Γιατί νιώθεις τόσο εξαντλημένη πριν από την περιόδο;

Πέφτεις στο κρεβάτι εξαντλημένη πριν από την περίοδο και δεν μπορείς να σηκωθείς; Δες τι σημαίνει αυτό.

periodos istock

 

Η εξάντληση πριν την περίοδο και κατά την έμμηνο ρύση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Annals of General Psychiatry, το 90% των γυναικών έχουν προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, με κύρια χαρακτηριστικά την ευερεθιστότητα, τις αλλαγές στην όρεξη, τις εναλλαγές της διάθεσης και την κόπωση.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να είναι πραγματικά τρομερό, ακόμη και να εμποδίσει την ικανότητά σου να φέρεις εις πέρας τα καθημερινά σου καθήκοντα όπως η εργασία, οι κοινωνικές υποχρεώσεις και η ανατροφή των παιδιών.

Ημερολόγιο 28 ημερών: Πώς "αλλάζει" το σώμα και τα συναισθήματά σου τις ημέρες του κύκλου

Τι προκαλεί υπερβολική κόπωση πριν από την περίοδο

Ο Σπύρος Γράψας, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, επιστημονικός συνεργάτης της Γ' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν", εξηγεί γιατί μπορεί να νιώθεις πραγματικά κουρασμένη πριν από την περίοδο και τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

1. Ορμονικές διακυμάνσεις

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, πιθανότατα οφείλονται στις ορμόνες.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο μέχρι την έμμηνο ρύση, λέει ο γυναικολόγος. "Αυτές οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν πτώση της σεροτονίνης, η οποία θεωρείται ότι παίζει ρόλο στα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας", λέει. "και να οδηγήσει σε αισθήματα κόπωσης, κυκλοθυμίας, κατάθλιψης ή ακόμα και άγχους".

2. Προβλήματα ύπνου

Μαζί με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούν άμεσα κόπωση, μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο τις ημέρες ή εβδομάδες πριν από την περίοδό τους, σύμφωνα με το Office on Women's Health. Η εξάντληση πριν την περίοδο και κατά την έμμηνο ρύση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Όσες έχουν περίοδο είναι πιο πιθανό να βιώσουν κακή ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής και εμμηνορροϊκής φάσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine. Το να μην κοιμάσαι αρκετά θα μπορούσε να συμβάλει σε αισθήματα υπερβολικής κόπωσης.

 

3. PMDD ή Προεμμηνορροϊκής δυσφορική διαταραχή

Όταν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου - συμπεριλαμβανομένης της προεμμηνορροϊκής κόπωσης - είναι σοβαρά, θα μπορούσε να είναι σημάδι προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής (PMDD).

Το PMDD επηρεάζει περίπου το 5% των γυναικών με περίοδο και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως υπερβολική ευερεθιστότητα ή θυμό, αισθήματα λύπης ή κατάθλιψης, άγχος ή κρίσεις πανικού, προβλήματα σκέψης ή εστίασης και προβλήματα ύπνου.

4. Ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό η υπερβολική κόπωση πριν από την έμμηνο ρύση ή το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου να είναι σημάδι μιας ιατρικής κατάστασης όπως πολυκυστικές ωοθήκες η ενδομητρίωση ή η σιδηροπενική αναιμία. Εάν τα επίπεδα ενέργειάς σου είναι μειωμένα πριν την περίοδο, συζήτησέ το με το γιατρό σου, ειδικά εάν έχεις άλλα συμπτώματα (και εάν αυτά τα συμπτώματα εμποδίζουν την καθημερινότητά σου).

Πώς να αντιμετωπίσεις την κούραση 

Ακολούθησε αυτές τις εγκεκριμένες από τους ειδικούς συμβουλές για την καταπολέμηση της κούρασης τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου σου.

1. Περιόρισε τη ζάχαρη: Παρόλο που μπορεί να λαχταράς γλυκά λίγο πριν από την περίοδό σου, είναι καλύτερο να μην το παρακάνεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κόπωση.

Αντίθετα, εστίασε σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν την ενέργειά σου, όπως εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο και βιταμίνη D. 

2. Γυμνάσου: Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα και να βελτιώσεις την υγεία σου, αλλά έρευνα, στο Journal of Obstetrics and Gynaecology, βρήκε ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σου, να αυξήσει τη συγκέντρωσή σπου και ακόμη και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της περιόδου.

3. Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης: Ο mindfull διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και οι τεχνικές προοδευτικής χαλάρωσης μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση και την ενέργεια σου. Γιατί; Όλα αυτά μπορούν θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος, το οποίο μπορεί να αποστραγγίσει την ενέργειά σου και να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου σου.

Επιπλέον, η χαλάρωση μπορεί να εξισορροπήσει τις ορμόνες σου και να ανακουφίσει ορισμένες από τις εναλλαγές της διάθεσης που συχνά σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

4. Κοιμήσου καλύτερα: Προσπάθησε να κοιμάσαι οκτώ ώρες και να λαμβάνεις κάποια μέτρα πριν από τον ύπνο για να μεγιστοποιήσεις την ποιότητα του ύπνου σου, όπως η αποφυγή έκθεσης στο μπλε φως εντός δύο ωρών από την ώρα του ύπνου, απενεργοποιώντας την οθόνη σου του κινητού σου, την τηλεόραση, του λαπτοπ σου, πίνοντας λίγο χαλαρωτικό τσάι όπως χαμομήλι και λεβάντα πριν τον ύπνο και αποφεύγοντας την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Νιώθεις κουρασμένη ακόμη κι όταν ξεκουράζεσαι; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i