Πώς θα παραμείνεις υγιής τα Χριστούγεννα: 5 συμβουλές καλής υγείας

Όσο κι αν είναι η εποχή που θες να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο, οφείλεις να θέσεις τα όριά σου για να διατηρήσεις την καλή υγεία σου.

Χριστούγεννα iStock

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο μαγική περίοδος του χρόνου, ωστόσο δεν παύει να είναι μία εποχή κατά την οποία είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τα όριά μας σε ό,τι αφορά το φαγητό και το ποτό, καθώς χαλαρώνουμε (υπερβολικά) πιστεύοντας πως κατά κάποιο τρόπο οι κρεπάλες αυτές δεν θα "καταγραφούν". Από την άλλη, για αρκετούς οι γιορτινές ημέρες τοποθετούν ένα επιπλέον άγχος στις πλάτες τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις απολαύσουν. 

Ειδικότερα, την περίοδο των Χριστουγέννων παρατηρείται μεγάλη αύξηση του στρες, αφού μέσα σε λίγες μόνο μέρες προσπαθείς να χωρέσεις όλες τις υποχρεώσεις, όλα τα καλέσματα, ενώ τα οικονομικά σου εξαιτίας των δώρων και των εξόδων που πραγματοποιείς λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα.

Βάσει ερευνών τα Χριστούγεννα αποτελούν μία αρκετά στρεσογόνο περίοδο - μάλιστα σημειώνονται τα περισσότερα εμφράγματα μέσα στον χρόνο -, της οποίας τα στατιστικά χειροτέρεψαν μετά τον κορονοϊό. Μεγάλο ποσοστό ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο ένιωσε πως δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει ψυχολογικά τις ημέρες αυτές, χωρίς ωστόσο να βάζει την ψυχική υγεία σε πρώτο πλάνο. 

Μην ξεχνάμε πως το στρες συνδέεται με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως την κατάθλιψη αλλά και τις καρδιακές παθήσεις. Από την άλλη, η κακή ψυχική υγεία και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν στην πτώση των επιπέδων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην αϋπνία αλλά και σε προβλήματα με την πέψη. 

Αλλά πέρα από την ψυχολογία μας που ενδέχεται να λάβει ένα βαρύ πλήγμα μέσα στις γιορτές, εκείνη την περίοδο οφείλουμε να προσέξουμε και τη διατροφή μας, αφού σύμφωνα με έρευνες έχει παρατηρηθεί πως μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ένα άτομο λαμβάνει περίπου 2 κιλά - τα οποία φυσικά θα δυσκολευτεί να χάσει τη νέα χρόνια. Όσο για την κατανάλωση αλκοόλ, παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. 

Συμβουλές για να παραμείνεις υγιής τη γιορτινή περίοδο

Προκειμένου, λοιπόν, να επιβεβαιώσεις πως όλα θα πάνε καλά την εποχή των Χριστουγέννων σε ό,τι αφορά την υγεία σου, μπορείς να υιοθετήσεις κάποιες νέες συνήθειες ή να προσθέσεις νέες δραστηριότητες στο πρόγραμμά σου για να καταφέρεις να βγεις αλώβητη μετά τις γιορτές. 

1. Αν γνωρίζεις πως το άγχος θα σε καταβάλει εκείνες τις ημέρες, μπορείς να ξεκινήσεις να ακούς χαλαρωτικά podcasts ή ηχογραφήσεις για διαλογισμό που θα σε επαναφέρουν στο μέρος της ηρεμίας σου. 

2. Αν έχεις τη δυνατότητα και μπορείς να ζητήσεις "δώρο από τον Άγιο Βασίλη", μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου μια συνεδρία μασάζ, που θα σε βοηθήσει να αντεπεξέλθεις εκείνες τις ημέρες και να χαμηλώσεις σημαντικά τα επίπεδα του στρες. 

3. Οι μεγάλες βόλτες, επίσης, είναι ο πιο χαλαρωτικός τρόπος να αφήνεις το μυαλό σου να αδειάζει, ενώ παράλληλα προσθέτεις την αερόβια άσκηση στην καθημερινότητά σου. Επιπλέον, μία βόλτα θα σε κάνει να αποφύγεις να δοκιμάσεις όλα τα δελεαστικά φαγητά που βρίσκονται μπροστά σου. 

4. Το νερό πράγματι είναι το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου. Αλλά, την περίοδο των Χριστουγέννων έχεις έναν ακόμα λόγο να αυξήσεις την ημερήσια κατανάλωση. Ειδικότερα, το να πίνεις νερό θα σε βοηθήσει να "γεμίσεις" το στομάχι σου, μειώνοντας την όρεξή σου, αλλά και την ποσότητα του αλκοόλ που πίνεις. 

5. Φέτος, μήπως τα αμύγδαλα γίνουν ο σύμμαχός σου; Πρόκειται για μία υγιεινή εναλλακτική των γλυκών που θα βρεις στο γιορτινό τραπέζι, αφού τα αμύγδαλα βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου, με αποτέλεσμα να μη νιώθεις λιγούρες, αλλαγές στη διάθεση και να κοιμάσαι καλά. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i