Τι είναι το social jet lag και τι σχέση έχει με το βιολογικό σου ρολόι;

Εάν νιώθεις συνέχεια κουρασμένη, ζαλισμένη, έχεις δυσκολία στη συγκέντρωση πιθανότατα έχεις συμπτώματα social jet lag. Η «θεραπεία» σχετίζεται άμεσα με το βιολογικό σου ρολόι.

ύπνος ξυπνητήρι κούραση amriphoto

Περίπου το 87% των κατοίκων βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως η Βρετανία, πάσχουν από social jet lag. Παρότι ο όρος είναι καινούργιος, αποτελεί πιθανώς την απάντηση στο γιατί νιώθεις συνέχεια κουρασμένη. Spoiler: Η «θεραπεία» του έχει άμεση σχέση με το βιολογικό σου ρολόι και πώς αυτό απορρυθμίζεται από τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Τι είναι το social jet lag;

Είναι το jet lag που μπορεί να πάθεις ακόμη κι αν δεν ταξιδέψεις σε διαφορετική χρονική ζώνη. Η επίδρασή του στον οργανισμό όμως μοιάζει με το αληθινό jet lag και μπορεί να επηρεάσει από το πώς θα κυλήσει η καθημερινότητά σου μέχρι την υγεία σου μακροπρόθεσμα. Χαρακτηριστικά του είναι ότι νιώθεις συνέχεια κουρασμένη και δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς.

The Mamagers Update:

Να μιλάτε στα παιδιά σας, όπως μιλάτε στους καλεσμένους σας

Η αγάπη της μητέρας για το μωρό της είναι ευλογία και ειρήνη

Πώς να είσαι μια -όσο γίνεται- ξεκούραστη και ισορροπημένη μαμά

Τι σχέση έχει το social jet lag με το βιολογικό σου ρολόι;

Μία από τις βασικές παραμέτρους που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση είναι η έλλειψη ύπνου, σε σύγκριση με τις ανάγκες που έχει το βιολογικό σου ρολόι. Με άλλα λόγια, φταίχτης, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι η διαφορά ανάμεσα στον φυσικό βιολογικό σου κύκλο και τις κοινωνικές απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Ο χρονοβιολόγος Till Roenneberg, συγγραφέας του Internal Time: Chronotypes, Social Jet Lag, and Why You’re So Tired, εξηγεί περισσότερο το φαινόμενο. «Κάθε φορά που πρέπει να βάλεις ξυπνητήρι, σημαίνει ότι πιέζεσαι να ξυπνήσεις πολύ νωρίς, παραβιάζοντας το βιολογικό σου ρολόι. Έτσι πέντε μέρες της εβδομάδας οι περισσότεροι από εμάς πιεζόμαστε να κινηθούμε σε μια χρονική ζώνη που δεν αντιστοιχεί με την βιολογική μας. Είναι σαν κάποιος που ζει στο Λονδίνο να πρέπει δουλεύει στην Αγία Πετρούπολη, χωρίς όμως να φύγει από την πόλη του».

Πώς θα τα κάνεις όλα σε 8 ώρες (έτσι θα φεύγεις ΠΑΝΤΑ στην ώρα σου από τη δουλειά)

Επαγγελματισμός: Τον θέλεις; Τότε ΜΗΝ κάνεις αυτά τα 10 λάθη στη δουλειά!

Να βάζεις ξυπνητήρι την Κυριακή;

Αυτό έχει θεωρηθεί από πολλούς ως η λύση για το social jet lag, αφού οι τακτικές ώρες ύπνου κουρδίζουν το βιολογικό ρολόι. «Οι περισσότεροι Αγγλοσάξωνες πιστεύουν πως για την κατάσταση αυτή φταίει το... χουζούρι της Κυριακής. Προτείνουν έτσι να βάζεις ξυπνητήρι και τις επά ημέρες της εβδομάδας» σχολιάζει ο καθηγητής Roenneberg. «Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί, το θέμα είναι ότι πιθανότατα πηγαίνουμε πολύ νωρίς στη δουλειά μας».

Μελέτη του 2017 από την Αμερικανική Εταιρεία Ιατρικής Ύπνου υποστηρίζει τη θέση του. Οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι με ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου υποφέρουν από κακή διάθεση, περισσότερα προβλήματα υγείας και διαταραχές ύπνου από τους ανθρώπους που διατηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου επτά ημέρες την εβδομάδα.

Πώς θα κρατήσεις μακριά σου το social jet lag

Εάν τα συμπτώματα του social jet lag, υπνηλία, κόπωση, θολή σκέψη, σε ταλαιπωρούν μην μένεις σιωπηλή. Κάνε κάτι. «Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε το σύστημα, να ενημερώσουμε την κοινωνία και τους εργαζόμενους ότι θα είναι πιο παραγωγικοί εάν αλλάξουν την ώρα εργασίας τους» εξηγεί ο καθηγητής.

Ακόμη και μισής ώρας αλλαγή στο πρόγραμμά σου μπορεί να κάνει τη διαφορά! Συζήτησε με τον εργοδότη σου εάν θα μπορούσες να έχεις ευέλικτο ωράριο ή να μεταθέσεις 15-30 λεπτά την ώρα που πηγαίνεις στη δουλειά σου.

Τι να κάνεις εάν δεν είναι εφικτό να πηγαίνεις πιο αργά στη δουλειά

Πειραματίσου και προσπάθησε να καταλάβεις με ποιο ωράριο είσαι πιο παραγωγική και λειτουργική. Και προσάρμοσε όσο μπορείς τη ζωή σου γύρω από αυτό. «Βρες ένα ρυθμό, ένα πρόγραμμα, έναν τρόπο ζωής που σου ταιριάζει πραγματικά και που σε κάνει να νιώθεις αρμονικά με τον εαυτό σου. Βεβαιώσου επίσης ότι τηρείς όσο γίνεται το πρόγραμμα του ύπνου σου» προτείνει η ψυχολόγος ύπνου Hope Bastine.

Τα καλά νέα

Είναι εφικτό να διορθώσεις το social jet lag. Δώσε όμως σημασία στις δικές σου ανάγκες και φιτάξε σύμφωνα με αυτές το πρόγραμμα της καθημερινότητας και των Σαββατοκύριακών σου. Δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, οι μικρές αρκούν για να δεις διαφορά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i