Νέα μελέτη: Κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τι δείχνουν μελέτες για την κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση; Τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά.

εμμηνόπαυση μεσήλικη χαρά υγεία solarisimages

Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι το «βάρος» των συμπτωμάτων της προεμμηνόπαυσης είναι μεγαλύτερο από ότι γενικά γίνεται αντιληπτό. Περίπου το 80% των γυναικών εμφανίζουν εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση καθώς μπαίνουν στη φάση της εμμηνόπαυσης. Για τις περισσότερες γυναίκες, τα συμπτώματα είναι διαχειρίσιμα. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών μέσης ηλικίας εμφανίζουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο, τη διάθεση και τη συνολική ποιότητα ζωής των γυναικών.

Μετάβαση στην εμμηνόπαυση και κατάθλιψη

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, τόνισε η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, αντιπροσωπεύει μια περίοδο αυξημένης ευπάθειας στις διαταραχές της διάθεσης και του άγχους για τις γυναίκες. Η μελέτη MGH Center for Women's Mental Health στην οποία συμμετείχαν 443 γυναίκες, ηλικίας 42 - 52 ετών, και παρακολουθούντο για διάστημα 13 ετών έδειξε ότι 39% των γυναικών παρουσίασε ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης. Οι γυναίκες χωρίς ιστορικό κατάθλιψης κατά την έναρξη της μελέτης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης από εκείνες με προηγούμενο ιστορικό (28% έναντι 59%).

Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντική και επικίνδυνη όσο η κατάθλιψη σε έγκυες και νέες μητέρες. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά τα συμπτώματα, μπορεί να έχουν πολύ υψηλό κόστος στην κοινωνία και στο σύστημα υγείας της κάθε χώρας.

Στην ίδια μελέτη, οι γυναίκες με ψυχολογικά προβλήματα κατά την εμμηνόπαυση είχαν σημαντικά υψηλότερη χρήση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης από ό, τι οι γυναίκες χωρίς συμπτώματα: 82% περισσότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία σε σύγκριση με τις επισκέψεις του γενικού πληθυσμού και 121% υψηλότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία σε σύγκριση με εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν παρουσίασαν ψυχολογικά προβλήματα. Επιπλέον, τα εμμηνοπαυσιακά ψυχολογικά συμπτώματα συμβάλλουν σε υψηλά ποσοστά απουσίας στο χώρο εργασίας.

Οι γυναικολόγοι σύμφωνα με την κα Καίτη Αντωνοπούλου, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανίχνευση της περιεμηνοπαυσιακής κατάθλιψης και στην έγκυρη παραπομπή στους ειδικούς (ψυχίατρο ή ψυχολόγο). Ωστόσο, πρέπει να δίδονται αφενός μεν τα κατάλληλα εργαλεία για τον έλεγχο της κατάθλιψης, έτσι ώστε αυτή η κατηγορία των γυναικών να μην μένει αβοήθητη αφετέρου δε έγκυρες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση ώστε οι παρανοήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση να μην εμποδίζουν τις γυναίκες να πάρουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Διάβασε επίσης: Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που πρέπει να γνωρίζεις

Διάβασε επίσης: Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i