Πάσχα: Το trick των ειδικών για να φας ό,τι θες χωρίς να παχύνεις

H προσέγγιση των ειδικών σου δείχνει πώς να απολαύσεις το πασχαλινό τραπέζι χωρίς άγχος και χωρίς να στερηθείς τίποτα.

Πάσχα pexels

Ανάμεσα σε λαγουδάκια σοκολάτας, πασχαλινά τραπέζια και τις πρώτες πραγματικές ανάσες χαλάρωσης μετά τον χειμώνα, είναι εύκολο να νιώσεις ότι πρέπει να διαλέξεις στρατόπεδο: Απόλαυση ή αυτοσυγκράτηση; Να φας ή να σκεφτείς τις θερμίδες; Κι όμως, υπάρχει μια μέση λύση και μάλιστα την προτείνουν οι ειδικοί. Όπως λέει ο Sam Wood, personal trainer, στο bodyandsoul.com, η απάντηση δεν είναι η στέρηση, αλλά η επίγνωση: "Mindful indulgence (Συνειδητή απόλαυση) είναι να καταναλώνεις αυτό που θέλεις εκείνη τη στιγμή, αλλά να έχεις επίγνωση της ποσότητας και του τρόπου με τον οποίο το κάνεις. Όλα με μέτρο – και τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά".

Αυτό που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά είναι οι δίαιτες και οι "αποτοξινώσεις" που υπόσχονται restart μετά τις γιορτές. Αντιθέτως, θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικές και καταλήγουν συχνά σε υπερβολές. "Οι περισσότεροι ξεκινάνε δυναμικά, αλλά γρήγορα διαπιστώνουν ότι δεν είναι ρεαλιστικό ούτε απολαυστικό. Το αποτέλεσμα είναι απογοήτευση και επιστροφή στις παλιές συνήθειες", εξηγεί.


Mindful Indulgence: Τι σημαίνει πρακτικά

Η "συνειδητή απόλαυση" είναι στάση ζωής. Δεν αποκλείεις τίποτα από τη διατροφή σου, απλώς μαθαίνεις να τρως με προσοχή και σεβασμό στις ανάγκες σου. Να μερικά απλά tips:

► Φάε πριν το τραπέζι. Αν περιμένεις ώρες για να "χωρέσεις" περισσότερα, μάλλον θα το παρακάνεις. Ένα χορταστικό πρωινό βοηθάει να πας στο τραπέζι ήρεμη και ισορροπημένη.

► Απόλαυσε κάθε μπουκιά. Φάε αργά, σε μικρές ποσότητες, και δώσε σημασία στη γεύση. Όταν έχεις επίγνωση της απόλαυσης, δεν χρειάζεσαι υπερβολή.

► Φυσικά και θα φας γλυκό. Αν το αποφύγεις τελείως, το πιθανότερο είναι να το αναζητήσεις αργότερα με μεγαλύτερη ένταση. Κράτα ισορροπία στις ποσότητες και ρώτα τον εαυτό σου αν πραγματικά πεινάς πριν πάρεις δεύτερο γύρο.

► Και πάνω απ’ όλα, μη σε τιμωρείς. Το Πάσχα είναι μία μέρα. Το σώμα σου δεν αλλάζει από ένα πιάτο παραπάνω, αλλά από το πώς φέρεσαι στον εαυτό σου καθημερινά.

Η εποχή που μετρούσες θερμίδες πριν ανοίξεις το πασχαλινό αυγό, δεν χρειάζεται να συνεχιστεί. Οι ειδικοί όπως ο Sam Wood σε ενθαρρύνουν να δεις τη διατροφή όχι σαν μαθηματική εξίσωση, αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή, όπου υπάρχει χώρος και για τη σοκολάτα και για την ευχαρίστηση. "Μην τιμωρείς τον εαυτό σου για το φαγητό που απολαμβάνεις. Όλα είναι θέμα ισορροπίας", καταλήγει. Δεν χρειάζεται να επιλέξεις ανάμεσα στο φαγητό που αγαπάς και την υγεία σου. Το trick είναι να σταματήσεις να σκέφτεσαι με όρους "σωστού" και "λάθους", και να ξεκινήσεις να τρως με συνείδηση, όχι με άγχος. Φέτος το Πάσχα, λοιπόν, φάε αυτό που θες. Απλώς, κάνε το με το σώμα και το μυαλό παρόντα στο τραπέζι.

Διάβασε επίσης:

Τι θα φας πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το Πάσχα - Τα tips της διατροφολόγου

Πόσα πασχαλινά αυγά μπορείς να φας και άλλες ερωτήσεις για τη γιορτινή υπερτροφή

Πώς να κάνεις πιο υγιεινό ένα τσουρέκι;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i