Πώς η διατροφή μεσογειακού τύπου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Alzheimer

(+όλα όσα προσφέρει μια μεσογειακή διατροφή).

woman eating healthy iStock

Η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο του Alzheimer. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ακόρεστα λίπη, ψάρια, φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του εγκεφάλου από τη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζεται με την απώλεια μνήμης και την άνοια.

Ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ακολούθησαν τέτοια διατροφή, είχαν καλύτερες επιδόσεις στις γνωστικές εξετάσεις και λιγότερη συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου, καθώς και βιοδείκτες πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer.

Οι εξετάσεις μνήμης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν ακολούθησαν τη διατροφή τόσο αυστηρά, δεν απέδωσαν τόσο καλά.

Τι έχουν να πουν οι ειδικοί

Αυτά τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη για τους ειδικούς διατροφής Kristin Kirkpatrick, διατροφολόγο και συγγραφέα του "Skinny Liver" και της Caroline West Passerrello, εκπρόσωπο του Academy of Nutrition and Dietetics.

"Δεδομένου ότι τα ακόρεστα λίπη, τα ψάρια, τα φρούτα, οι φακές και τα λαχανικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής, εκείνοι που ακολουθούν τη διατροφή αυτή επωφελούνται από τις υψηλότερες ποσότητες υγιεινών θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο", δήλωσε η Kirkpatrick στο Healthline.

"Θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πολυφαινόλες, ορισμένα μέταλλα και οι πρωτεΐνες που καταναλώνονται με βιώσιμο τρόπο μέσω αυτού του διατροφικού προτύπου βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών", προσθέτει.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς είναι γνωστό ότι όσα καταναλώνει κανείς επηρεάζουν τις δεξιότητες μνήμης του.

Οφέλη εκτός από την υγεία του εγκεφάλου

Η μεσογειακή διατροφή έχει ψηφιστεί ως η "καλύτερη συνολική διατροφή" τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εν μέρει επειδή οι ειδικοί διατροφής τάσσονται υπέρ αυτού του απλού αλλά αποτελεσματικού τρόπου αλλαγής διατροφής προκειμένου να καταναλώνει κανείς περισσότερες φυτικές επιλογές και λιγότερο κόκκινο κρέας και γλυκά.

Συνίσταται μάλιστα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Καρδιάς ως ένας τρόπος για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν τον στόχο τους για ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

"Η μεσογειακή διατροφή και η διατροφή DASH έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς", αναφέρει η Καρδιολογική Εταιρεία στην ιστοσελίδα της. "Σύμφωνα με μελέτες, όσοι τρέφονται πιο υγιεινά, στην ηλικία των 50 ετών έχουν σχεδόν 90% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν λιγότερο υγιεινές δίαιτες."

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τους κινδύνους για:

  • Χρόνια νόσο (καθώς και τον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου)
  • Καρδιαγγειακή νόσο (καλή για την υγεία της καρδιάς)
  • Συνολική θνησιμότητα

Προσφέρει επίσης:

  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Καλύτερο σάκχαρο στο αίμα
  • Μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Ακόμη, η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί:

  • Να βελτιώσει τη γονιμότητα
  • Να συμβάλλει στην καταπολέμηση ορισμένων καρκίνων
  • Να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
  • Να βελτιώσει την υγεία των ματιών

Οι ειδικοί διατροφής συστήνουν τη μεσογειακή διατροφή επειδή λένε ότι είναι λιγότερο από ένα ακόμη είδος διατροφής και περισσότερο μια αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για να την εφαρμόσει:

  • Μπορεί να καταστείλει την πείνα καταναλώνοντας λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο.
  • Σε μικρότερες ποσότητες, αν ακόμη πεινάει, μπορεί να καταναλώσει ψάρια, γαλακτοκομικά, πουλερικά και αυγά.
  • Σε μικρότερες ποσότητες ακόμη, έχει τη δυνατότητα να καταναλώσει κρασί και γλυκά.

Συγκεκριμένες συμβουλές σχεδιασμού του μενού της μεσογειακής διατροφής:

Καθημερινά: Δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηροί καρποί και ακόρεστα έλαια όπως το ελαιόλαδο

Δύο φορές την εβδομάδα: Ψάρια και θαλασσινά

Σπάνια: Κόκκινο κρέας και γλυκά


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i