5 συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που (δυστυχώς) δεν συζητάμε συχνά

(+ οι τρόποι αντιμετώπισης).

BeFunky-collage

Η εμμηνόπαυση παρουσιάζει ποικιλία συμπτωμάτων και επηρεάζει τη γυναίκα διανοητικά, σωματικά και συναισθηματικά. Αυτά τα συμπτώματα για τα οποία ακούμε συχνά και υπάρχουν πολλές σχετικές πληροφορίες είναι οι εξάψεις, η κολπική ξηρότητα, η μειωμένη λίμπιντο και σεξουαλική επιθυμία, ο θυμός και η κατάθλιψη. Αλλά υπάρχουν άλλα πέντε σημαντικά συμπτώματα για τα οποία σπάνια γίνεται λόγος.

Ας δούμε ποια είναι τα συμπτώματα αυτά και πώς μπορεί να επηρεάσουν μια γυναίκα σε εμμηνόπαυση.

  1. Brain Fog ή αλλιώς "Ομίχλη εγκεφάλου"

Φαινομενικά εν μία νυκτί, η ικανότητα μιας γυναίκας να επεξεργάζεται πληροφορίες και να λύνει προβλήματα μπορεί να είναι σε κίνδυνο. Πρόκειται για το γνωστό brain fog, μια αίσθηση ότι χάνει το μυαλό της και δεν θα το πάρει ποτέ πίσω.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι νιώθουν ένα πραγματικό σύννεφο ομίχλης να έχει κατακλύσει το κεφάλι τους, αποκρύπτοντας τον κόσμο γύρω τους, ενώ δεν μπορούν την ώρα εκείνη να θυμηθούν απλές λέξεις, να διαβάσουν έναν χάρτη, να ισορροπήσουν το βιβλιάριο επιταγών τους, να θυμηθούν πού έχουν τοποθετήσει τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Όπως και η πλειοψηφία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, η ομίχλη εγκεφάλου είναι προσωρινή. Ακόμα, υπάρχουν ορισμένα μέτρα η λήψη των οποίων μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της ομίχλης αυτής.

Ποια είναι αυτά

Μία γυναίκα σε εμμηνόπαυση πρέπει να εξασκεί το μυαλό της. Να παίζει παιχνίδια λέξεων, να μάθει μια νέα ξένη γλώσσα. Ακόμη, τα online προγράμματα άσκησης του εγκεφάλου, έχουν ανοίξει νέους δρόμους στην ενίσχυση της νευροπλαστικότητας.

  1. Άγχος

Ακόμη και γυναίκες που δεν ήταν αγχώδεις πριν, μπορεί με την εμμηνόπαυση να γίνουν. Πολλές αναφέρουν ότι ξυπνούν στη μέση της νύχτας από εφιάλτες, ανησυχούν για τα πάντα και σκέφτονται το χειρότερο πιθανό σενάριο. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Μπορεί να την κάνει να αισθάνεται αμφιβολίες και ανησυχία. Ωστόσο, αν είναι σε θέση να το αναγνωρίσει ως σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και τίποτα περισσότερο, μπορεί και να είναι σε θέση να ανακτήσει τον έλεγχο των σκέψεών της.

Τρόπος αντιμετώπισης

Οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός πιθανότατα να βοηθήσουν. Η βαλεριάνα και η κανναβιδιόλη μπορεί να βοηθήσουν στην απαλλαγή από το σοβαρό άγχος, κάθε γυναίκα ωστόσο πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της εάν αυτά είναι κατάλληλα για εκείνη.

  1. Τριχόπτωση

Πολλές γυναίκες επίσης παρατηρούν αραίωση και λέπτυνση των μαλλιών τους, ενώ συχνά βρίσκουν τρίχες στο μαξιλάρι όταν ξυπνούν ή μετά τον μπάνιο οι τρίχες τους καλύπτουν τον αγωγό.

Τρόπος αντιμετώπισης

Οπτικά, ένα κούρεμα με φιλάρισμα, μια ειδική κρέμα για όγκο και ένα αντίστοιχο προϊόν styling μπορούν να βοηθήσουν. Ακόμη, οι ανταύγειες ενδεχομένως να κάνουν επίσης τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο πλούσια, ενώ βοηθάει πάρα πολύ και ένα εξειδικευμένο σαμπουάν για την αραίωση.

  1. Κόπωση

Η κόπωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης πιθανόν να είναι εξαντλητική, με μερικές γυναίκες να αναφέρουν ότι ακόμη και μετά από πολύωρο ύπνο μπορεί να ένιωθαν ακόμη κουρασμένες.

Τρόπος αντιμετώπισης

Κάθε μια χρειάζεται να είναι ευγενική με τον εαυτό της μέχρι να περάσει η χειρότερη φάση. Τα συχνά διαλείμματα, ο ύπνος όποτε είναι απαραίτητος, η αυτό-φροντίδα και περιποίηση του εαυτού της με ένα μασάζ, η χαλάρωση στο σπίτι, η ανάγνωση ενός βιβλίου και γενικότερα η επιβράδυνση των ρυθμών μπορεί να βοηθήσουν.

  1. Ανοσολογική δυσλειτουργία

Η εμμηνόπαυση επιδρά επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που θέτει μια γυναίκα σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης λόγω της δυσλειτουργίας αυτής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τρόπος αντιμετώπισης

Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, και η μείωση της πίεσης μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζοντας ή μειώνοντας οποιεσδήποτε επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης.

Συμπερασματικά, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμούνται οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι ότι αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά. Μπορούν να χειριστούν τα πάντα όταν ξέρουν τί να περιμένουν. Η έμπρακτη αυτο-φροντίδα και το self-care είναι απαραίτητα την περίοδο αυτή. Η εμμηνόπαυση μπορεί αρχικά να φαίνεται τρομακτική, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει μια ευκαιρία για νέα αρχή.

Διάβασε ακόμα: Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις!

Διάβασε ακόμα: Πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με τη σωστή διατροφή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i