Κόλλησες ίωση, έχεις γρίπη, ιγμορίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή πονάει η πλάτη σου; Να πας στη δουλειά ή όχι;

Τρέχει η μύτη σου αλλά... τρέχουν και οι προθεσμίες. Πότε να πάρεις αναρρωτική άδεια επειδή κόλλησες ίωση και πότε μπορείς να πας στο γραφείο; Τι να κάνεις εάν έχεις πάθει ιγμορίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή σε πονάει πολύ η πλάτη σου;

ίωση γρίπη γραφείο κρυολόγημα fotostorm

Συνεργάστηκαν οι Ιωάννης Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία», Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος, Χάρης Μπριλάκης, M.D., MPH, χειρουργός-οφθαλμίατρος, Γιώργος Γιανναράκος, ορθοπαιδικός

Η εποχή των ιώσεων έχει ξεκινήσει και επίσημα αλλά είναι και εποχή που μπορεί να έχεις πολλή δουλειά ή άλλες εκκρεμότητες που δύσκολα ακυρώνονται. Τι να κάνεις αν κόλλησες ίωση; Να μείνεις σπίτι ή να συνεχίσεις κανονικά την καθημερινότητά σου;

Δεν νιώθεις καλά... Να πας στη δουλειά ή να μείνεις σπίτι; 

Απάντησε αυτές τις εύκολες απαντήσεις και θα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

  • Μπορείς να εκτελέσεις τα εργασιακά σου καθήκοντα; Εάν νιώθεις πολύ άρρωστη, θα δυσκολευτείς να λειτουργήσεις και να αποδώσεις όπως συνήθως.
  • Eίναι μεταδοτικό; Εάν έχεις ίωση ή ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο, θα εκθέσεις σε αυτές τους συναδέλφους που με τη σειρά τους θα κολλήσουν άλλους. Εάν μείνεις σπίτι, θα αποφύγεις την εξάπλωση των μικροβίων γύρω σου.
  • Η ξεκούραση στο σπίτι θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να ανακάμψει; «Πολλές φορές επιδεινώνονται τα συμπτώματα, επειδή οι άνθρωποι δεν ξεκουράζονται. Θέλουν να συνεχίσουν και να μπορούν να κάνουν ό,τι συνήθως», τονίζει ο Ιωάννης Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία» και προσθέτει: «Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι πιέζουν τον εαυτό τους σε σημείο που έπειτα από 2 ή 4 ημέρες να νιώθουν χειρότερα απ’ ό,τι αν είχαν πάρει ρεπό την πρώτη μέρα και είχαν επιτρέψει στον οργανισμό τους να καταπολεμήσει τη λοίμωξη».
  • Λαμβάνεις φάρμακα που έχουν ισχυρές αντενδείξεις; Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι παίρνεις κάποιο αντιφλεγμονώδες για τον πόνο στην πλάτη, το οποίο επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης. «Εάν είσαι τόσο άρρωστη που χρησιμοποιείς οπιούχα σκευάσματα ή άλλες ουσίες για τον έλεγχο του πόνου, πραγματικά πρέπει να μείνεις στο σπίτι. Δεν πρέπει να οδηγείς και ίσως η απόδοσή σου να επηρεαστεί ή ακόμη και να προκαλέσει κάποιο ατύχημα» επισημαίνει ο ειδικός.

Τι να κάνεις εάν νιώθεις ότι σε τριγυρίζει κάποια ίωση

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα βουλωμένα αυτιά στο σπίτι; Τα καλύτερα σπιτικά γιατρικά

Να μείνεις στο σπίτι ή όχι;

Ίωση και γρίπη

Εάν έχεις πόνο στο λαιμό, που λίγο αργότερα συνοδεύεται από φτάρνισμα, καταρροή και βήχα, πιθανότατα πρόκειται για απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι πιο μεταδοτικό τις 2 πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. «Όταν ξεκινά η ίωση είναι πιο μεταδοτική επειδή έχει ψηλό ιϊκό φορτίο», εξηγεί ο ειδικός, «αλλά μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό για αρκετές ημέρες, ή ακόμη και μια εβδομάδα μετά». Μια απλή ίωση μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό ή δέκατα.

