Από καρδιάς: 7 αλλαγές στον τρόπο ζωής μετά από καρδιακή προσβολή

Μερικές αλλαγές που μπορεί να κάνει κανείς στην καθημερινή ζωή του, προκειμένου να τον βοηθήσουν να κρατήσει την καρδιά του υγιή.

BeFunky-collage

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), από τους περίπου 805.000 Αμερικανούς που παθαίνουν καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο, οι 200.000 είναι άτομα που είχαν ήδη στο παρελθόν ένα προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο. Γνωστοί παράγοντες κινδύνου, πολλοί από τους οποίους μπορούν να μειωθούν ή να αντιμετωπιστούν, προκαλούν τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των καρδιακών προσβολών.

Προβαίνοντας σε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αντιμετωπίσει κανείς αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, μπορεί να μειώνει τις πιθανότητές του να πάθει ακόμη μια καρδιακή προσβολή και τον βοηθά να αισθάνεται καλύτερα συνολικά όσον αφορά την υγεία του. Αυτό που χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν είναι ότι η υιοθέτηση μόνιμων αλλαγών στον τρόπο ζωής απαιτεί τον καθορισμό στόχων SMART.

Όταν ξεκινάει κανείς ένα συνολικό «makeover» στον τρόπο ζωής του δηλαδή, πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι προκλήσεις που έχει ορίσει είναι:

S (specific): Συγκεκριμένες

M (measurable): Μετρήσιμες

A (attainable): Εφικτές

R (realistic) : Ρεαλιστικές

T (time-based): Χρονικά προσδιορισμένες

Ακολουθούν μερικές αλλαγές που μπορεί να κάνει κανείς στην καθημερινή ζωή του, προκειμένου να τον βοηθήσουν να κρατήσει την καρδιά του υγιή.

1. Αλλαγές στη διατροφή

Ένα πλάνο υγιεινής διατροφής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσει κανείς είναι παρακολουθώντας πόσες θερμίδες καταναλώνει καθημερινά, με τον προσδιορισμό του αριθμού θερμίδων που χρειάζεται για να χάσει κιλά ή να διατηρήσει ένα φυσιολογικό βάρος. Στόχος είναι να μείνει εντός αυτού του εύρους κατανάλωσης θερμίδων κάθε μέρα.

Ακόμη, είναι σημαντικό να αποφεύγονται ή να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο τα τρόφιμα που έχουν πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες. Επίσης, καλό είναι να περιοριστούν και τα κορεσμένα λιπαρά, τα τρανς λιπαρά, το νάτριο, το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά. Ακολούθως, από το διατροφικό αυτό πλάνο πρέπει να μειωθεί ή να εξαλειφθεί η ποσότητα των επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία τείνουν να είναι πλούσια σε νάτριο και ζάχαρη. Τέλος, το αλκοόλ είναι απαραίτητο να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες.

Αντ 'αυτού, αυτά που θα πρέπει να καταναλώνονται συχνότερα είναι τα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η άπαχη πρωτεΐνη και τα υγιή λίπη και έλαια.

Τρόφιμα που είναι υγιεινά για την καρδιά

Ακολουθούν μερικά από τα τρόφιμα που βοηθούν στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας της καρδιάς:

  • Φυλλώδη, πράσινα λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, βρώμη, σίκαλη και κινόα
  • Μούρα
  • Αβοκάντο
  • Λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνος
  • Ξηροί καρποί και σπόροι, όπως αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσποροι και σπόροι chia

2. Αύξηση άσκησης

Η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να είναι θαυματουργή για την υγεία. Ενισχύει την καρδιά και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του στρες και την ενίσχυση της διάθεσης.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας άσκησης, τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης άσκησης ή ένα συνδυασμό και των δύο.

Το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία, ακόμη και η συμμετοχή σε ορισμένα είδη οικιακών εργασιών, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας συνολικά. Υπάρχουν προγράμματα καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης για όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των αρχαρίων.

3. Ενίσχυση της σύνδεσης νου-σώματος

Η διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας μπορεί να  ωφελήσει με πολλούς τρόπους.

Εάν είναι κανείς σε θέση να έχει μια θετική προοπτική σχετικά με τη θεραπεία μετά από καρδιακή προσβολή, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αλλαγών στον τρόπο ζωής, αυτό μπορεί να τον βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακά προβλήματα.

Μετά από μια καρδιακή προσβολή, έρχεται κανείς αντιμέτωπος με ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να καταστήσουν δυσκολότερη την εφαρμογή και τη διατήρηση των συνηθειών που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να συζητήσει με τον γιατρό του τις ανησυχίες του για την ψυχική, καθώς και τη σωματική υγεία.

4. Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους. Μπορεί να βλάψει την καρδιακή λειτουργία και τα αιμοφόρα αγγεία και να εμποδίσει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα από το να πάει στα όργανα και σε άλλα μέρη του σώματος. Ως αποτέλεσμα, το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Αν κάποιος είναι καπνιστής, πρέπει σοβαρά να σκεφτεί να το κόψει συζητώντας με τον γιατρό του σχετικά με την εύρεση ενός σχεδίου που θα τον βοηθήσει. Εάν τέλος, υπάρχουν άτομα στο φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον που καπνίζουν, καλό είναι να αποφεύγει κανείς να είναι παθητικός καπνιστής εισπνέοντας τον καπνό τους.

5. Διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Το επιπλέον βάρος απαιτεί από την καρδιά μεγαλύτερη και πιο σκληρή προσπάθεια, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο.

Η προσθήκη στην καθημερινή ρουτίνα της άσκησης και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και στη μείωση των επιπέδων κινδύνου.

6. Παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η τακτική άσκηση, η κατανάλωση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα. Ακόμη, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει βήτα-αναστολείς για να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Οι στατίνες συνταγογραφούνται συχνά σε χαμηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), της «κακής» χοληστερόλης που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

7. Βοήθεια από φιλικά πρόσωπα

Η ανάρρωση μπορεί να είναι ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το κάνει κανείς μόνος του, όταν υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή του που μπορούν να τον βοηθήσουν να περιηγηθεί σωστά σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο.

Η συνάντηση με άλλους ανθρώπους που έχουν περάσει καρδιακή προσβολή και η ένταξη σε μια τοπική ή εθνική ομάδα υποστήριξης μπορεί να παρέχει την υποστήριξη και την συντροφικότητα που χρειάζεται ο ασθενής για να ανταπεξέλθει σε τυχόν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

Διάβασε ακόμα: Τι βλάπτει την καρδιά σου και δεν το ξέρεις! Oι 6 νέοι δείκτες μελλοντικής υγείας!

Διάβασε ακόμα: 4 ροφήματα που κάνουν καλό στην καρδιά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i