Βρήκαμε την άσκηση για καλύτερη υγεία: Είναι το κολύμπι

Εάν τώρα το καλοκαίρι διαπιστώσεις τα οφέλη της κολύμβησης στον οργανισμό σου, ίσως είναι καλή ιδέα να αποφασίσεις να το βάλεις στο πρόγραμμά σου όλη τη χρονιά.

κολύμπι iStock

Ίσως έχεις ακούσει ότι για καλή υγεία οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να έχουν 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δουλέψεις ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Με μία ώρα κολύμβηση καις σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και με το τρέξιμο, χωρίς όμως επιπτώσεις στα οστά και στις αρθρώσεις σου. Σίγουρα στην Ελλάδα είναι εύκολο να εξασκείς την κολύμβηση το καλοκαίρι στην ανοιχτή θάλασσα, σκέψου όμως και την περίπτωση να μη χάσεις τα οφέλη της ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, αφού η εγγραφή σε ένα κολυμβητήριο πλέον είναι κάτι παραπάνω από εύκολη. Γνώρισε παρακάτω τα οφέλη της κολύμβησης, αλλά και πώς θα την εντάξεις στη ρουτίνα σου, αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

Διαβάστε Επίσης

10 καλοί λόγοι για να επιλέξεις την κολύμβηση ως προπόνηση 

1/    Ασκείται όλο το σώμα: Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι λειτουργεί πραγματικά σε ολόκληρο το σώμα σου, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Κι αν θέλεις πιο συγκεκριμένα:
    • Αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό χωρίς να στρεσάρει το σώμα σου.
    • Τονώνει τους μυς.
    • Χτίζει δύναμη.
    • Αυξάνει την αντοχή.

2/    Δυναμώνει καρδιά και πνεύμονες: Ενώ οι μύες σου κάνουν καλή προπόνηση εξωτερικά, το καρδιαγγειακό σου σύστημα δουλεύει επίσης. Το κολύμπι κάνει την καρδιά και τους πνεύμονές σου δυνατά. Η κολύμβηση είναι τόσο ωφέλιμη, που οι ειδικοί μιλούν ακόμα και για μείωση του κινδύνου θανάτου, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

3/    Συνιστάται σε άτομα με τραυματισμούς, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις: Η κολύμβηση μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή άσκησης για άτομα με αρθρίτιδα, τραυματισμούς και προβλήματα υγείας που καθιστούν δύσκολη την εκτέλεση ασκήσεων υψηλής πρόσκρουσης. Η κολύμβηση μπορεί ακόμα και να μειώσει τους πόνους σου ή να επιταχύνει την ανάρρωσή σου από έναν τραυματισμό. Μελέτη στο The Journal of Reumatology έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και στη δυσκαμψία των αρθρώσεων και παρουσίασαν μικρότερο σωματικό περιορισμό μετά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και η ποδηλασία. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπήρξε μικρή έως καθόλου διαφορά στα οφέλη μεταξύ των δύο ομάδων, εκείνων που έκαναν κολύμπι και εκείνων που ασχολήθηκαν με το ποδήλατο.

4/    Αποτελεί καλή επιλογή για άτομα με άσθμα: Το υγρό περιβάλλον των εσωτερικών πισίνων κάνει το κολύμπι μια εξαιρετική δραστηριότητα για άτομα με άσθμα. Όχι μόνο αυτό, αλλά και οι αναπνευστικές ασκήσεις που σχετίζονται με το άθλημα, όπως το κράτημα της αναπνοής σου, μπορεί να σε βοηθήσουν να επεκτείνεις την ικανότητα των πνευμόνων σου και να αποκτήσεις τον έλεγχο της αναπνοής σου.

5/    Είναι ευεργετικό και για άτομα με ΣΚΠ: Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί επίσης να βρουν την κολύμβηση ευεργετική. Το νερό κάνει τα άκρα να επιπλέουν, βοηθώντας τα στη στήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το νερό παρέχει, επίσης, μια ήπια αντίσταση που συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης.

6/    Καις θερμίδες: Το κολύμπι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να κάψεις θερμίδες. Ένα άτομο 60 κιλών καίει περίπου 423 θερμίδες την ώρα ενώ κολυμπάει με χαμηλό ή μέτριο ρυθμό. Το ίδιο άτομο μπορεί να κάψει έως και 715 θερμίδες την ώρα κολυμπώντας με πιο έντονο ρυθμό. Κι αν θέλεις να συγκρίνουμε αυτούς τους αριθμούς με άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες μέτριας έντασης, το ίδιο άτομο των 60 κιλών θα έκαιγε μόνο περίπου 314 θερμίδες περπατώντας σχετικά γρήγορα για 60 λεπτά. Με τη yoga μπορεί να κάψει μόλις 183 θερμίδες την ώρα και με την ελλειπτική προπόνηση μόλις 365 θερμίδες στην ίδια ώρα.

7/    Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Το κολύμπι μπορεί να έχει τη δύναμη να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα τη νύχτα. Σε μελέτη στην επιθεώρηση Gerontology διαπιστώθηκε ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία που άρχισαν να κολυμπούν ανέφεραν βελτίωση τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στον ύπνο μετά από τακτική αερόβια άσκηση.

8/    Σταδιακά βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες και τη διάθεση: Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Australasian Journal on Ageing οι ερευνητές αξιολόγησαν μια μικρή ομάδα ανθρώπων με άνοια και παρατηρήθηκε βελτίωση της διάθεσης μετά τη συμμετοχή σε ένα υδάτινο πρόγραμμα 12 εβδομάδων. Η κολύμβηση και οι προπονήσεις στο νερό δεν είναι μόνο ψυχολογικά ωφέλιμες για άτομα με άνοια, η άσκηση έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τη διάθεση και σε άλλους ανθρώπους.

9/    Βοηθά στη διαχείριση του άγχους: Ερευνητές στη Νέα Ταϊπέι της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια μελέτης εξέτασαν μια ομάδα κολυμβητών πριν και μετά την κολύμβηση. Από τα 101 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 44 ανέφεραν ότι είχαν ήπια κατάθλιψη και αισθάνονταν άγχος που σχετιζόταν με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής. Μετά το κολύμπι ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούσαν να αναφέρουν ότι αισθάνονται άγχος μειώθηκε σε μόλις οκτώ. Παρότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτό τον τομέα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κολύμβηση είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να ανακουφιστείς γρήγορα από το άγχος.

10/Είναι ένα προσιτό άθλημα: Για να λέμε και τα οικονομικά οφέλη όμως, πρόκειται για μια οικονομική επιλογή άσκησης σε σύγκριση με άλλες. Αφενός, έχουμε τη θάλασσα που είναι προσβάσιμη σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αφετέρου, για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, ή αν δεν έχεις παραλία κοντά σου, μπορείς να απευθυνθείς στον δήμο σου ή σε ένα γυμναστήριο που διαθέτει και πισίνα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i