«Ακόμη κι αν ο πυρετός σε κάνει να νιώθεις απαίσια, στην πραγματικότητα είναι φίλος σου. Ο πυρετός είναι ο τρόπος που προσπαθεί ο οργανισμός σου να καταπολεμήσει αυτό που σε ταλαιπωρεί» αναφέρει η Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος. Πότε μιλάμε όμως για πυρετό; «Τυπικά, θεωρούμε ότι ξεκινά στους 38 βαθμούς» σημειώνει η ειδικός. Η ξεκούραση στο σπίτι, όταν έχεις πυρετό ή έντονα συμπτώματα κρυολογήματος όπως πολύ βήχα και φτάρνισμα, δε θα βοηθήσει μόνο την ανάρρωσή σου, αλλά θα εμποδίσει και τη μετάδοση της ασθένειας στους συναδέλφους.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο έντονα συγκριτικά με εκείνα του κρυολογήματος και συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά. Είναι μια περίπτωση που σίγουρα δεν πρέπει να πας στη δουλειά! Η γρίπη διεισδύει βαθύτερα στην αναπνευστική οδό και συχνά προειδοποιεί με ρίγη. Ο πυρετός είναι επίσης σύνηθες σύμπτωμα τις πρώτες ημέρες, ενώ μπορεί να φτάσει τους 38 και 8 με 39 βαθμούς. Άλλα συμπτώματα γρίπης είναι οι μυϊκοί πόνοι, ο πονοκέφαλος, η καταρροή, ο πονόλαιμος, ο βήχας, η αδυναμία και η κόπωση. Η γρίπη συνήθως κάνει τον κύκλο της μέσα σε 5 με 7 ημέρες, αν και μπορεί ο βήχας να επιμένει ή ο οργανισμός να δείχνει εξασθενημένος. Αν και οι περισσότεροι χρειάζονται λίγες ημέρες για να επανέλθουν πλήρως, μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά έπειτα από 24 έως 48 ώρες αφού έχει υποχωρήσει ο πυρετός.

Πότε μπορείς να πας στη δουλειά; Εάν έχεις ήπιο βήχα και φτάρνισμα, χωρίς πυρετό –και πιστεύεις ότι πρέπει να πας στη δουλειά– πάρε τα μέτρα σου για να μειώσεις τις πιθανότητες μετάδοσης. Φρόντισε να καλύπτεις το στόμα σου όταν φταρνίζεσαι ή βήχεις. Πλένε τα χέρια σου συχνά ή χρησιμοποίησε αντισηπτικά ζελ με βάση το οινόπνευμα.

Ιγμορίτιδα

Η οξεία ιγμορίτιδα εκδηλώνεται με κίτρινες ή πράσινες ρινικές εκκρίσεις, μπούκωμα, πόνο ή αίσθηση πίεσης στο πρόσωπο, πονοκέφαλο ή πόνο στην άνω γνάθο και στα δόντια. Τι μπορεί να βοηθήσει; Χρησιμοποίησε για μερικές ημέρες αποσυμφορητικά  Οι ρινικές πλύσεις με αλμυρό διάλυμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ιγμορείων.

«Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μεγάλη ανακούφιση με αυτό τον τρόπο» λέει ο Ιωάννης Σιδερής. Αν όμως τα συμπτώματα δε βελτιωθούν ή επιδεινωθούν μέσα σε λίγες ημέρες, είναι ώρα να απευθυνθείς στο γιατρό, ο οποίος μπορεί να σου δώσει αντιβιοτικά». Τι γίνεται όταν πρέπει να κάνεις αεροπορικό επαγγελματικό ταξίδι ενώ έχεις ιγμορίτιδα; Οι ειδικοί απαγορεύουν ρητά στους ασθενείς να αποφεύγουν τις πτήσεις αν έχουν ιγμορίτιδα, επειδή η πίεση του αέρα που αλλάζει μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου ενδέχεται να επιδεινώσει τον πόνο, ειδικά κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Κατά τ' άλλα, αποφάσισε με βάση την ένταση των συμπτωμάτων σου εάν μπορείς να πας στη δουλειά ή όχι. Ωστόσο να θυμάσαι ότι η ιγμορίτιδα δεν είναι μεταδοτική.

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα προκαλεί ερυθρότητα στα μάτια, δάκρυα, φαγούρα, αίσθηση καύσου ή πρησμένα βλέφαρα. Οι οφθαλμικές εκκρίσεις μπορεί να είναι διαφανείς και υδαρές ή ημίρρευστες και κίτρινες ή πράσινες, ενώ μπορεί να σε δυσκολεύουν να ανοίξεις τα μάτια το πρωί. Όταν η επιπεφυκίτιδα είναι ιογενής ή μικροβιακή (σε αντίθεση με τις αλλεργίες ή τον ερεθισμό), είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και θα ήταν καλό να μην πας στη δουλειά. Ε

άν αγγίξεις τα μάτια σου, οι εκκρίσεις που περιέχουν τα μικρόβια ή τον ιό θα καταλήξουν στα χέρια σου. Όταν αγγίξεις άλλες επιφάνειες, τα μικρόβια θα εξαπλωθούν. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα βελτιωθεί από μόνη της, συνήθως μέσα σε 3 με 5 ημέρες. Ίσως είναι καλύτερα να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις καλύτερα. Όταν επιστρέψεις στη δουλειά, απόφυγε να αγγίζεις να μάτια σου και πλένε συχνά τα χέρια σου. «Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα ωστόσο αντιδρά στα αντιβιοτικά κολλύρια. Μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά 24-48 ώρες αφότου ξεκινήσεις τη θεραπεία» υπογραμμίζει ο Χάρης Μπριλάκης, M.D., MPH, χειρουργός-οφθαλμίατρος.

Πόνος στην πλάτη

«Ο πόνος στην πλάτη είναι ένας βασικός λόγος επίσκεψης στον γιατρό» λέει ο Γιώργος Γιανναράκος, ορθοπαιδικός. «Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον ήπιο πόνο που νιώθουν στην πλάτη όταν εργάζονται. Όμως, μερικές φορές χρειάζεται να κάνεις ένα διάλειμμα για να ανακουφιστείς από την πίεση στην πλάτη που πονά – ειδικά αν η δουλειά σου περιλαμβάνει πολύ σκύψιμο ή σήκωμα βαριών αντικειμένων» προσθέτει. Το να κάθεσαι για ώρες στο γραφείο επίσης μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στη μέση.

Εάν ο πόνος είναι τόσο δυνατός ώστε να σε αποσπά από τα καθήκοντά σου ή αν δυσκολεύεσαι να καθίσεις, να στέκεσαι όρθια ή να περπατάς άνετα, ένα ρεπό μιας ή δύο ημερών μπορεί να βοηθήσει. Παρόλα αυτά, το να μείνεις στο κρεβάτι δεν είναι η καλύτερη λύση. «Αυτό που θα βοηθήσει περισσότερο τον πόνο στη μέση είναι η ήπια έως μέτρια κίνηση. Δεν πρέπει να σταματήσεις τελείως να κινείσαι. Εάν ξαπλώσεις στο κρεβάτι και απλώς κάθεσαι εκεί, θα παρατείνεις το χρόνο αποκατάστασης. Εάν έχεις πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πόνο που φτάνει μέχρι το γόνατο, μυϊκή αδυναμία ή ανυπόφορο πόνο στην πλάτη, τηλεφώνησε αμέσως στον γιατρό σου» συμβουλεύει ο ειδικός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i