Τι σημαίνει "μη υγιές έντερο" και πώς αυτό μας επηρεάζει;

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η υγεία του πεπτικού και δη του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική μας υγεία, σωματική και ψυχική.

έντερο πεπτικό ισορροπία υγεία istock

Η απίστευτη πολυπλοκότητα του εντέρου και η σημασία του για τη συνολική υγεία μας είναι ένα θέμα που ερευνά όλο και περισσότερο η ιατρική κοινότητα. Πολλές μελέτες τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δείξει συνδέσεις μεταξύ της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, της διάθεσης, της ψυχικής υγείας, των αυτοάνοσων ασθενειών, των ενδοκρινικών διαταραχών, των δερματικών παθήσεων και του καρκίνου.

Ο όρος "μικροβίωματου εντέρου" αναφέρεται συγκεκριμένα στους μικροοργανισμούς που ζουν σε αυτό. Ένα άτομο έχει περίπου 300 έως 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων στο πεπτικό του σύστημα. Ενώ ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, πολλοί είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι, ακόμη και απαραίτητοι για αυτήν.

7 σημάδια ενός μη υγιούς εντέρου

Πολλές πτυχές της σύγχρονης ζωής, όπως τα υψηλά επίπεδα στρες, ο λίγος ύπνος, η κατανάλωση επεξεργασμένων και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη τροφών και η λήψη αντιβιοτικών μπορούν να βλάψουν το έντερο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το έντερό μας, όπως:

Στομαχικές διαταραχές, φούσκωμα, αέρια

Διαταραχές του στομάχου όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και καούρα μπορεί να είναι σημάδια μη υγειούς εντέρου. Ένα ισορροπημένο έντερο θα έχει λιγότερη δυσκολία στην επεξεργασία των τροφίμων.

Αλλαγές βάρους χωρίς να το επιδιώκουμε

Η αύξηση ή η απώλεια βάρους χωρίς αλλαγές στη διατροφή ή στις συνήθειες άσκησης μπορεί να είναι ένδειξη ενός προβλήματος στο έντερο. Η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και να αποθηκεύει λίπος. Η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε υπερανάπτυξη βακτηρίων λεπτού εντέρου (SIBO), ενώ η αύξηση βάρους μπορεί να οφείλεται σε αντίσταση στην ινσουλίνη ή στην αυξημένη όρεξη λόγω μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών ουσιών.

Διαταραχές ύπνου ή συνεχής κόπωση

Ένα μη υγιές έντερο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, όπως αϋπνία, και ως εκ τούτου χρόνια κόπωση. Η πλειονότητα της σεροτονίνης του σώματος, μια ορμόνη που επηρεάζει τη διάθεση και τον ύπνο, παράγεται στο έντερο. Έτσι, η βλάβη του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα για καλό ύπνο.

Ερεθισμός του δέρματος

Οι δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα μπορεί να σχετίζονται με ένα έντερο που δεν λειτουργεί ορθά. Η φλεγμονή στο έντερο που προκαλείται από κακή διατροφή ή τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσει αυξημένη "διαρροή" ορισμένων πρωτεϊνών στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει παθήσεις όπως το έκζεμα.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Πιστεύεται ότι τα προβλήματα του εντέρου μπορεί να αυξήσουν τη συστηματική φλεγμονή και να διαταράξουν την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπου το ίδιο το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του.

Δυσανεξία στα τρόφιμα

Η δυσανεξία στα τρόφιμα είναι το αποτέλεσμα της δυσκολίας πέψης ορισμένων τροφίμων (αυτό διαφέρει από την τροφική αλλεργία, η οποία προκαλείται από αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα τρόφιμα). Πιστεύεται ότι η δυσανεξία στα τρόφιμα μπορεί να οφείλεται σε κακή ποιότητα βακτηρίων στο έντερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην πέψη των τροφών που το προκαλούν και δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι τροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να σχετίζονται με την υγεία του εντέρου.

7 πράγματα που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου

  1. Μείωση άγχους

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα στρες έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου. Μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να μειωθεί το άγχος είναι ο διαλογισμός, το περπάτημα και το μασάζ.

  1. Επαρκής ύπνος

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, η οποία με τη σειρά της είναι πιθανό να συμβάλει σε περισσότερα προβλήματα ύπνου. Η λήψη επαρκούς και καλής ποιότητας ύπνου για 7-8 ώρες είναι σημαντική.

  1. Αφιέρωση χρόνου στο γεύμα

Η καλή μάσηση και η αργή κατανάλωση του φαγητού, χωρίς βιασύνη, συμβάλλουν στην πλήρη πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Συνεπώς, μειώνεται η πεπτική δυσφορία και διατηρείται το έντερο υγιές.

4. Επαρκής ενυδάτωση

Η κατανάλωση άφθονου νερού έχει ευεργετική επίδραση στη βλεννογόνο επένδυση των εντέρων, καθώς και στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο.

  1. Λήψη πρεβιοτικού ή προβιοτικού

Η προσθήκη ενός πρεβιοτικού ή προβιοτικού συμπληρώματος στη διατροφή μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος βελτίωσης της υγείας του εντέρου. Τα πρεβιοτικά παρέχουν "τροφή" που προορίζεται να προωθήσει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανά καλά βακτήρια. Όπως πάντα όμως, πριν πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα συμβουλέψου το γιατρό σου.

  1. Έλεγχος για δυσανεξία σε τρόφιμα

Συμπτώματα όπως κράμπες, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, εξανθήματα, ναυτία, κόπωση και παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να σημαίνουν ύπαρξη δυσανεξίας σε τρόφιμα. Εάν εντοπιστούν τα τρόφιμα που συμβάλλουν στα συμπτώματα αυτά, θα επέλθει μια θετική αλλαγή στην πεπτική υγεία.

  1. Αλλαγές στη διατροφή

Η μείωση της κατανάλωσης των επεξεργασμένων τροφίμων και όσων είναι υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και λιπαρά μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών φυτικών τροφών και άπαχης πρωτεΐνης πιθανό να επηρεάσει θετικά το έντερο.

4 τύποι τροφίμων που συμβάλουν στην υγεία του εντέρου

Η διατροφή και η υγεία του εντέρου συνδέονται πολύ στενά. Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς καταστρέφουν τα καλά βακτήρια και προάγουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τρόφιμα που προωθούν ενεργά την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία όπως:

  1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες όπως όσπρια, φασόλια, μπιζέλια, βρώμη, μπανάνες, μούρα, σπαράγγια και πράσα έχουν δείξει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου σε πολλές μελέτες.

  1. Σκόρδο και κρεμμύδι

Το σκόρδο και το κρεμμύδι μπορεί να έχουν κάποιες αντικαρκινικές και ενισχυτικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες συνδέονται στενά με ορισμένες από τις πρωταρχικές λειτουργίες του εντέρου.

  1. Ζυμωμένα τρόφιμα

Τα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το λάχανο τουρσί, το γιαούρτι και το κεφίρ είναι εξαιρετικές πηγές προβιοτικών. Ενώ η ποιότητα αυτών των τροφίμων μπορεί να ποικίλλει, τα οφέλη τους για το έντερο είναι πολλά.

  1. Τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο

Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο, όπως ο σολομός μπορεί να είναι ευεργετικές για τη γενική υγεία και την υγεία του εντέρου ειδικά. Τροφές όπως μανιτάρια, καλά γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα κρέατα μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου του σώματος.

Διάβασε επίσης: Πώς να ενεργηθώ άμεσα; Αυτές είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν Plus: Το outsider!

Διάβασε επίσης:  Μήπως πάσχεις από σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου; Να τα συμπτώματά του

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i