Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας, στις 6 Μαΐου, ενθαρρύνει την απόρριψη της κουλτούρας της δίαιτας. Αυτή η κίνηση, που ξεκίνησε από τη Mary Evans Jones το 1992, γιορτάζει τη σημασία της αποδοχής του σώματος, της ποικιλομορφίας και του σεβασμού για όλα τα σχήματα και τα μεγέθη του σώματος.
Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με έμφαση την υγεία σε οποιοδήποτε μέγεθος σώματος. Στόχος είναι να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τον σωστό τρόπο διατροφής και να μην αισθάνεται κανείς ένοχος για την απόλαυση του φαγητού αλλά και να δημιουργήσει μια καθολική αποδοχή για το πώς πρέπει να φαίνεται ένα σώμα. Η μοναδικότητα έρχεται πλέον - επιτέλους - στο προσκήνιο και η διάκριση του βάρους παύει να υπάρχει σταδιακά.
H σημασία της ημέρας που μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε ξανά την προσέγγισή μας στην κουλτούρα διατροφής.
Πρέπει να σεβόμαστε ανθρώπους όλων των μεγεθών και τις μοναδικές μάχες τους με τη ντροπή για το σώμα τους και την απώλεια βάρους. Η θετική εικόνα του σώματος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίζουμε τις ανθυγιεινές συνήθειες όπως είναι οι ακραίες δίαιτες. Ως άνθρωποι έχουμε μια ψυχολογική σχέση με τα τρόφιμα. Όταν το στερούμαστε, αυτό μπορεί να φτάσει σε ακραία σημεία, με τη μορφή συναισθηματικής υπερφαγίας.
Η λήψη μη ρεαλιστικών τύπων σώματος είναι επιβλαβής
Το επίκεντρο πρέπει να είναι η υγεία, η φυσική κατάσταση και η αγάπη προς τον εαυτό μας και όχι ένα συγκεκριμένο μέγεθος ή ένας απλός αριθμός. Το σχήμα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά μας. Το ίδιο ισχύει και για την τάση αποθήκευσης λίπους και δημιουργίας μυών σε ορισμένες περιοχές.
Ένα υγιές σώμα φαίνεται πάντα καλό. Η αισθητική είναι το υποπροϊόν του να έχεις περισσότερο μυ και λιγότερο λίπος. Η διατροφή είναι ένας συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά για να επιβιώσει, να επισκευάσει και να προσαρμοστεί. Συνεπώς, η διατροφή σημαίνει ότι κάνεις τα σωστά πράγματα τις περισσότερες φορές σύμφωνα με τους στόχους της υγείας και της φυσικής κατάστασης.
Η γυμναστική ως "όχημα" για την κατάκτηση της υγείας
Η εμμονή με τις θερμίδες που καταναλώνουμε και που κάψαμε, είναι καιρός να σταματήσει. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, όχι για να κάψουμε τα γεύματα που καταναλώσαμε πριν. Η καύση θερμίδων είναι ένα από τα αποτελέσματα και όχι ο στόχος του προγράμματος άσκησης.
Έτσι κι αλλιώς, η θερμιδική αξία των τροφίμων μετράται σε ελεγχόμενο περιβάλλον σε εργαστήριο. Αλλά στην πραγματική ζωή, το σώμα μας, οι ορμόνες και τα ένζυμα αποφασίζουν πώς αυτές οι θερμίδες απελευθερώνονται και χρησιμοποιούνται. Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίσες και ίδιες. Τα τρόφιμα με παρόμοιες θερμίδες ακολουθούν διαφορετικές οδούς μετά την πέψη και η τύχη τους εξαρτάται από τις ορμόνες μας. Η μέτρηση θερμίδων χωρίς προσοχή στην ποιότητα και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών δεν έχει νόημα, ακόμη και στο πλαίσιο ενός σχεδίου για έλλειμμα θερμίδων.
Η λύση, λοιπόν, δεν είναι να λιμοκτονήσεις με αυστηρές δίαιτες που καταστρέφουν την υγεία και το μεταβολισμό σου αλλά να αποκτήσεις υγιεινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν στον στόχο σου. Δες παρακάτω 6 βασικές συνήθειες που πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου για να πετύχεις μια ισορροπημένη διατροφή και ένα υγιές σώμα, όσα κιλά και αν ζυγίζει.
Φάε ξηρούς καρπούς
Παρότι τα αλμυρά πατατάκια μπορεί να έχουν φύγει από το τραπέζι, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευμένα όλα τα τραγανά σνακ. Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου: το θρεπτικό συστατικό που δεν είναι καλό μόνο για μια γερή καρδιά αλλά δίνει επιπλέον μια ωραία μικρή ώθηση στο μεταβολισμό σου.
Υγιεινά snacks
Αντί να ενδώσεις σε πατατάκια και μπισκότα, δοκίμασε ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά στο καθημερινό τσιμπολόγημα. Προτίμησε φρούτα εποχής, ή κράκερ με τυρί χαμηλών λιπαρών. Θυμήσου: Να τρως μόνο όταν πεινάς και 1 μερίδα τη φορά.
Λιγότερο φαγητό απ’ έξω
Προγραμμάτισε τα γεύματά σου, για να αποφύγεις το delivery όταν γυρνάς στο σπίτι. Μαγείρεψε περισσότερη ποσότητα για απόθεμα, ιδανικό όταν δεν έχεις χρόνο. Εύκολα πρωινά όπως φρούτα με βρώμη, μπορούν να αντικαταστήσουν το δείπνο.
Όχι στο τσιμπολόγημα
Φάε όταν πραγματικά πεινάς. Όταν νιώσεις ικανοποιημένη-αλλά όχι τελείως χορτάτη- σταμάτα, ακόμα κι αν υπάρχει ακόμα φαγητό στο πιάτο. Μην τρως μπροστά στην τηλεόραση ή το PC, γιατί είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις πόσο ακριβώς τρως.
Λιγότερη ζάχαρη
Σκέψου ότι πίνοντας 1 λιγότερο αναψυκτικό την ημέρα, γλυτώνεις 8 κουταλάκια ζάχαρη. Αντικατάστησέ τα με τα αντίστοιχα light, με νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Και φρόντισε να αγοράζεις δημητριακά χωρίς ζάχαρη.
Kάθε μέρα πρωινό
Αν είσαι πολύ βιαστική, πάρ' το μαζί σου στη δουλειά. "Φορητά" πρωινά υπάρχουν πολλά: από μπάρες δημητριακών και φρούτα μέχρι γιαούρτι και γεύματα με βρώμη. Να θυμάσαι ότι τα muffins και τα κουλούρια συχνά μπορεί να είναι παραπάνω από 1 μερίδα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr