Δύο δάχτυλα, δύο μετρήσεις, δύο εβδομάδες: Έτσι θα προλάβεις το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η νέα καμπάνια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με τίτλο «Νιώσε τον παλμό», μας δίνει τη βασική συμβουλή για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. 

στηθοσκόπιο καρδιά παλμοί geckophotos

«Νιώσε τον παλμό» μας παροτρύνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Η μέτρηση του παλμού είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και της κολπικής μαρμαρυγής.

Δύο δάχτυλα, δύο φορές τη μέρα, δύο εβδομάδες

Η μέτρηση του σφυγμού, μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή το γραφείο, αποτελεί σωτήριο μέτρο πρόληψης για την πρόκληση κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάθε ανωμαλία στους παλμούς που διαρκεί πάνω από μια δυο μέρες είναι σημαντικό να αναφερθεί στο γιατρό ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση.

Νιώσε τον παλμό και πρόλαβε το εγκεφαλικό επεισόδιο

Ακολούθησε κι εσύ τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και συμβούλεψε τους αγαπημένους σου να κάνουν για δύο εβδομάδες αυτή την προληπτική μέτρηση που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.

- Για δύο εβδομάδες μέτρα τους παλμούς σου, δύο φορές τη μέρα, με δύο δάχτυλα. Σημείωνε τη μέτρηση σε μια σελίδα χαρτί για να μπορείς να παρακολουθήσεις τυχόν μεγάλες διαφορές.

- Κάθισε σε έναν ήσυχο χώρο. Βρες το σφυγμό σου πιέζοντας με δύο δάκτυλα (δείκτη και μέσο) στον καρπό σου, κάτω από τον αντίχειρα.

- Έλεγξε εάν οι παλμοί σου είναι σταθεροί ή ακανόνιστοι. Είναι πιο εύκολο εάν μετράς μεγαλόφωνα ή εάν λες «τώρα» σε κάθε παλμό.

- Εφόσον αισθάνεσαι καθαρά τον παλμό σου, ξεκίνα να μετράς κρατώντας χρόνο. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, μέτρησε για ένα ολόκληρο λεπτό. Ωστόσο, μπορείς να μετρήσεις για 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, να πολλαπλασιάσεις τον αριθμό των παλμών επί δύο για να υπολογίσεις τους παλμούς ανά λεπτό.

Yγιής καρδιά: Πώς θα κρατήσεις μακριά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (ναι, αφορούν κι εμάς τις γυναίκες!)

Ορμόνες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

- Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί είναι 60-80 σε ηρεμία και είναι ρυθμικοί. Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής και συνιστά αίτιο να απευθυνθείτε στον γιατρό σου.

- Αν παρατηρήσεις ακανόνιστο σφυγμό ενδέχεται να οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι η πιο συχνή διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς και σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μερικά στοιχεία για την κολπική μαρμαρυγή

  • Τουλάχιστον 3% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη πάσχει από κολπική μαρμαρυγή.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μεταξύ των ασθενών που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, το 20-30% έπασχε από κολπική μαρμαρυγή, η οποία διαγνώστηκε είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ή μετά από αυτό.
  • Η κολπική μαρμαρυγή είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους
  • Στην κολπική μαρμαρυγή, οι κόλποι της καρδιάς δεν συστέλλονται συντονισμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα στην καρδιά να μην κυκλοφορεί κανονικά και να ενδέχεται να σχηματιστούν θρόμβοι. Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί να μεταφερθούν με το αίμα στα αγγεία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Το βασικό σύμπτωμα της κολπικής μαρμαρυγής είναι το αίσθημα ακανόνιστων παλμών.
  • Άλλα συμπτώματα ενδέχεται να παρουσιάζονται ως αίσθημα παλμών με δυσφορία ή πόνο στο στήθος, κόπωση, μειωμένη ικανότητα φυσικής δραστηριότητας, ζάλη και, ορισμένες φορές, λιποθυμία.

Η ενημερωτική εκστρατεία "ΝΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ" πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i