Παγκόσμια Ημέρα για το σακχαρώδη διαβήτη: Οι τύποι, τα συμπτώματα και η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις

Σακχαρώδης διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση.

σακχαρώδης διαβήτης IRINA KROLEVETC

Παγκόσμια Ημέρα για το σακχαρώδη διαβήτη 2019: Η ημέρα για τον διαβήτη αποτελεί παγκόσμια, μετά την ημέρα για το AIDS, την δεύτερη ημέρα η οποία έχει ορισθεί επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σήμερα, ο διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια πανδημία που επηρεάζει περισσότερους από 425 εκατομμύρια ανθρώπους και αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο άτομα ζουν με διαβήτη. Με αφορμή τη σημερινή αυτή ημέρα, μάθε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τη δυνητικά σοβαρή αυτή νόσο.

Τι είναι ο διαβήτης και ποιοι είναι οι τύποι του;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος που τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Το 1980 μόλις 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε κάποια μορφή διαβήτη, σήμερα έχουμε πλησιάσει το 10%. Αυτή η αύξηση έχει οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να αποκαλέσει το διαβήτη «μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες του 21ου αιώνα». Τα καλά νέα είναι πως με τη σωστή ενημέρωση και διαχείριση τα συμπτώματα του διαβήτη είναι αντιμετωπίσιμα. Με ένα συνδυασμό φαρμακευτικής και διατροφικής αγωγής, όλοι οι διαβητικοί μπορούν να έχουν φυσιολογική ζωή.

Δες εδώ τι ακριβώς είναι αλλά και ποια είναι τα βασικά του είδη. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη; Μπορείς να τα ξέρεις; 

Πιθανότατα πιστεύεις ότι ξέρεις πώς μοιάζει μια γυναίκα με διαβήτη τύπου 2 – μεγαλύτερη, παχύσαρκη και κάνει καθιστική ζωή. Όμως και οι αδύνατες κινδυνεύουν: Για την ακρίβεια, περίπου το 15% των γυναικών με διαβήτη τύπου 2 έχουν φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ κάτω από 25).

Βρες εδώ τα προειδοποιητικά σημάδια. 

Διαβήτης και περίοδος 

Η ισορροπία της γυναικείας ορμονικής λειτουργίας τίθεται σε σκληρή δοκιμασία όταν συνυπάρχει μια οποιαδήποτε μορφή σακχαρώδους διαβήτη. Για τη διαχείρισή του απαιτείται συνεργασία ειδικών και ασθενών.

Δες εδώ: Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τις γυναικείες ορμόνες και τι πρέπει να κάνουν τα έφηβα κορίτσια;

Πρόληψη διαβήτη: Τα «μυστικά» 

Το κλειδί για την πρόληψη του διαβήτη είναι πλέον διαπιστωμένο επιστημονικά. Βρες εδώ ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου.

Ποια είναι η επίδραση της άσκησης στα επίπεδα της γλυκόζης;

Η σωματική άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της μεταβολικής ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι το άτομο είναι εκπαιδευμένο έτσι ώστε να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες κατά ή μετά την άσκηση. Βρες εδώ ποια είναι η επίδραση της γυμναστικής στον σακχαρώδη διαβήτη.

Παιδικός διαβήτης τύπου 1 

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται και μελέτες δείχνουν πως σήμερα τα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Βρες εδώ 7 δεδομένα για αυτόν τον τύπο διαβήτη. 

Διαβήτης και διατροφή

Διατροφή για διαβητικούς: Τι πρέπει να τρώω αν έχω διαβήτη;

Εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής για τον διαβήτη από τον ειδικό Κωνσταντίνο Χαρδαβέλλα

Το σπιτικό φαγητό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη – τι έδειξε η έρευνα

Τι να τρως αν έχεις διαβήτη της κύησης

Η δίαιτα 5:2 μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i