Εμμηνόπαυση: 11 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες για την εμμηνόπαυση, την προεμμηνόπαυση, τα συμπτώματα και τη διαχείρισή τους.

γυναίκες εμμηνόπαυση istock

Η εμμηνόπαυση είναι απλά μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας εξέλιξης του οργανισμού, αφού όλες οι γυναίκες μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία θα περάσουν στο στάδιο την εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η απώλεια της έμμηνου ρύσης για ένα έτος και η ηλικία που συνήθως έρχεται μπορεί να ποικίλει. Ωστόσο, συνήθως εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή στις αρχές της δεκαετίας των 50.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλαγές στο σώμα, με τα συμπτώματά της να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης στις ωοθήκες. Στα συμπτώματα συνήθως συμπεριλαμβάνονται οι εξάψεις, η αύξηση βάρους, καθώς και η κολπική ξηρότητα που οφείλεται εν μέρει στην κολπική ατροφία και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και αραίωση των κολπικών ιστών, που με τη σειρά του κάνει πιο άβολη τη σεξουαλική επαφή. Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.

Συχνές απορίες σχετικές με την εμμηνόπαυση

  1. Σε τι ηλικία θα την περάσω;

Η μέση ηλικία για έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51. Η πλειονότητα των γυναικών σταματά να έχει περιόδους κάπου μεταξύ των ηλικιών 45 έως 55. Τα αρχικά στάδια της φθίνουσας ωοθηκικής λειτουργίας μπορεί να ξεκινήσουν χρόνια πριν από αυτό σε ορισμένες γυναίκες, ενώ άλλες συνεχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση και στα τέλη της δεκαετίας των 50.

Παράμετροι όπως οι γενετικοί παράγοντες, το κάπνισμα, η υποβολή σε χημειοθεραπείες, μπορούν να επιταχύνουν τη μείωση των ωοθηκών, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμμηνόπαυση.

  1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της προεμμηνόπαυσης;

Η προεμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση αναφέρεται στην χρονική περίοδο ακριβώς πριν ξεκινήσει η εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια της οποίας το σώμα ξεκινά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή ορμονών από τις ωοθήκες αρχίζει να μειώνεται και μπορεί να ξεκινήσουν ορισμένα συμπτώματα, όπως οι εξάψεις. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος ίσως γίνει ακανόνιστος, αλλά δεν σταματά κατά την περιεμμηνόπαυση. Μόλις σταματήσει εντελώς ο εμμηνορροϊκός κύκλος για 12 συνεχόμενους μήνες, τότε θεωρείται ότι έχεις "μπει" στην εμμηνόπαυση.

  1. Ποια συμπτώματα προκαλούνται από τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα;

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις, ενώ ορισμένες μπορεί να παρουσιάσουν και πόνο στις αρθρώσεις, γνωστή ως αρθραλγία, αλλά και απότομες μεταβολές στη διάθεση.

Ωστόσο, ίσως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από μεταβολές στις ορμόνες, τις συνθήκες ζωής ή από την ίδια τη διαδικασία γήρανσης.

  1. Πότε ξέρω ότι έχω εξάψεις;

Κατά τη διάρκεια των εξάψεων θα αισθανθείς ότι ανεβαίνει απότομα η θερμοκρασία του σώματός σου. Ακόμη, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο κόκκινο ή να εμφανίσει ροζ "κηλίδες". Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εφίδρωση, αίσθημα ταχυκαρδίας, αλλά και  ζάλης.

Οι εξάψεις ενδέχεται να εμφανίζονται καθημερινά ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα και μπορεί να κρατήσουν από ένα έως αρκετά χρόνια.

Για την αποφυγή των εξάψεων προτείνεται να περιοριστούν τα παρακάτω:

  • κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης
  • κατανάλωση πικάντικων φαγητών
  • άγχος
  • παρουσία σε ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον
  • υπερβολικό βάρος

Τεχνικές μείωσης εξάψεων:

  • ντυθείτε με layering για να αφαιρείτε όποτε θέλετε κάποιο ρούχο
  • χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα στο σπίτι ή στο γραφείο.
  • κάντε αναπνευστικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια μιας έξαψης για να ελαχιστοποιηθεί

Φάρμακα όπως αντισυλληπτικά χάπια, ορμονική θεραπεία ή ακόμη και άλλες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωσή τους, πάντα με την καθοδήγηση του αρμόδιου ιατρού.

