Yγιής καρδιά: Πώς θα κρατήσεις μακριά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (ναι, αφορούν κι εμάς τις γυναίκες!)

Η 29η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Αν η υγιής καρδιά είναι και ο δικός σου στόχος, μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για την υγεία τη δική σου και των αγαπημένων σου.

γυναίκα fitness καρδιά AzmanL

Στόχος υγιής καρδιά: Πόσο κινδυνεύουμε οι γυναίκες και τι πρέπει να γνωρίζεις για να είσαι προστατευμένη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Ξέρεις ότι κι εμείς οι γυναίκες -σε κάθε ηλικία- κινδυνεύουμε από καρδιαγγειακά νοσήματα; Τα παρακάτω στοιχεία του Υπουργείου Υγείας θα σε πείσουν αλλά θα σε παρακινήσουν να κάνεις κάτι ώστε να έχεις για πολλά πολλά χρόνια υγιή καρδιά, όχι μόνο εσύ αλλά και οι αγαπημένοι σου.

-Είναι μύθος ότι η καρδιαγγειακή νόσος επηρεάζει κυρίως άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζουν όλες τις ηλικίες και κοινωνικές ομάδες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. -Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η αιτία θανάτου για 1 στους 3 θανάτους γυναικών κάθε χρόνο. -Η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να αναπτυχθεί σε μια έγκυο γυναίκα πριν γεννήσει. -1.000.000 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο με κάποια καρδιακή βλάβη. -Τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να επιβαρύνουν τα παιδιά με δύο τρόπους: Βιώνοντας την ασθένεια ενός αγαπημένου τους προσώπου ή έχοντας τα ίδια κάποιο πρόβλημα υγείας στην καρδιά τους.

Μπορούν 5 ελιές τη μέρα να ρίξουν τη χοληστερίνη;

Τι σημαίνει το μουρμουρητό στην καρδιά;

Υγιής καρδιά: Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την "επιδημία"

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ίδρυματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), η "επιδημία" των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου. Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ στα χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τους 67.000 ενήλικες περίπου που εξετάστηκαν: •50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl). •25% είναι υπερτασικοί και 10% διαβητικοί. •42% είναι υπέρβαροι και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές. •Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία. •Μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν. •Περισσότεροι από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας) πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν το μεγάλο αριθμό αγγειακών εμφραγμάτων (20.000/έτος) κι εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας (35.000/έτος).

Υγιής καρδιά: Basic αλλά πολύτιμες συμβουλές!

Πώς μπορούμε σύμφωνα με τις συμβουλές του Υπουργείου Υγείας να έχουμε για πολλά χρόνια υγιή καρδιά;

  • Βάλε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου: Παίξε με τα παιδιά σου, περπάτα περισσότερο, κάνε ποδήλατο, ασχολήσου με τις γλάστρες ή τον κήπο σου.
  • Οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αντίθετα, η ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά σε προστατεύει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Δεν χρειάζεται να σταματήσεις να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά. Προσπάθησε να μειώσεις από τη διατροφή σου τις λιγότερο υγιεινές επιλογές και να αυξήσεις τις τροφές που προστατεύουν την καρδιά σου.
  • Πες όχι στο κάπνισμα. 600.000 μη καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i