Τι να κάνεις για να μην αρρωσταίνεις συνέχεια

Αρρωσταίνεις συνέχεια; Καιρός να ενδυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου με αυτό το... τριδύναμο σύστημα!

flu istock

Είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που αρρωσταίνουν αμέσως ενώ είσαι στην ανάρρωση. Εάν παλεύεις συνεχώς με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αρρωσταίνεις συνέχεια, μπορεί να υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο σου συμβαίνει αυτό.

Υπάρχει ένας λόγος που είσαι άρρωστη κατά την περίοδο της τριδημίας: γρίπη COVID-19, RSV συν τον βήχα που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα: το ευάλωτο ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Άν δεν θέλεις να είσαι όλη την ώρα με σιρόπια, παστίλιες για το λαιμό και ένα σωρό φάρμακα όλο τον χειμώνα, οι ειδικοί συνιστούν 3 απλές συνήθειες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σου. Για μερικούς ανθρώπους, το να αρρωστήσουν ξανά ενώ βρίσκονταν σε περίοδο ανάρρωσης, συμβαίνει συχνά, και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και την ψυχική τους ευεξία.

Διάβασε περισσότερα: 6 σημάδια που προειδοποιούν ότι το ανοσοποιητικό σου κινδυνεύει

Το τρίπτυχο της καλής υγείας

Για την ενίσχυση και θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, το τριδύναμο σύστημα είναι η βελτίωση της διατροφής, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες, με συγκεκριμένες όμως οδηγίες.

1. Ισορροπία και ποικιλία στη διατροφή

  • Η βιταμίνη C συνιστάται ως θεραπεία για την ανοσία και θα πρέπει να την καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της γρίπης και να αποφεύγεις επεξεργασμένα τρόφιμα. Όμως αυτή από μόνη της δεν αρκεί: η βάση της διατροφής σου πρέπει να είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.
  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πέρα από τη δράση τους στο μεταβολισμό και το νευρομυϊκό σύστημα, σχετίζεται και με το ανοσοποιητικό και τη φλεγμονή. Πιο μελετημένη σε σχέση με το ανοσοποιητικό είναι η βιταμίνη Β6, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή των λευκοκυττάρων και των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού. Θα την βρεις σε δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με σιτάρι και βρώμη, κοτόπουλο, ψάρι, κόκκινο κρέας, αβγά, σπανάκι, γλυκοπατάτα, αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα.
  • Τα προβιοτικά συνεισφέρουν στην άμυνα του οργανισμού, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση επιβλαβών βακτηρίων. Επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων, να ρυθμίσουν τη φλεγμονή και να ενισχύσουν τον ανοσοποιητικό. Θα τα βρεις στο κεφίρ, γιαούρτι κεφίρ ή γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικά, ξινολάχανο, τέμπε (tempeh), μίσο (miso).

2. Οι μικροπροπονήσεις κάνουν τη διαφορά

  • Ξεκίνα καθημερινά με 5 λεπτά: Η άσκηση είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και θα μπορούσες να δεις οφέλη ακόμη και αν η γυμναστική σου καθημερινά είναι για πέντα λεπτά.
  • 20 λεπτά είναι ιδανικό: Έρευνες έχουν δείξει ότι η γυμναστική μόνο για 20 λεπτά περίπου την ημέρα αρκεί. Βρες κάτι που σου αρέσει να κάνεις, είτε είναι χορός, βόλτα με τον σκύλο σου, πατινάζ στον πάγο ή απλώς μια κανονική προπόνηση στο γυμναστήριο.
  • Μικροεκρήξεις μέσα στην ημέρα: Μελέτη πρότεινε ότι οι σύντομες εκρήξεις άσκησης λίγων δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ευεργετικές. Η ροή του αίματος και οι ορμόνες της ευτυχίας είναι σημαντικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, επομένως μη βλέπεις άσκηση ως αγγαρεία.

Διάβασε αυτό: Αντιμετώπισε ιώσεις και γρίπη με αυτή την απλή άσκηση

3. Διαχείριση άγχους (χωρίς διαλογισμό)!

Το άγχος, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες ότι επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και αυτό περιλαμβάνει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σημαντικό εδώ είναι να γνωρίζεις τι σε κάνει να αισθάνεσαι άγχος και να βρεις τρόπους να το διαχειριστείς.

  • Μάθε να αναπνέεις σωστά: Μπορεί η συμβουλή αυτή να φαίνεται κλισέ, αλλά αποδίδει σημαντικά όταν έχεις άγχος. Άλλωστε, η αναπνοή κατέχει ιδιαίτερη θέση σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα. Κάθισε σε μια καρέκλα με τα πόδια στο πάτωμα και τα χέρια στα γόνατά σου. Εισέπνευσε αργά και βαθιά, συγκεντρωμένη στους πνεύμονές σου. Ενώ η ρηχή αναπνοή προκαλεί άγχος, η βαθιά αναπνοή οξυγονώνει το αίμα και "καθαρίζει" το μυαλό σου.
  • Δοκίμασε κάτι φυσικό: Η βαλεριάνα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, έχει ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες και βελτιώνει την απόκριση του οργανισμού στο στρες .Εκτός από τη δυνατότητα να καταναλωθεί ως ρόφημα, το εκχύλισμα της ρίζας βαλεριάνας διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής.
  • Ζήτα βοήθεια από ψυχολόγο: Προτίμησε κάποιον ψυχοθεραπευτή που ειδικεύεται στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τρόπο σκέψης και να διαχειρίζεσαι το στρες πιο αποτελεσματικά.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i