Γιατί έχεις πρησμένα πόδια και τι μπορείς να κάνεις;

Φυσικοί τρόποι για να μην πρήζονται τα πόδια σου.

pexels pexels

Τα πρησμένα πόδια δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Πολλές φορές το πρήξιμο αυτό συνοδεύεται από μια έντονη αίσθηση βάρους, "κάψιμο" στα πέλματα ή ακόμη και πόνο. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις συνδέεται με θέματα υγείας. Μάθε λίγο περισσότερα για το πρήξιμο (οίδημα) στα πόδια, τι μπορεί να το προκαλεί και πώς μπορείς να το προλάβεις ή να το ανακουφίσεις.

Πρησμένα πόδια ή οίδημα

Οίδημα είναι ο ιατρικός όρος για τα "παγιδευμένα" υγρά του σώματος μέσα στους ιστούς. Αυτό συνήθως επηρεάζει τα πόδια και τα πέλματα μπορεί όμως να συμβεί και σε άλλα σημεία του σώματος όπως τα δάχτυλα των χεριών ή το πρόσωπο. Το ήπιο οίδημα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στην καθεμιά μας. Σκέψου τα πρησμένα πόδια το βράδυ που γυρίζεις στο σπίτι και βγάζεις τα παπούτσια σου. Στην περίπτωση αυτή είναι αποτέλεσμα της ορθοστασίας. Είναι επίσης κάτι που συμβαίνει συχνά στα αεροπορικά ταξίδια εξαιτίας της διαφοράς της ατμοσφαιρικής πίεσης. Εάν το οίδημα όμως είναι πιο έντονο, διαρκεί ακόμη και μετά που θα κοιμηθείς ή θα ξεκουραστείς, καλό θα ήταν να το συζητήσεις με τον γιατρό σου γιατί θα μπορούσε να σημαίνει κάτι για το κυκλοφορικό σου σύστημα.

Κατακράτηση υγρών: Το βάρος σου είναι λίπος ή υγρά; Ενοχλήσεις στα πόδια; Κάλοι και φουσκάλες; Έτσι θα απαλλαγείς!

Άλλες συχνές αιτίες για τα πρησμένα πόδια

  • Η καθιστική ζωή.
  • Πολλές ώρες ορθοστασία.
  • Τα επιπλέον κιλά.
  • Παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά ή πιέζουν υπερβολικά τα πόδια σου.
  • Μεγάλη κατανάλωση νατρίου (αλάτι).
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
  • Εγκυμοσύνη.
  • Ανεπιθύμητη ενέργεια από φάρμακα

Φυσικοί τρόποι για να μην πρήζονται τα πόδια σου

Η φυσική δραστηριότητα, η άσκηση και γενικότερα η κίνηση μέσα στη μέρα βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα στο σώμα και προλαμβάνει τα πρησμένα πόδια. Εάν κάνεις καθιστική δουλειά ή περνάς πολλές ώρες τη μέρα καθιστή, βάλε στο κινητό σου ειδοποίηση στο κινητό σου κάθε 30 λεπτά που θα σου υπενθυμίζει να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να περπατάς μερικά μέτρα.

Αν τα πόδια σου πρήζονται συχνά ίσως το παρακάνεις με το αλάτι. Προσπάθησε να περιορίσεις το αλάτι που προσθέτεις στο φαγητό, στο μαγείρεμα και στο πιάτο. Βάλε επίσης στη διατροφή σου τροφές με κάλιο, όπως οι μπανάνες, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες, που εξισορροπούν το νάτριο στον οργανισμό.

Αντίστοιχα με το αλάτι, η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση στον οργανισμό. Αν ήπιες ένα δυο κοκτέιλ το βράδυ μπορεί το πρωί να ξύπνησες με πρησμένα πόδια και μια αίσθηση βάρους σε όλο σου το σώμα. Πίνε πολύ νερό στη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσεις το σώμα σου να διώξει την κατακράτηση.

Σήκωσε τα πόδια σου ψηλά. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει κανένας από τους παραπάνω παράγοντες, πολλές φορές καταλήγεις με πρησμένα πόδια το βράδυ εξαιτίας της κούρασης όλης τη μέρας. Απόκτησε την καλή συνήθεια να ξαπλώνεις για τουλάχιστον 15 λεπτά με τα πόδια πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. (Εγώ ξαπλώνω "ανάποδα" στο κρεβάτι μου, με το σώμα να σχηματίζει ένα "γάμα" όπου τα πόδια μου ακουμπούν ψηλά στον τοίχο. Μένω σε αυτή τη θέση μερικά λεπτά και μετά είμαι έτοιμη για βραδινή έξοδο ακόμη και μετά από τη δουλειά!)

Και δύο SOS

Εάν είσαι έγκυος και διαπιστώσεις ότι τα πόδια σου πρήστηκαν ξαφνικά - ή το ένα μόνο πόδι - επικοινώνησε χωρίς καθυστέρηση με τον γυναικολόγο σου. Αυτό το σύμπτωμα θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη προεκλαμψίας, μιας δυνητικά σοβαρής επιπλοκής που μπορεί να παρουσιαστεί στο τρίτο τρίμηνο. Εάν μετά την κατανάλωση αλκοόλ πρήζονται σχεδόν πάντα τα πόδια σου, τότε αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς, του ήπατος ή των νεφρών και θα πρέπει να το αναφέρεις στο γιατρό σου.

Μήπως ξεκίνησες ένα νέο φάρμακο;

Εάν ξεκίνησες μια φαρμακευτική αγωγή και πρήζονται τα άκρα σου συζήτησέ το με τον γιατρό σου. Οι πιθανοί "ένοχοι" είναι ορμόνες, αντιυπερτασικά φάρμακα, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για το διαβήτη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Ο γιατρός σου ίσως μπορεί να αλλάξει την αγωγή ώστε να μην έχεις αυτό το σύμπτωμα.  

Αντιμετώπισε τη φλεβίτιδα - Τι είναι, σε ποιες γυναίκες μπορεί να παρουσιαστεί, τι να κάνεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i