Προσοχή! Αυτά τα σημάδια καρκίνου μπορεί να εμφανιστούν ενώ τυλίγεις τα χριστουγεννιάτικα δώρα

Αποφάσισες φέτος να τυλίξεις μόνη σου τα δώρα; Δες ποια σημάδια μπορεί να προειδοποιούν για καρκίνο.

rapping istock

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που αγαπούν να τυλίγουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα και εκείνοι που το μισούν. 

Όταν τυλίγεις ένα δώρο μπορεί να προκύψουν κάποια πιθανά συμπτώματα καρκίνου. Ο ΕΟΔΥ αναφέρει: "Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου είναι πιο εύκολη στην αντιμετώπιση". Αυτά είναι μερικά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσεις καθώς τυλίγεις τα χριστουγεννιάτικα δώρα.

1. Κούραση

Το να τυλίγεις ένα δώρο μετά το άλλο μπορεί να είναι βαρετό και να σε κάνει να νυστάζεις. Επιπλέον, τα Χριστούγεννα είναι μια αρκετά εξαντλητική εποχή του χρόνου, γεμάτη κοινωνικές συναναστροφές, ξενύχτια και, για κάποιους, πολύ ποτό. Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις πιο κουρασμένη από το συνηθισμένο.

Αλλά όταν δεν μπορείς να εξηγήσεις την αιτία της κόπωσής σου και νιώθεις συνεχώς έτσι, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Η κόπωση μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του αίματος, όπως λευχαιμία, λέμφωμα και πολλαπλό μυέλωμα.

Δες και αυτό: Νιώθεις κούραση; Πώς θα έχεις περισσότερη ενέργεια όλη μέρα

2. Βραχνή φωνή

Για πολλούς, το τύλιγμα των δώρων είναι η τέλεια δικαιολογία για τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Αλλά το να ανταγωνίζεσαι με τη Mariah Carey για πολλές ώρες μπορεί να κουράσει τις φωνητικές σου χορδές σου και να βραχνιάσεις. Η βραχνή φωνή είναι συχνό συμπτώματα στα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Σύμφωνα με το NHS είναι συνήθως σημάδι οξείας λαρυγγίτιδας, (οξεία φλεγμονή του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών, συμβαίνει συνήθως εξαιτίας κάποιας ίωσης ή από κατάχρηση της φωνής), κάτι που μπορεί να διορθωθεί με παστίλιες λαιμού, ζεστό τσάι και καλό ύπνο. Αλλά όταν η βραχνάδα επιμένει πρέπει να ελέγχεται, αναφέρει το Cancer Research UK (CRUK). Θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου του λάρυγγα, του λαιμού ή του πνεύμονα.

3. Τρέμουλο στα χέρια

Το κόψιμο του χαρτιού περιτυλίγματος απαιτεί σταθερό χέρι, τουλάχιστον αν σε ενδιαφέρει να φαίνονται τα δώρα σου προσεγμένα και όμορφα. Τα χέρια που τρέμουν ανεξέλεγκτα μπορεί να είναι σημάδι πολλών πραγμάτων, και όχι μόνο γήρατος. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το τρέμουλο (ή τρόμος) μπορεί να είναι σημάδι όγκου στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως προκαλείται από προβλήματα σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση, όπως η παρεγκεφαλίδα.

4. Ανεξήγητος πόνος 

Είναι φυσιολογικό να πονάμε όσο μεγαλώνουμε, ειδικά όταν καθόμαστε στο πάτωμα, σκυμμένοι πάνω από τα δώρα που πρέπει να τυλίξουμε. Ωστόσο, ο ανεξήγητος πόνος μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου των οστών, σύμφωνα με το CRUK. Η ασθένεια συνήθως ξεκινά με ένα αίσθημα ευαισθησίας στο προσβεβλημένο οστό, το οποίο μετατρέπεται σε πόνο που είτε είναι επίμονος είτε έρχεται και φεύγει. Ο πόνος μπορεί μερικές φορές να διαγνωστεί λανθασμένα ως αρθρίτιδα.

5. Θολή όραση

Το να πρέπει να ανοιγοκλείνεις συνεχώς τα μάτια σου ή να τα τρίβεις για να δεις πιο καθαρά του τι τυλίγεις μπορεί να είναι σημάδι γήρανσης, ή ίσως χρειάζεσαι ένα νέο ζευγάρι γυαλιών. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να είναι σημάδι όγκου στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα του όγκου περιλαμβάνουν αλλαγές στην όραση, όπως θολή ή διπλή όραση, σύμφωνα με το Brain Tumor Charity. Αυτό συμβαίνει όταν η ανάπτυξη του όγκου πιέζει το οπτικό νεύρο.

6. Απώλεια μνήμης

Το να ξεχνάς πράγματα που και που είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά αν ξεχνάς ποιανού είναι το δώρο ή πώς πρέπει να τυλίξεις το δώρο με την κορδέλα, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι όγκοι του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην προσωπικότητα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης.

7. Αλλαγές στο δέρμα

Όταν συσκευάζεις ένα δώρο κοιτάς τα χέρια σου. Εάν παρατηρήσεις ένα νέο σημάδια στα χέρια ή τους καρπούς σου, ένα κόψιμο που δεν επουλώνεται ή κάτι που μοιάζει με κονδυλώματα, ακόμα κι αν είναι ανώδυνο, ένας γιατρός πρέπει να το ελέγξει. Ομοίως, θα πρέπει να γνωρίζεις τυχόν νέες ή υπάρχουσες ελιές (σπίλοι) που αλλάζουν σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα, γίνονται κρούστα, προκαλούν φαγούρα, πονάνε, αιμορραγούν ή ρέουν.

Οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στο δέρμα ή στα νύχια σου θα πρέπει να ελέγχεται από το γιατρό σου.

8. Εφίδρωση

Όλοι γνωρίζουμε ότι το τύλιγμα των δώρων μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό, ειδικά αν έχεις ένα βουνό από αυτά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ιδρώσεις κιόλας! Οι εξάψεις μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν λοίμωξη ή εμμηνόπαυση. Αλλά η εφίδρωση είναι σύμπτωμα πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος, του μεσοθηλιώματος και του καρκίνου του ήπατος και των οστών.

Γιατί ιδρώνεις ακόμη και όταν κάνει κρύο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i