Ευερέθιστο έντερο: Δεν θα μαντέψεις με ποιον ενοχλητικό πόνο σχετίζεται!

Κι όμως, το ευερέθιστο έντερο μπορεί να σου προκαλέσει κι άλλου είδους προβλήματα εκτός από φούσκωμα και αέρια στο έντερο. 

έντερο κολονοσκόπηση υγεία Massonstock

Συνεργάστηκε ο Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD (headaches.gr)

Αν σου λέγαμε ότι το ευερέθιστο έντερο μπορεί να είναι η αιτία για τους πονοκεφάλους που σε ταλαιπωρούν, τι θα έλεγες;

Ευρέθιστο έντερο και πονοκέφαλος

Σίγουρα αυτό δε θα μπορούσες να το φανταστείς! Κι όμως, μια αιτία των συχνών πονοκεφάλων μπορεί να κρύβεται στα βακτήρια του εντέρου. Σε νέα αμερικανική έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσοι πάσχουν από επώδυνους πονοκεφάλους διαθέτουν στο στόμα και στο έντερό τους περισσότερους μικροοργανισμούς που διασπούν γρήγορα τα νιτρικά άλατα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mSystems, σύμφωνα με τoν βρετανικό The Guardian, πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι υπέφεραν από πονοκεφάλους ήταν εκείνοι που στον οργανισμό τους υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας έτσι περισσότερο νιτρικό οξείδιο μέσα στο αίμα. Αυτό πιθανότατα να εξηγεί γιατί ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα ή το κρασί και άλλα φαγητά που περιέχουν νιτρικά άλατα, μας «πριμοδοτούν» με ημικρανία.

Μια παραγνωρισμένη νόσος

Ο πονοκέφαλος, ιδίως αν είναι συχνός, έχει την ικανότητα να υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής σου. Αν και συνήθως δεν αποτελεί κάποια πραγματική «απειλή» για την υγεία σου, εντούτοις μπορεί και παρεμβαίνει με ύπουλο τρόπο σε τόσο πολλές παραμέτρους της καθημερινότητάς σου, που πραγματικά μπορεί να σε διαλύσει σωματικά, ψυχολογικά, να διαταράξει τη συγκέντρωση, την αντοχή και την απόδοσή σου.

Θυμήσου

Ο πονοκέφαλος, μπορεί σε μία περίπτωση να σχετίζεται με το ευερέθιστο έντερο, ωστόσο είναι σύμπτωμα διαφόρων καταστάσεων. Μην τον αφήνεις να καταστρέφει την καθημερινότητά σου. Ζήτησε τη βοήθεια του ειδικού.

Διάβασε επίσης: Έχεις δυσκοιλιότητα ή ευερέθιστο έντερο; Έχουμε την απάντηση

Διάβασε επίσης: Γιατί έχεις αέρια στο έντερο; Είναι φυσιολογικό και τι μπορείς να κάνεις;

Πριν πας στο γιατρό

ν ο πονοκέφαλος επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καλό είναι, για να αποκλείσεις όλα τα ενδεχόμενα και να βρεις ανακούφιση, να απευθυνθείς στον ειδικό ή σε κάποιο από τα εξειδικευμένα κέντρα κεφαλαλγίας (λειτουργούν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία). Πώς θα βοηθήσεις το γιατρό να καταλήξει στη σωστή διάγνωση; Πριν πας, παρατήρησε και κατάγραψε τα χαρακτηριστικά πονοκεφάλου, π.χ. ένταση του πόνου, διάρκεια, εντόπιση, συχνότητα, καθώς και τυχόν συσχετισμό του με κάποιες καταστάσεις, δηλαδή αν κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, όπως φαγητό, τον επιδεινώνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i