Τρώω πολλά γλυκά, μπορεί να πάθω διαβήτη;

Απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες για το διαβήτη.

σοκολατενια γλυκα iStock

Συνεργάστηκε ο Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος- διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής- Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου "ΙΑΣΩ GENERAL".

Μύθοι και αλήθειες για το διαβήτη: ήξερες ότι περίπου το 10% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη; Παρόλο που η νόσος είναι τόσο διαδεδομένη, υπάρχουν ακόμα πολλές λάθος αντιλήψεις γι’ αυτήν. Ο ειδικός αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει το τοπίο! Τα περιστατικά διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως τόσο ραγδαία, που οι ειδικοί κάνουν λόγο για "επιδημία". Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφιέρωσε τη φετινή Διεθνή Ημέρα για την Υγεία τον περασμένο μήνα στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσής του. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 9% των ενηλίκων πάσχουν από την ασθένεια, στην οποία εκτιμάται ότι οφείλονται 1,5 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο! Αν και τα αίτια που την προκαλούν είναι αρκετά σύνθετα, τα βασικότερα είναι η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη:

  • ο τύπος 1 (νεανικός διαβήτης) που χαρακτηρίζεται από ανικανότητα του οργανισμού να παράξει ινσουλίνη,
  • και ο τύπος 2, που προκαλείται από την αναποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό και αφορά περίπου το 90% του συνόλου των περιστατικών. Ο τύπος αυτός μπορεί να προληφθεί με ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση. Και σωστή ενημέρωση, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματά του ή που επιμένουν να πιστεύουν σε κάποιους αρκετά διαδεδομένους μύθους που όμως έχουν καταρριφθεί από την επιστήμη.

"Τρώω πολλά γλυκά! Μπορεί να πάθω διαβήτη;"

Η υπερκατανάλωση γλυκών σχετίζεται με άγχος και βουλιμία αλλά όχι με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. "Τα γλυκά περιέχουν μεγάλες ποσότητες "καθαρής” ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης, ευαισθητοποιώντας το πάγκρεας σε υψηλή παραγωγή ινσουλίνης" εξηγεί ο Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος και προσθέτει:

"Η "καθαρή” γλυκόζη (ζάχαρη) των γλυκών χρησιμοποιείται γρήγορα από τον οργανισμό, ο οποίος εισάγεται σε μια κατάσταση "υπερινσουλιναιμίας” που ανοίγει την όρεξή μας και παχαίνουμε".

Η παχυσαρκία είναι αυτή που σχετίζεται στενά με κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και άνοιας.

"Νιώθω συχνά το στόμα μου να στεγνώνει. Μήπως έχω διαβήτη;"

Η κύρια αιτία που κάνει το στόμα μας να στεγνώνει είναι το άγχος, η ελλιπής ενυδάτωση και η κακή υγιεινή του στόματος και του πεπτικού συστήματος. "Όταν πρόκειται για διαβήτη, το στεγνό στόμα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πολυδιψία, πολυουρία, πολυφαγία και απώλεια βάρους" λέει ο ειδικός.

"Κανείς στην οικογένειά μου δεν είχε διαβήτη. Επομένως δεν κινδυνεύω, σωστά;"

Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει γνωστός διαβήτης σε συγγενικά πρόσωπα για να εμφανίσει κάποιος την ασθένεια. Εξάλλου, στις περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 η διάγνωση μπορεί να γίνει πολλά χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου. Πολύ περισσότερο από την κληρομικότητα, υψηλότερη συσχέτιση με το διαβήτη έχει η παχυσαρκία και ιδίως αυτή που χαρακτηρίζεται ως "κοιλιακού τύπου" (όταν η περίμετρος μέσης είναι ίση ή μεγαλύτερη των 102 εκ. για τους άνδρες και 94 εκ. για τις γυναίκες).

"Εάν τρώω πολλά φρούτα, μπορεί να νοσήσω από διαβήτη;"

Ακόμα και σε όποιον πάσχει από διαβήτη επιτρέπεται η κατανάλωση όλων των φρούτων με μέτρο… Φυσικά και όποιος τρώει πολλά φρούτα δεν εμφανίζει κανένα αυξημένο κίνδυνο να πάθει διαβήτη. Αντίθετα, υπάρχουν κάποια, όπως, για παράδειγμα, το σταφύλι, που, όπως δείχνουν μελέτες, ασκούν προστατευτικό ρόλο, με την προϋπόθεση ότι προσέχουμε το βάρος μας. Μην ξεχνάς πως επειδή κάτι είναι υγιεινό δε σημαίνει ότι μπορείς να το τρως σε απεριόριστες ποσότητες. Αυτό λοιπόν που πρέπει κυρίως να προσέχεις είναι οι θερμίδες που καταναλώνεις, ακόμα κι όταν πρόκειται για υγιεινές τροφές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i