Σακχαρώδης διαβήτης Update: Κάψουλα ινσουλίνης και holter για το σάκχαρο

Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται μια παγκόσμια επιδημία. Μια κάψουλα ινσουλίνης και το holter για το σάκχαρο μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

διαβήτης ninitta

Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται μια παγκόσμια επιδημία. Μια κάψουλα ινσουλίνης και το holter για το σάκχαρο μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Κάψουλα ινσουλίνης θα κάνει μόνη της...  ένεση στο στομάχι!

Στο –όχι και τόσο μακρινό– μέλλον θα δούμε το μετασχηματισμό χρόνιων θεραπειών που τώρα βρίσκονται σε ενέσιμη μορφή να μπορούν να διατεθούν στους ασθενείς και σε μορφή κάψουλας-χαπιού. Ένα παράδειγμα που ακούγεται σαν να έρχεται από ταινία φαντασίας: Οι ερευνητές της Novo Nordisk, σε συνεργασία με τμήματα των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Harvard και του Brigham & Women Hospital της Μασαχουσέτης, δημιούργησαν μια κάψουλα που θα χορηγείται από το στόμα και θα μπορεί να απελευθερώνει ινσουλίνη στο στομάχι εκτελώντας ένεση στα τοιχώματά του.

Οι μελέτες, σε πειραματόζωα προς το παρόν, έδειξαν ότι μπορούν με αυτό τον τρόπο να επιτευχθούν δραστικές συγκεντρώσεις φαρμακευτικής ουσίας συγκρίσιμες με την υποδόρια χορήγηση. Η βελόνα δεν τρυπά το στομάχι και αποτελείται από βιοδιασπώμενο υλικό, που φεύγει από τον οργανισμό μέσω του πεπτικού συστήματος χωρίς παρενέργειες. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και φαίνεται ότι, αν όλα πάνε καλά, η κάψουλα αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση πολλών πρωτεϊνών από το στόμα αποφεύγοντας την ανάγκη για ένεση.

«Ηolter» για το σάκχαρο

Οι αριθμοί για το σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί τη νόσο «επιδημία». Και στην Ελλάδα όμως σήμερα υπολογίζεται ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 φτάνουν τις 35.000, με 3.000 ανάμεσά τους να είναι κάτω των 14 ετών, ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι κοντά στο 1 εκατομμύριο, αν συμπεριλάβουμε και τον προδιαβήτη. Τα «κακά» νέα είναι ότι μόνο το 30% των ασθενών με διαβήτη 1 έχουν πετύχει τους γλυκαιμικούς στόχους, με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μικρότερη από 7%.

Τι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα; Πρόσφατα πήρε έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη και είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας μια νέα δυνατότητα απεικόνισης του γλυκαιμικού προφίλ για μία ολόκληρη εβδομάδα. Φαντάσου μια αξιολόγηση «holter» αλλά για το σάκχαρο. Πρόκειται για το νέο Envision PRO της εταιρείας Medtronic, ένα επαγγελματικό σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, που βοηθά μέσω των αναφορών του το διαβητολόγο να καταλήξει στη σωστή θεραπευτική αγωγή.

Διάβασε επίσης: Νεανικός διαβήτης: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον διαβήτη τύπου 1

Διάβασε επίσης: Πρόληψη του διαβήτη: Αυτοί οι 15 εναλλακτικοί τρόποι «πιάνουν»!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i