Μεσογειακή σαλάτα: Ένα κύριο γεύμα ελαφρύ, δροσερό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά πιάτα.

Μεσογειακή σαλάτα iStock

Από τη Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (dietlicious.wixsite.com/virnaskoulidi).

Η χωριάτικη σαλάτα, ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά πιάτα, με κάποιες
μικρές αλλαγές μπορεί να αποτελέσει ένα κύριο γεύμα ελαφρύ, δροσερό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Η λιαστή ντομάτα περιέχει 20% περισσότερο λυκοπένιο, ουσία με αναγνωρισμένη αντικαρκινική δράση, από τη φρέσκια ντομάτα. Η προσθήκη ελαιολάδου στην ντομάτα κατά το μαγείρεμα ή στη σαλάτα πολλαπλασιάζει την αντιοξειδωτική της δράση. Το ίδιο ισχύει και με την προσθήκη ελιάς ή κάππαρης, συνηθισμένης πρακτικής κατά την παρασκευή της χωριάτικης σαλάτας.

Μεσογειακή σαλάτα 

½ φλ. λιαστές ντομάτες
1 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι κόκκινο, κομμένο σε φέτες
4 κ.σ. ελιές Καλαμών σε ροδέλες ή 1 κ.γ. κάππαρη
½ φλ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
1 συσκευασία ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή από χαρούπι

Διατροφική αξία (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια: 116,4 θερμίδες
Λιπαρά: 3,2 γρ., εκ των οποίων κορεσμένα 2,4 γρ., μονοακόρεστα λιπαρά 0,08 γρ., πολυακόρεστα 0,26 γρ.
Υδατάνθρακες: 17 γρ., εκ των οποίων
σάκχαρα 1,4 γρ.
Φυτικές ίνες: 3,3 γρ.
Πρωτεΐνες: 5,6 γρ.
Αλάτι: 0,8 γρ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i