Πόση ώρα πριν τον ύπνο να σταματήσεις να πίνεις νερό (και πόσο επιτρέπεται να πιεις κατά τη διάρκεια της νύχτας);

Με ποιον τρόπο η κατανάλωση νερού επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου;

νερό iStock

Όταν ετοιμάζεσαι να κοιμηθείς, πιθανότατα να έχεις πάντα δίπλα στο κομοδίνο σου ένα ποτήρι με νερό, ώστε σε περίπτωση που αισθανθείς διψασμένη μέσα στην νύχτα, να μην χρειαστεί να αποχωριστείς το ζεστό σου κρεβάτι. Η τακτική αυτή είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για πολλούς, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα αυτού και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μάλλον δεν πρόκειται για μια τόσο καλή συνήθεια.

Το νερό είναι το "μυστικό" για να μεγαλώνουμε με υγεία - το ήξερες;

Και πράγματι, όταν πίνουμε αρκετό νερό πριν κοιμηθούμε, διακόπτουμε συνεχώς την διάρκεια του ύπνου, προκειμένου να επισκεφτούμε την τουαλέτα. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι ο παράγοντας που καθορίζει πόσο ήσυχα και ξεκούραστα πρόκειται να κοιμηθούμε την νύχτα. Σύμφωνα με την Shelby Harris, PHD ψυχολόγο και ερευνήτρια της συμπεριφοράς στην διάρκεια του ύπνου, "η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να χαλάσει την ποιότητα της ανάπαυσης, ενώ αντίστοιχα, ένας κακός σε ποιότητα ύπνος, προκαλεί εξίσου προβλήματα ενυδάτωσης". Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε, ότι οι ενήλικες που είχαν σύντομη διάρκεια ύπνου (έξι ώρες ή λιγότερο), παρουσίαζαν επίσης ανεπαρκή επίπεδα ενυδάτωσης.

Ποια είναι η ώρα που πρέπει να σταματήσεις να πίνεις νερό πριν τον ύπνο;

Η ακριβής ώρα που ενδείκνυται για να καταναλώσεις την τελευταία γουλιά νερού της ημέρας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολλοί θέτουν ένα όριο γύρω στις 7 το απόγευμα, πίνοντας τότε το τελευταίο ποτήρι με νερό. Όμως, οι ειδικοί προτείνουν, πριν προγραμματίσεις μια ορισμένη ώρα, να παρατηρήσεις την πρόσληψη νερού κατά την διάρκεια της ημέρας. "Μερικοί άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, οπότε όταν έρχεται η νύχτα, διψούν πολύ. Πίνουν ένα ή δύο ποτήρια νερό και στη συνέχεια μπορεί να αντιμετωπίσουν συχνοουρία τη νύχτα. Έτσι προτρέπουμε τον κόσμο να πίνει μπόλικο νερό την υπόλοιπη μέρα" επισημαίνει η ειδικός. Εάν πάλι αναζητάς την ακριβή ώρα, η ουρολόγος Vannita Simma-Chiang, M.D., συνιστά να πίνουμε την τελευταία γουλιά της ημέρας τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο.

Πώς θα κρατάς ενυδατωμένο το σώμα στη διαλλειματική νηστεία

Πόσο νερό επιτρέπεται να πίνεις την νύχτα;

Σαφώς, η επαρκής ενυδάτωση μέσα στην ημέρα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχωριστείς το ποτήρι με το νερό στην διάρκεια της νύχτας ή πριν τον ύπνο. Φρόντισε απλώς να αποφεύγεις τις υπερβολές. Δεδομένου ότι μερικοί άνθρωποι χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα το βράδυ, η κατανάλωση νερού την νύχτα είναι σχεδόν απαραίτητη. Μην ξεφεύγεις όμως με τις γουλιές. Περίπου 250 ml νερού είναι ακριβώς η ποσότητα που χρειάζεσαι για όνειρα γλυκά και ξεκούραστα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i