Ταλαιπωρείσαι από εντερικές διαταραχές; Οι παρακάτω συμβουλές σε αφορούν

Οι άνθρωποι με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου μπορεί να ταλαιπωρούνται πολύ στην καθημερινότητα. Το "κλειδί" για υγιές έντερο είναι ίσως το υγιές μικροβίωμα.

έντερο - μικροβίωμα iStock

Όσο κι αν έχεις συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι είσαι αναγκασμένη να ζεις με ένα φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn, ή ακόμη και κάτι πιο "απλό" όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι σημαντικό να προσπαθείς να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου. Πρακτικά, όσοι πάσχουν από νοσήματα του εντέρου γνωρίζουν ότι οι παθήσεις αυτές ενδέχεται να εμφανίζουν επεισόδια έξαρσης "από το πουθενά", ανεξάρτητα από τη διατροφή που κάνεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και να περιορίζουν την καθημερινότητά σου και τις επιλογές που κάνεις στη ζωή σου. Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο, Ashkan Farhadi από το ιατρικό κέντρο MemorialCare Orange Coast στην Καλιφόρνια, "ακόμα κι αν δεν έχεις ιστορικό ξαφνικών ξεσπασμάτων, υπάρχουν τρόποι να μειώσεις τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων". Ειδικότερα, η απάντηση βρίσκεται στο υγιές εντερικό μικροβίωμα. 

Υγιές μικροβίωμα

Αν και το έχεις ακουστά, ξέρεις περί τίνος πρόκειται; Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε τη χλωρίδα του εντέρου, καθώς αποτελείται από μικρόβια στο έντερο, που περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς και μύκητες, όπως αναφέρει και το NIH. Και παρά το γεγονός πως αρκετά από αυτά τα μικρόβια έχουν αρνητικό αντίκτυπο, άλλα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Συνεπώς, ένα υγιές μικροβίωμα εξαρτάται από τη διατήρηση των "καλών μικροβίων", γεγονός που δεν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της διατροφής. 

Συμβουλές για υγιές μικροβίωμα

1. Διατροφή

Ακόμα κι αν το υγιές μικροβίωμα δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή, σίγουρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρησή του, αφού συνδέεται άρρηκτα με το υγιές έντερο. Άνθρωποι που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου πιθανότατα ήδη ακολουθούν με συμβουλή του γιατρού τους μία συγκεκριμένη διατροφή για το μικροβίωμά τους, η οποία δεν συμφωνεί με εκείνη που διατηρεί ο γενικός πληθυσμός για να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου του. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά που θεωρούνται πλούσια σε προβιοτικά και συνίστανται για το boost των καλών βακτηρίων στο έντερο, για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα είναι απαγορευτικά. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια τέλεια λύση που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, ειδικά αν είναι ελαφρά μαγειρεμένα. 

Επιπλέον, για τους ανθρώπους με φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, που συνήθως ζουν με το άγχος, η ζάχαρη είναι εχθρός τους. Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο, Maria Zamarripa, " η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή με αποτέλεσμα να χειροτερέψει την κατάσταση. Επίσης, αυτό θα οδηγήσει στο να υπερτερήσουν τα κακά βακτήρια, που θα δημιουργήσουν ανισορροπία στο μικροβίωμα". Να σημειωθεί πως αυτό δεν αφορά τα φυσικά γλυκαντικά που βρίσκονται στα φρούτα, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά.

2. Καλός ύπνος 

Όσο κι αν δεν το περίμενες, ο ύπνος έχει άμεση σύνδεση με το εντερικό μικροβίωμα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως ο καλός ύπνος αποτελεί μία πρώτη στρατηγική για τη διατήρηση της εντερικής χλωρίδας. Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Farhadi, "το έντερό σου χρειάζεται ξεκούραση όσο κι εσύ. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί τη φυσιολογική λειτουργία του". Γνωρίζοντας αυτό, προσπάθησε να ακολουθήσεις μία ρουτίνα ύπνου, αποφεύγοντας τους περισπασμούς της οθόνης και διατηρώντας το πρόγραμμά σου ακόμα και τα σαββατοκύριακα. 

3. Απουσία στρες

Γνωρίζεις πως το στρες είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να προσφέρεις, μάθε επίσης πως οι φλεγμονές του εντέρου είναι απόρροια του άγχους σου. Αυτό σημαίνει πως αν κάποια στιγμή νιώσεις αγχωμένη, με τα συναισθήματα να σε καταβάλουν, είναι αναμενόμενα τα συμπτώματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο έντερό σου. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οφείλεις να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία αλλά και το μικροβίωμά σου σε λειτουργία, μπορείς ξεκινήσεις κάποιες ασκήσεις αντι-στρες. Για παράδειγμα, πήγαινε για μία βόλτα στον καθαρό αέρα και πάρε βαθιές ανάσες. Κάνε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα για ασκήσεις διαλογισμού ή κράτησε ημερολόγιο, ώστε να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεις όλη σου την ένταση. 

4. Άσκηση

Και τι άλλο μπορεί να κρατήσει καλύτερα το στρες μακριά από την άσκηση του σώματος. Αλλά πέρα από αυτό, σύμφωνα με έρευνες η γυμναστική μπορεί να αυξήσει την ποικιλία και τον αριθμό των θετικών μικροβίων στο έντερο. Όπως αναφέρουν ειδικοί, ακόμα και κατά τη διάρκεια φλεγμονής, μπορείς μέσω ελαφριάς άσκησης όπως η γιόγκα, να βοηθήσεις τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Ακόμα και 15 - 20 λεπτά απλού stretching και επικεντρωμένης κίνησης είναι αρκετά για να εξομαλύνουν το πρόβλημα. Και όταν η κατάστασή σου δεν βρίσκεται σε έξαρση και στο επιτρέπει, μπορείς να κάνεις πιο έντονη άσκηση, που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ένα πιο υγιές έντεροαναφέρουν οι ειδικοί. 

Διαβάστε Επίσης

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i