8 τροφές που μπορούν να σε κάνουν αληθινά χαρούμενη

Ένιωσες ότι το λαχταριστό γεύμα σου σε έκανε πιο... ευτυχισμένη; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από το συγκεκριμένο φαινόμενο

τροφες_που_σε_κανουν_χαρουμενη Istock

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με την ευτυχία και την ευεξία. Μια έρευνα μάλιστα του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ορισμένων λαχανικών, φρούτων και γλυκών έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν πιο χαρούμενοι.

Θέλεις να μάθεις και εσύ μια λίστα- ευτυχίας για να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου τις "χαρούμενες" τροφές; Συνέχισε παρακάτω για να βρεις τα 8 τρόφιμα που συνδέονται με την καλή συναισθηματική κατάσταση.

Διάβασε επίσης:  Υγιεινά σνακ: 9 επιλογές με λίγες θερμίδες που χαρίζουν πολλή ενέργεια

8 τροφές που μπορούν να σε κάνουν αληθινά χαρούμενη

ευτυχια_διατροφη
Istock

Μαυρομάτικα φασόλια

Νιώθεις λίγο πεσμένη; Πρόσθεσε μερικά μαυρομάτικα φασόλια στην μεσημεριανή σου σαλάτα ή στο veggie μπουρίτο σου. 

Το μαγνήσιο που βρίσκεις στα μαυρομάτικα φασόλια μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης (γνωστή και ως "ορμόνη της ευτυχίας").

Μαύρη σοκολάτα

Έρευνα του 2020 διαπίστωσε ότι το κακάο βοήθησε στη βελτίωση της απόδοσης του εγκεφάλου σε νεαρούς ενήλικες. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης. Μη διστάσεις, λοιπόν, να φας την σοκολάτα σου αλλά προτίμησε να είναι μαύρης ποικιλίας.

Αυγά

Ξέχνα για λίγο την διατροφική τάση που θέλει να τρως μόνο το ασπράδι των αυγών, αφού ο κρόκος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, της μνήμης και άλλων σημαντικών πραγμάτων όπως ο έλεγχος των μυών.

Βατόμουρα

Οι μπλε μπουκίτσες είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του νευρικού συστήματος από βλάβες και ενδεχομένως να ενισχύσει την ικανότητά να σκέφτεσαι καθαρά.

Σολομός

Αξιολογήσεις από το 2013 και το 2016 βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης ωμέγα-3 και των χαμηλότερων ποσοστών κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, οριακής διαταραχής προσωπικότητας και ΔΕΠΥ.

Καρύδια

Θέλεις να ανεβάσεις τα επίπεδα χαράς σου και δεν ξέρεις τι να φας; Ta καρύδια φαίνεται να είναι ένα ακόμη κλειδί ευτυχίας, αφού σε μια μικρή μελέτη του 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες φοιτητές που πρόσθεσαν μισό φλιτζάνι καρύδια στην καθημερινή τους διατροφή παρουσίασαν σημαντική τόνωση της διάθεσης μέσα σε 8 εβδομάδες.

Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν πολύ φυλλικό οξύ, το οποίο σύμφωνα με έρευνα του 2017, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της κατάθλιψης. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα χωρίς κατάθλιψη είχαν υψηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος από αυτούς που είχαν.

Μέλι

Το μέλι έχει εξαιρετικά υγιεινές ενώσεις όπως η καμπφερόλη και η κερσετίνη που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και μπορούν να κρατήσουν μακριά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το μέλι έχει, επίσης, αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να απομακρύνουν τα "κακά" βακτήρια που μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι λιγότερο ο εαυτός σου.

Διάβασε επίσης: Οι 7 τροφές που έχουν ζάχαρη και δεν το γνωρίζεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i