Τα βασικά χαρακτηριστικά του υγιεινού σνακ

Ποιο είναι το ιδανικό σνακ;

Υγιεινό σνακ iStock

Από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο (giannischrysou.gr).

Η σωστή επιλογή μικρογευμάτων (σνακ) στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου σχεδίου διατροφής συμβάλει στην αύξηση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τον περιορισμό του αισθήματος έντονης πείνας και την κάλυψη των ιδιαίτερων θρεπτικών αναγκών του κάθε ατόμου μετά από άσκηση. Παράλληλα, επιτρέπει την ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στον οργανισμό, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας μας.

Ποιο είναι, όμως, το ιδανικό σνακ;

Το ιδανικό σνακ σίγουρα δεν είναι για όλους το ίδιο και δεν υπάρχει μόνο μια σωστή επιλογή, καθώς οι ανάγκες του κάθε οργανισμού είναι διαφορετικές. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι αν κανείς επιλέξει τα σωστά σνακ, θα έχει οφέλη τόσο στην υγεία όσο και στην ενέργειά του. Αυτά είναι, λοιπόν, τα καλύτερα σνακ για να επιλέξεις το κατάλληλο για τις δικές σου καθημερινές ανάγκες. 

Προτίμησε τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα

Δε χρειάζεται να αγχώνεσαι για να κάνεις τις πιο "υγιεινές" επιλογές. Μπορείς να επιλέγεις τρόφιμα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης αντί για τα επεξεργασμένα, τα παραδοσιακά γιαούρτια αντί για τα επιδόρπια με γλυκαντικά, τα κομμάτια κοτόπουλου αντί για τα αλλαντικά γαλοπούλας που περιέχουν περισσότερο αλάτι και άλλα πρόσθετα, τα φρέσκα φρούτα αντί για τους έτοιμους χυμούς.

Προγραμμάτισε τον χρόνο κατανάλωσης

Το μυστικό είναι να μην περιμένεις να πεινάσεις. Παρατήρησε τη ροή της ημέρας σου, εντόπισε πότε συνήθως νιώθεις πείνα και πρόσθεσε λίγο νωρίτερα τα σνακ της επιλογής σου. Έτσι, θα μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα των σνακ που τρως και θα αποφεύγεις την υπερκατανάλωση, ενώ παράλληλα θα ρυθμίζεις τις ώρες των σνακ ανάλογα με το πρόγραμμά σου την κάθε μέρα.

Πρόσθεσε στο γεύμα σου πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά

Η προσθήκη πρωτεΐνης στα σνακ προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό ενώ τα υγιεινά λιπαρά είναι θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν από τη διατροφή μας. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το ταχίνι ή άλλα αλείμματα ξηρών καρπών. Είναι μία πραγματικά υγιεινή επιλογή με εξαιρετική γεύση, που μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ακόμα και το γλυκό, αφού τα λιπαρά που περιέχει παράγουν άμεσα το αίσθημα κορεσμού. Εναλλακτικά, μπορείς να καταναλώσεις ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Μην προτιμάς σνακ σε υγρή μορφή

Σνακ όπως χυμοί και αναψυκτικά προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και δε βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού. Το καλύτερο θα ήταν να συνοδεύεις την κατανάλωση των σνακ σου με νερό, καθώς ενισχύει το αίσθημα της πληρότητας και βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Και μην ξεχνάς να απολαμβάνεις το σνακ σου 

Η ενσυνείδητη κατανάλωση μικρών ή κυρίως γευμάτων, καθορίζει το επίπεδο της ικανοποίησης και απόλαυσης που λαμβάνουμε από αυτά, κάτι το οποίο επηρεάζει την ποσότητα που καταναλώνουμε και τον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι το επόμενο γεύμα. Δημιούργησε, λοιπόν, τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για τα σνακ σου. Δώσε τους την αξία που τους αναλογεί και σίγουρα, θα έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. 

Μείγμα ξηρών καρπών με μέλι: Ο τέλειος συνδυασμός για ένα υγιεινό σνακ

Εύκολο και υγιεινό σνακ: Ρωτήσαμε 10 διαιτολόγους τι προτιμούν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i