Συνεργάστηκε ο Σπύρος Ν. Νίκας, ρευματολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (eletem.org)
Η οστεοπόρωση είναι ένα χρόνιο ασυμπτωματικό νόσημα, το οποίο σχετίζεται με μείωση της οστικής μάζας. Πρόκειται για μία διαταραχή της αρχιτεκτονικής του οστού και οστική ευθραυστότητα, αυξημένο δηλαδή κίνδυνο οστικού κατάγματος. Η πιο συχνή μορφή είναι η μετεμμηνοπαυσιακή (εμφάνιση μετά την εμμηνόπαυση). Λιγότερο συχνά εμφανίζονται και περιστατικά γεροντικής (>75 έτη, και στους άνδρες) ή φαρμακευτικής (πχ κορτιζόνη) οστεοπόρωσης, όπως και άλλες μορφές (πχ ιδιοπαθής).
Η οστική μάζα στις γυναίκες και πώς την επηρεάζουν τα οιστρογόνα
Η οστική μάζα στις γυναίκες, είναι γενικά μικρότερη από ότι στους άνδρες. Από την ηλικία των 20 ετών και μέχρι και την προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδο, παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή. Η σταθερότητα αυτή οφείλεται στη δυναμική ισορροπία στη λειτουργία (remodeling) των κυττάρων του οστού, δηλαδή των οστεοβλαστών (κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή οστού) και των οστεοκλαστών (κύτταρα υπεύθυνα για απορρόφηση οστού). Τα οιστρογόνα στον γυναικείο οργανισμό κατά τα αναπαραγωγικά χρόνια δρουν με μηχανισμούς που προστατεύουν τα οστά.
Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση
Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από απώλεια οιστρογόνων για τη γυναίκα, άρα και από απουσία πλέον των ευεργετικών τους δράσεων στα οστά. Κάτι τέτοιο σημαίνει μεγαλύτερη οστική απορρόφηση, προοδευτική μείωση της οστικής μάζας και σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε κάποιες γυναίκες, όχι σε όλες, οστεοπόρωση και αυξημένος κίνδυνος κατάγματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση (<45 έτη) ή με έλλειψη τέτοιων ορμονών για μεγάλο διάστημα της ζωής τους βρίσκονται σε πιο αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για οστεοπόρωση είναι η ηλικία της γυναίκας, η λευκή φυλή, το χαμηλό σωματικό βάρος και ύψος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ιστορικό κατάγματος στην ίδια ή στους γονείς, η κάπνισμα, μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα κ.α.
Λογικά, η χορήγηση οιστρογόνων στη φάση της εμμηνόπαυσης θα μπορούσε να έχει ευεργετική δράση και αυτό έχει στο παρελθόν δοκιμασθεί και έχει αποδειχθεί βελτίωση της οστικής πυκνότητας με μείωση του κινδύνου για κατάγματα. Η παρέμβαση όμως αυτή σχετίστηκε στην πορεία με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο μαστού και ενδομητρίου ή του κινδύνου θρομβώσεων και για τον λόγο αυτό η θεραπευτική αυτή πρακτική έχει πλέον εγκαταλειφθεί.
Τι πρέπει να κάνεις εάν είσαι ή πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση
Σε συνεννόηση με τον γιατρό σου χρειάζεται να κάνεις έλεγχο οστικής μάζας. Εάν βρεθεί οστεοπενία ή οστεοπόρωση ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει συμπλήρωμα διατροφής με ασβέστιο και βιταμίνη D3. Ανάλογα με το στάδιο της οστεοπόρωσης μπορεί να χρειαστεί να λάβεις αγωγή (αντι-οστεοκλαστική θεραπεία).
Διάβασε επίσης: «Γερνάω ή μεγαλώνω;» Η Δρ Νανά Τσουμάκη αποκαλύπτει πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε
Διάβασε επίσης: Λίπος στην κοιλιά; 7 facts για το σπλαχνικό λίπος (τι να τρως, πόσες φυτικές ίνες, πόσα εκατοστά να είναι η μέση σου)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr