Γιατί πρέπει να σηκώνεις τα πόδια σου ψηλά για 20 λεπτά, κάθε μέρα;

Λίγη μόνο ανύψωση ποδιών κάθε μέρα για 20 λεπτά θα λειτουργήσει μαγικά στην ανακούφιση των ποδιών σου. Σήκωσε τα πόδια σου ψηλά και δώσε τους την αγάπη που τους αξίζει!

legs istock

Νιώθεις τα πόδια σου βαριά και κουρασμένα; Η τάση του σώματος να συγκρατεί περισσότερο νερό προκαλεί πρήξιμο στα πόδια. Μια αποτελεσματική στρατηγική για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα είναι να σηκώνεις τα πόδια σου τουλάχιστον πάνω από την καρδιά σου, και ακόμη καλύτερα να τα ακουμπάς στον τοίχο ή το κεφαλάρι του κρεβατιού σου, για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα.

6 λόγοι για να σηκώνεις τα πόδια σου ψηλά, κάθε μέρα

Το να κάθεσaι ή να ξαπλώνεις με τα πόδια σoυ ψηλά έχει κάποια οφέλη για την υγεία σου, δες ποια είναι αυτά.

1. Θα βελτιώσεις το κυκλοφορικό σου και την απώλεια των σωματικών υγρών

Το αίμα πρέπει να υπερνικήσει τη δύναμη της βαρύτητας για να κυκλοφορήσει σωστά, κάτι που γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν είμαστε όρθιοι ή καθισμένοι με τα πόδια κάτω. Το να ξαπλώνεις με τα πόδια ψηλά βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και, κατά συνέπεια, την κατακράτηση των υγρών.

2. Θα έχεις καλύτερη πέψη

Όταν είμαστε ενεργοί, το αίμα μας πηγαίνει στους μυς μας. Αλλά όταν ξεκουραζόμαστε, μέρος αυτού του αίματος κατευθύνεται προς το έντερο για να υποστηρίξει την πέψη. Ανυψώνοντας τα πόδια σου ειδοποιείς το σώμα σου ότι είναι ώρα διαλείμματος. Έτσι στέλνει αίμα στο στομάχι, βοηθώντας την πέψη.

3.  Χαλαρώνεις το νευρικό σου σύστημα

Αυτή η θέση δεν είναι απλώς άνετη. Είναι σαν ένα γαλήνιο time out για το σώμα σου. Ελέγχοντας την αναπνοή σου και σηκώνοντας τα πόδια σου, μπορείς πραγματικά να νιώσεις τι συμβαίνει μέσα σου. Είναι σχεδόν σαν τον διαλογισμό που βοηθά τον κύριο υπολογιστή, το νευρικό σου σύστημα, να χαλαρώσει.

4. Θα κοιμηθείς καλύτερα

Αυτή η θέση χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Όταν είναι νύχτα, η παραγωγή μελατονίνης αυξάνεται και σε κάνει να νιώθεις υπνηλία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν καλό βραδινό ύπνο για την αποτοξίνωση του σώματος.

5. Θα μειώσεις τον πόνο στα πόδια σου

Φαντάσου ότι κρατάς ένα σακίδιο γεμάτο με τούβλα όλη μέρα. Λοιπόν αυτό νιώθουν τα πόδια σου. Εάν σηκώσεις τα πόδια σου ψηλά, αυτό το σακίδιο παύει να  υπάρχει και δίνει στα πόδια σου ένα διάλειμμα που τους αξίζει.

6. Θα μειώσεις το πρήξιμο

Το πρήξιμο και τα κουρασμένα πόδια είναι αποτέλεσμα κατακράτησης υγρών. Ανυψώνοντας τα πόδια σου βοηθάς στην αποβολή των υγρών από τον ιστό του σώματος στο κυκλοφορικό και, τελικά, στα νεφρά, όπου αποβάλλεται μέσω της ούρησης. Η διαδικασία είναι σαν να οδηγείς το νερό σε μια αποχέτευση, αλλά αυτό συμβαίνει μέσα σου.

7. Θα μειώσεις τη μυική ένταση

Οι παρατεταμένες περίοδοι ορθοστασίας ή καθίσματος μπορεί να προκαλέσουν τη συγκέντρωση αίματος στις φλέβες των ποδιών σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης σε αυτές τις φλέβες, η οποία, με τη σειρά της, συμβάλει στην ανάπτυξη παθήσεων όπως οι κιρσοί. Σηκώνοντας τα πόδια σου μπορεί να μειώσεις την πίεση στα πόδια και τη μυική ένταση.

Δώσε προσοχή στα σημεία

Το να σηκώνεις τα πόδια σου ψηλά δεν συνιστάται σε όλους και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη και να αποφύγεις πιθανή ενόχληση ή βλάβη.

  • Τοποθέτηση: Ο στόχος είναι να σηκώσεις τα πόδια σου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σου για να επιτρέψεις στη βαρύτητα να βοηθήσει το κυκλοφορικό. Θα πρέπει τα πόδια σου να στηρίζονται άνετα, χωρίς σημεία πίεσης ή άβολες γωνίες.
  • Χρονική διάρκεια: Αν και η ανύψωση των ποδιών μπορεί να είναι εξαιρετική, δεν χρειάζεται να το παρακάνεις. Μεγάλες περίοδοι χωρίς κίνηση μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκαμψία. Στόχευσε στα 20 λεπτά την ημέρα. Πάντα να ακούς το σώμα σου και να προσαρμόζεσαι.  
  • Ιατρικές παθήσεις: Εάν έχεις οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτη, περιφερική αρτηριακή νόσο ή οποιαδήποτε μορφή καρδιακής νόσου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Η ανύψωση των ποδιών δεν πρέπει να προκαλεί πόνο ή ενόχληση. Εάν συμβεί, είναι σημάδι ότι πρέπει να προσαρμόσεις τη θέση σου ή να ζητήσεις ιατρική συμβουλή.

 

Διάβασε ακόμη: Γιατί νιώθεις τα πόδια σου βαριά και κουρασμένα και πώς να τα ανακουφίσεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i