Απώλεια βάρος μετά τα 40: Το συστατικό που καλό είναι να προσθέσεις στη διατροφή σου

Με το πέρασμα των χρόνων οι ανάγκες του σώματός μας αλλάζουν, αναζητώντας τις κατάλληλες προσθήκες για την απώλεια περιττών κιλών.

Απώλεια βάρος μετά τα 40 Istock

Η πρωτεΐνη είναι ίσως από τα επικρατέστερα μακροθρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικό να λαμβάνεις σε ικανοποιητική ποσότητα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με σκοπό την απώλεια περιττών κιλών και λίπους. Και αυτό γιατί, το εν λόγω θρεπτικό συστατικό έχει την ιδιότητα να παρέχει στο σώμα την αίσθηση της πληρότητας, κρατώντας το στομάχι χορτάτο για περισσότερες ώρες, ενώ ταυτόχρονα θρέφει σε βάθος τους μύες, αποτρέποντας την απώλεια μυϊκής μάζας με το πέρασμα των χρόνων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδέσει την πρωτεΐνη αποκλειστικά και μόνο με τις ζωικές τροφές, οι οποίες ναι μεν παρέχουν μια σημαντική ποσότητα αυτής στον οργανισμό, όμως τον επιβαρύνουν συχνά με περιττές θερμίδες λόγω των λιπαρών που διαθέτουν. Για αυτό και είναι απαραίτητο όταν επιλέγουμε ζωικές πρωτεΐνες, να προσθέτουμε κυρίως άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια στη διατροφή μας.

Οι φυτικές πρωτεΐνες αν και χαρακτηρίζονται χαμηλότερης βιολογικής αξίας από τις πρώτες, όταν συνδυάζονται μεταξύ τους μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό και τα εννέα βασικά αμινοξέα. Σε αυτές εντάσσονται τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και σπόροι, όπως και τα λαχανικά, με ένα από αυτά να χαρακτηρίζεται απολύτως απαραίτητο για την απώλεια βάρους αλλά και την διατήρηση ενός υγιούς σώματος μετά τα 40. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, Trista Best, αυτό δεν είναι άλλο από το σπανάκι, το πράσινο φυλλώδες λαχανικό με την εντυπωσιακή θρεπτική αξία.

Σπανάκι: η συμβολή του στην απώλεια βάρους

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να προσθέσεις το σπανάκι στην καθημερινή σου διατροφή, χωρίς η τελευταία να μοιάζει μονότονη και βαρετή. Το σπανάκι ταιριάζει άψογα στην ομελέτα λαχανικών σου, στο πρωινό smoothie με βατόμουρα, στην αγαπημένη σου συνταγή για μακαρονάδα, σε σπιτικές πίτες, στο σπανακόρυζο, στην μπρουσκέτα με φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα και αυγό ποσέ, στα χορτοφαγικά κεφτεδάκια κ.α. Όπως επισημαίνει η διατροφολόγος, πρόκειται για μια υγιεινή προσθήκη στις διατροφικές μας επιλογές με χαμηλές θερμίδες και πλούσια θρεπτική αξία, αποτελούμενη από βιταμίνες Α, Κ, Ε, σίδηρο, φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνη. Μάλιστα, όταν το σπανάκι προετοιμάζεται μέσα σε βραστό νερό, οι θρεπτικές ουσίες του απορροφώνται πολύ πιο εύκολα από το σώμα, λαμβάνοντας την απαιτούμενη ποσότητα αυτών.

Τα αμινοξέα που εμπεριέχονται στο σπανάκι συμβάλλον στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας, στη ρύθμιση της όρεξης, όπως επίσης και στην απώλεια σωματικού λίπους όταν η διατροφή συνδυάζεται με τακτικές προπονήσεις δύναμης και cardio. Τέλος, το σπανάκι περιέχει μια σειρά ωφέλιμων αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα και βελτιώνοντας τη γενικότερη υγεία του οργανισμού με το πέρασμα των χρόνων.

Διάβασε επίσης: Πέντε τρόποι να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια μέσω της διατροφής

  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i