  1. Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία των οστών;

Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα ασβεστίου στα οστά, και αυτό να μειώσει την οστική πυκνότητα, οδηγώντας σε οστεοπόρωση. Ενδεχομένως και να κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε κατάγματα ισχίου, σπονδυλικής στήλης και άλλων οστών. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ταχεία απώλεια οστού τα πρώτα χρόνια μετά την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο.

Για τη διατήρηση υγιών οστών:

  • Καταναλώστε τρόφιμα με άφθονο ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης D
  • Ασκηθείτε τακτικά και συμπεριλάβετε προπόνηση με βάρη στη γυμναστική σας ρουτίνα
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα

Τέλος, υπάρχουν και συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να προτείνει ο γιατρός για την αποφυγή απώλειας οστών.

  1. Η καρδιακή νόσος συνδέεται με την εμμηνόπαυση;

Καταστάσεις που σχετίζονται με την καρδιά μπορεί να προκύψουν κατά την εμμηνόπαυση, όπως ζάλη ή καρδιακό αίσθημα παλμών. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να εμποδίσουν το σώμα να διατηρήσει εύκαμπτες αρτηρίες, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τη ροή του αίματος.

Η παρακολούθηση του βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

  1. Θα παχύνω όταν έχω εμμηνόπαυση;

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στο βάρος. Σε αυτό όμως μπορεί να συμβάλει και η γήρανση. Και σε αυτή την περίπτωση, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η τακτική άσκηση και η υιοθέτηση σωστών συνηθειών για τον έλεγχο του βάρους βοηθούν πολύ. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Διαχείριση βάρους

  • Εστιάστε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
  • Αυξήστε την κατανάλωση του ασβεστίου και μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης.
  • Ασκηθείτε

  1. Θα βιώσω τα ίδια συμπτώματα με τη μητέρα, την αδελφή ή τις φίλες μου;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν από τη μία γυναίκα στην άλλη, ακόμη και στις ίδιες οικογένειες. Η ηλικία και ο ρυθμός μείωσης της λειτουργίας των ωοθηκών διαφέρουν σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η κάθε γυναίκα να διαχειριστεί την εμμηνόπαυση ξεχωριστά. Αυτό που λειτούργησε για τη μητέρα ή την καλύτερη φίλη της, μπορεί να μην λειτουργήσει για την ίδια.

  1. Πώς θα ξέρω εάν περνάω από εμμηνόπαυση εάν έκανα υστερεκτομή;

Εάν η μήτρα αφαιρέθηκε χειρουργικά μέσω υστερεκτομής, αλλά υπάρχουν ακόμη οι ωοθήκες μπορεί να έχεις ακόμη περίοδο. Συζήτησε με το γιατρό σου για το τι να περιμένεις.

Ενδέχεται επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός να συστήσει φαρμακευτική εμμηνόπαυση, διακόπτοντας δηλαδή την ορμονική διαδικασία που οδηγεί σε ωορρηξία με φάρμακα. 

  1. Είναι η αντικατάσταση ορμονών ασφαλής επιλογή για τη διαχείριση προβλημάτων εμμηνόπαυσης;

Αρκετές ορμονικές θεραπείες έχουν εγκριθεί από τον αμερικανικό φορέα FDA για τη θεραπεία εξάψεων και την πρόληψη της οστικής απώλειας. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα των εξάψεων, την απώλεια οστών και την υγεία σας. Αυτές οι θεραπείες δεν είναι κατάλληλες για κάθε γυναίκα, που πρέπει πρώτα να συζητήσει με τον γιατρό της.

  1. Υπάρχουν μη ορμονικές επιλογές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Όπως αναφέρθηκε, η ορμονική θεραπεία δεν είναι η επιλογή που ταιριάζει σε όλες. Με ορισμένες όμως αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί μία γυναίκα να ανακουφιστεί από τα συμπτώματά της χωρίς ορμονική παρέμβαση.

Αυτές οι αλλαγές για παράδειγμα είναι:

  • απώλεια βάρους
  • άσκηση
  • μείωση θερμοκρασίας δωματίου
  • αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
  • ντύσιμο με ελαφριά βαμβακερά ρούχα και με layering

Άλλες θεραπείες όπως φυτικές θεραπείες, διαλογισμός, βελονισμός και η άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμα στη μείωση των εξάψεων.

Διάβασε ακόμα: Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις!

Διάβασε ακόμα: Πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με τη σωστή διατροφή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i