αποτελεσματική ανακούφιση σε πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες στη γύρη. Ωστόσο, για άτομα που δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα ή υποφέρουν από σοβαρό άσθμα, η μεγαλύτερη έκθεση στη γύρη μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες που βασίζονται στο κλίμα.

Σύμφωνα με τον Bernstein, πρόκειται για παράγοντες που δεν μπορούν να εξεταστούν μεμονωμένα. Για παράδειγμα, οι ίδιες υψηλές θερμοκρασίες που παρατείνουν την καλλιεργητική περίοδο, προκαλούν καύσωνες και ατμοσφαιρική ρύπανση. Κάθε μία από αυτές τις συνέπειες έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία –οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστήσουν δύσκολη τη συγκέντρωση και να επιδεινώσουν τις ιατρικές καταστάσεις και το νέφος μπορεί να έχει επιπτώσεις στους πνεύμονες. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε αλλαγές του πληθυσμού των εντόμων, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν παράγοντες όπως οι ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις του άσθματος στην υγεία, αλλά και τις αλλεργίες στη γύρη.

Αν και αυτή η συγκεκριμένη μελέτη δεν συνδέει την παραγωγή γύρης με τις διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, ο Anderegg ελπίζει να ερευνήσει πώς η γύρη σχετίζεται με τα διάφορα προαναφερθέντα αποτελέσματα στην υγεία, όπως οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για άσθμα.

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για τις εποχικές αλλεργίες και τις αλλεργίες στη γύρη

Ο Bernstein λέει ότι για τα άτομα με άσθμα και αλλεργίες, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι άμεσες και επικίνδυνες. Κατά τη δημιουργία κλιματικών λύσεων, αναφέρει, οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν βραχυπρόθεσμες λύσεις για να αντιμετωπίσουν επείγουσες ανάγκες υγείας, πέραν των μακροπρόθεσμων στόχων.

"Θα έχουμε πάντα προκλήσεις οι οποίες θα είναι πιο άμεσες από αυτές που θα φέρει η κλιματική αλλαγή τις προσεχείς δεκαετίες", αναφέρει ο Bernstein προσθέτοντας, "Και αν συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα για έναν κόσμο στον οποίο δεν ζει κανείς ακόμα, δεν θα έχουμε ποτέ, κατά τη γνώμη μου, την προσοχή, τη δέσμευση και τη δράση που απαιτούνται για την προώθηση των λύσεων στην κλιματική αλλαγή που είναι τώρα επειγόντως απαραίτητες".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i