Πόσο νερό πρέπει να πίνω κατά τη διάρκεια του καύσωνα;

Η απάντηση δεν απλώς "πολύ νερό". Μάθε τι πρέπει να προσέχεις για να είσαι ενυδατωμένη αλλά και ασφαλής.

γυναίκα πίνει νερό στον καύσωνα istock

Καθώς ο καύσωνας πλήττει τη χώρα μας, είναι σημαντικό να λαμβάνεις μέτρα για να μείνεις δροσερή και ενυδατωμένη. Το σώμα σου χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά αφού η πολλή ζέστη οδηγεί σε γρήγορη απώλεια υγρών.

10 αποτελεσματικοί τρόποι για να πίνεις περισσότερο νερό

Γιατί το νερό είναι σημαντικό στον καύσωνα;

  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος: Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας μέσω της εφίδρωσης.
  • Διατηρεί τα όργανα σε λειτουργία: Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των οργάνων, όπως τα νεφρά, η καρδιά και ο εγκέφαλος.
  • Προλαμβάνει την αφυδάτωση: Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κόπωση, ζάλη και ακόμη και θερμοπληξία.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Συνήθως χάνουμε μεταξύ 2 και 2½ λίτρα υγρών την ημέρα μέσω της εφίδρωσης, της αναπνοής, των ούρων και των κοπράνων. Έτσι, τις κανονικές ημέρες θα πρέπει να πίνεις περίπου 8-10 ποτήρια υγρά (όχι μόνο νερό), μετράνε το γάλα, τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, το τσάι και ο καφές.

Οι χυμοί φρούτων και τα smoothies θα πρέπει να περιορίζονται σε ένα ποτήρι των 150 ml την ημέρα λόγω των φυσικών "ελεύθερων" σακχάρων που περιέχουν.

Όσον αφορά την πρόσληψη νερού δεν υπάρχει ένας κανόνας για όλους: Οι ανάγκες για νερό ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το φύλο και τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, που επιταχύνουν το νερό που χάνεται μέσω του ιδρώτα.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω στον καύσωνα;

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν την ταχύτητα εξάτμισης από το δέρμα που σημαίνει ότι ιδρώνεις περισσότερο. Επομένως πρέπει να αναπληρώνεις τα επίπεδα υγρών πιο συχνά και πιο συχνά. Το πόσο νερό χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια του καύσωνα εξαρτάται από τις συνθήκες καθώς και από το πόσο δραστήρια είσαι.

Εάν γυμνάζεσαι τακτικά, αυτό δεν χρειάζεται να σταματήσει κατά τη διάρκεια της ζέστης. Επίλεγε αθλητικά ποτά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν την απώλεια  υγρών, επομένως είναι πιο ενυδατικά από το νερό.

Μπορώ να πιω πολύ νερό;

Είναι πιθανό να ακολουθήσεις την αντίθετη κατεύθυνση και να πιεις πάρα πολύ νερό, αν και για τους περισσότερους ανθρώπους με υγιή νεφρά αυτό θα αντιμετωπιστεί με συχνότερη ούρηση.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των νεφρών να διατηρήσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, οπότε το αίμα θα αραιώσει. Αυτό επιδρά στον τρόπο λειτουργίας του σώματός σου, για παράδειγμα επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

Η υπονατριαιμία είναι μια κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική ποσότητα νερού, η οποία μειώνει αρκετά τα επίπεδα νατρίου. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες αντοχής και λαμβάνουν πάρα πολλά υγρά μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο αυτής της πάθησης.

Μπορεί επίσης να υπάρχει ιατρικός λόγος για τον οποίο ένα άτομο κατακρατά περισσότερα υγρά και αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας υπάρχουσας νεφρικής ή καρδιακής πάθησης.

Εάν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας ή αντιμετωπίζεις συμπτώματα, επισκέψου τον γιατρό σου για συμβουλές σχετικά με το πόσο νερό είναι κατάλληλο για εσένα.

 

Γιατί το να πίνεις συνέχεια νερό δεν είναι καλή ιδέα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i