Αυτό θα είναι το απόλυτο διατροφικό trend το 2024

Η διαρκώς αυξανόμενη τάση στο Διαδίκτυο έχει άραγε διατροφικά οφέλη;

coffee istock

Αν το 2023 σήμαινε ένα πράγμα στον διατροφικό κόσμο, αυτό θα ήταν τα περίεργα πράγματα που βάζουμε στον καφέ μας.

Ξεκινήσαμε τη χρονιά προσθέτοντας λεμόνι για απώλεια βάρους, ισχυριζόμενοι ότι "λιώνει το λίπος" και παρέχει ανακούφιση από τους πόνους. Από τον Μάιο και μετά δεν υπήρξαν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζει αυτήν τη συμβουλή. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στον καφέ μαγιονέζας, με περιεκτικότητα 100% λιπαρά, που σημαίνει ότι δεν καταστρέφει την κέτωση, συμβάλλοντας έτσι στην καύση θερμίδων και στη διατήρηση της ενέργειας. Ακολούθησε ο αλατισμένος καφές, καθώς μείωνε την πίκρα του καφέ και ενίσχυε τη γλυκύτητα. Στη συνέχεια ήρθε ο καφές με μέλι (honey coffee), ο οποίος δεν αναφέρεται στην προσθήκη μελιού αλλά στην επεξεργασία (Honey Process). Τι σημαίνει ο καφές που χαρακτηρίζεται ως "honey processed"; Ο όρος δεν εννοεί ότι ο καφές έχει γεύση μελιού, ούτε έχει προστεθεί μέλι, αντίθετα, περιγράφει έναν υβριδικό τρόπο επεξεργασίας του καφέ, που καταλήγει σε κόκκους με μοναδική γεύση και ξεχωριστό άρωμα, κάτι που τον κάνει πιο γλυκό.

Τον Οκτώβριο, κάποιοι έφτιαχναν καφέ με μητρικό γάλα, κάτι που ευχόμασταν να μην το γνωρίζαμε ποτέ, ενώ τώρα αναδύθηκε μια νέα παραλλαγή, που θα γίνει το απόλυτο trend για το 2024. Στο Διαδίκτυο λένε ότι αντί να εστιάζεις στο γάλα πρόσθεσε μανιτάρια στον καφέ σου.

Πιστεύεις ότι και αυτό θα είναι μία μόδα που θα περάσει; Κι εμείς, αλλά ψάχνοντας τα δεδομένα καταλήξαμε στα παρακάτω. 

Τι είναι ο καφές με μανιτάρια;

Ο καφές με μανιτάρια ή γανόδερμα αναφέρεται σε ειδικά μείγματα καφέ που περιέχουν θεραπευτικά μανιτάρια, κάτι που έχει πυροδοτήσει μια διαδικτυακή εμμονή.

Πολλές μάρκες έχουν αρχίσει να δημιουργούν αυτά τα υβριδικά μείγματα λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για την υγεία του εντέρου και των πλεονεκτημάτων που έχουν οι μύκητες στο εντερικό μικροβίωμα

Σύμφωνα με τα περισσότερα πράγματα που εμφανίζονται στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες, δεν είναι ακριβώς μια νέα ιδέα. Οι κάτοικοι της Φινλανδίας έπιναν καφέ με μανιτάρια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι κόκκοι ήταν σπάνιοι, και τα θεραπευτικά μανιτάρια χρησιμοποιούνται συχνά ως συστατικά και στην κινεζική ιατρική.

Υπάρχουν διατροφικά οφέλη από την προσθήκη μανιταριών στον καφέ;

"Τα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν ποικίλα οφέλη, ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν εάν αυτά εξακολουθούν να αντέχουν όταν προστίθενται στον πρωινό καφέ σου", λέει η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαρία Γανοπούλου.

"Γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών στο σώμα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάτι που θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα οφέλη αυτών των μανιταριών".

Ωστόσο, τα μείγματα καφέ μανιταριών περιέχουν λιγότερη καφεΐνη από έναν κανονικό καφέ, κάτι που έχει οφέλη.

"Πέρα από τις ανησυχίες για την απορρόφηση, μπορεί να υπάρχει ακόμα ένα όφελος από την προσθήκη μανιταριών στον καφέ", συνεχίζει η διαιτολόγος. "Το Reishi είναι ένας τύπος λειτουργικού μανιταριού που περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, και βοηθούν στη διαχείριση του άγχους.

"Καθώς η καφεΐνη δρα για να αυξήσει την κορτιζόλη στο σώμα, υπάρχει μια εύλογη θεωρία ότι η προσθήκη reishi έχει μια "προσαρμοστική επίδραση" και συμβάλλει στη σταθεροποίηση της παραγωγής κορτιζόλης για να βοηθήσει το σώμα να αντιμετωπίσει καλύτερα το στρες".

Τι είδη μανιταριών πρέπει να αναμειγνύονται στον καφέ;

Υπάρχει μια ποικιλία μανιταριών και μπορείς να τα συνδυάσεις ή να βρεις μείγματα μανιταριών.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή και καλά ερευνημένα μανιτάρια είναι το Chaga για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το Cordyceps που μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ανοσία και να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και το Lion's Mane και το Shiitake που βελτιώνοουν το μικροβίωμα του εντέρου και βοηθούν στη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Τι παρενέργειες έχει η κατανάλωση καφέ με μανιτάρια;

Υπάρχουν κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι το Reishi μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ξηροστομία, ναυτία, εξάνθημα και στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, η χρήση φαρμακευτικών μανιταριών είναι πιθανώς ασφαλής συνολικά.

Δες επίσης: 6 συστατικά που θα κάνουν τον καφέ σου πιο υγιεινό

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i