Μακαρόνια από λαχανικά: Πώς θα υιοθετήσεις τη νέα "in" πρόταση διατροφής

Πώς θα φτιάξεις τα δικά σου μακαρόνια από φρέσκα λαχανικά.

μακαρονια_λαχανικα Istock

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο μακαρόνια, ακόμη και αν είναι σε πρόγραμμα διατροφής για να χάσει αυτά τα extra 5 κιλά ή θέλει απλά να μειώσει τους υδατάνθρακες από το καθημερινό του μενού. Ένα πιάτο με πένες, παρμεζάνα και σάλτσα μπορεί να είναι ένα γεύμα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι όλοι είμαστε -λίγο ή πολύ- "μακαρονάδες".

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μία καχυποψία στους καταναλωτές σχετικά με τη θρεπτική αξία των κλασικών μακαρονιών, αφού αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τη θρεπτική αξία των πιάτων τους. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο συστατικό για την λειτουργία του σώματος, ωστόσο προϊόντα όπως το λευκό ψωμί ή τα λευκά μακαρόνια περιέχουν μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών, κι έτσι είναι πιο φτωχά σε μικροθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες συγκριτικά με άλλα είδη.

Διάβασε επίσης:  Αβοκάντο pasta: Ένας απολαυστικός τρόπος να αξιοποιήσεις δημιουργικά το αβοκάντο που περίσσεψε

μακαρονια_λαχανικα
Istock

Η αγορά εvστερνίστηκε την ανάγκη για πιο υγιεινές προτάσεις, και πλέον πολλές εταιρίες ζυμαρικών έχουν παρουσιάσει την δική τους σειρά με μακαρόνια από λαχανικά. Μακαρόνια από καρότο, σπανάκι, παντζάρι είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που μπορείς να βρεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ ως εναλλακτική πρόταση.

Φυσικά, δεν λείπουν οι DIY συνταγές για μακαρόνια από φρέσκα λαχανικά που μπορείς να δημιουργήσεις στην κουζίνα σου. Μπορείς να μετατρέψεις το αγαπημένο σου λαχανικό σε σπιτική pasta κόβοντας σε λεπτές λωρίδες με ένα ειδικό εργαλείο ( κόπτες για σπιραλ κοπή). Φτιάξε, λοιπόν, τα δικά σου σπιτικά μακαρόνια από φρέσκα λαχανικά χωρίς κόπο και κυρίως χωρίς ενοχές!

Το πιάτο σου θα είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βήτα-καροτένια ( αν χρησιμοποιήσεις καρότο), βιταμίνη Α, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ειδικά οι φυτικές ίνες που προσλαμβάνεις από τα φρέσκα λαχανικά θα πρέπει να είναι ένα καλό κίνητρο για να υιοθετήσεις το νέο food trend! 

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

μακαρόνια_απο_κολοκυθακια
Istock

Καθώς προχωράμε σε μία εποχή που το fast food πέφτει σε μετοχές, οι υγιεινές προτάσεις διατροφής κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Τα μακαρόνια από φρέσκα λαχανικά είναι το νέο "κλειδί" για μία ισορροπημένη διατροφή και αξίζει να τα προσθέσεις στο καθημερινό σου μενού.

Άλλωστε, η διαδικασία για να τα φτιάξεις είναι ιδιαίτερα εύκολη και εξίσου γευστική με τα μακαρόνια που έχεις συνηθίσει!

  • Καθαρίζεις το φρέσκο λαχανικό της επιλογής σου
  • Αφαιρείς τυχόν φλούδα, άκρες και σκληρά σημεία
  • Χρησιμοποιείς τον κόπτη για να δημιουργήσεις μακριές, λεπτές λωρίδες και τις σοτάρεις σε ελαιόλαδο.
  • Τέλος, χρησιμοποιείς τα μακαρόνια από φρέσκα λαχανικά σε όποια συνταγή θέλεις ή τις σερβίρεις σκέτες!

Διάβασε επίσης: Είσαι ή θέλεις να γίνεις vegan; Οι 10 συμβουλές του διαιτολόγου για να είσαι υγιής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i