Θέλεις να χάσεις βάρος σε κάθε ηλικία (ναι, και στην εμμηνόπαυση); Φάε περισσότερο!

Επειδή αυτή η συμβουλή για απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση (ή σε όποια άλλη φάση της ζωής μας) μπορεί να ακούγεται αντιφατική, ρωτήσαμε τη διατροφολόγο και ιδού η απάντησή της.

Γυναίκα στην εμμηνόπαυση που τρώει μπισκότο istock

Συνεργάστηκε η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (cibus.gr)

"Παρακολουθώ στενά το βάρος μου, αλλά όχι τόσο στενά! Έτσι μπορεί ο αριθμός στη ζυγαριά να ανεβοκατεβαίνει 2-3 κιλά κάθε τόσο. Επειδή όμως, ειδικά πλησιάζοντας στην εμμηνόπαυση, ξέρω ότι αν αφήσω αυτά τα κιλά να εγκατασταθούν θα σημαίνει ότι ήρθαν για να μείνουν, αναλαμβάνω δράση και προσπαθώ να τα χάσω. Και η μέθοδός μου για απώλεια βάρους; Απλά τρώω περισσότερο", μας γράφει σε ένα σχόλιό της η αναγνώστρια του Shape Ελένη Κ. Και όντως αυτό που λέει μας έχει κινήσει την περιέργεια, οπότε ζητήσαμε τη συμβουλή της ειδικού.

Διαβάστε Επίσης

Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση τα κιλά που παίρνουμε μένουν "για πάντα";

Αυτό που ισχύει είναι ότι στην εμμηνόπαυση και περίοδο που προηγείται αυτής, την προεμμηνόπαυση, είναι πιο δύσκολο να χάσεις κιλά. Οι ορμονικές διαταραχές, η κατακράτηση υγρών, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή στο ρυθμό του μεταβολισμού… όλα συνηγορούν ώστε η απώλεια των κιλών να είναι λίγο πιο δύσκολη.

Φυσικά, δεν είναι ανέφικτη. Αρκεί να προσπαθήσεις να αντιστρέψεις τους παράγοντες που μπορείς: Να τρως πιο ισορροπημένα, να πίνεις πολλά υγρά και να αυξήσεις σταδιακά τη φυσική σου δραστηριότητα.

Ίσως τώρα, ειδικά αν τα παιδιά σου έχουν μεγαλώσει και σπουδάζουν ή ζουν μακριά, είναι ευκαιρία να αποκτήσεις επιτέλους το σκυλάκο που ονειρευόσουν και να έχεις την τέλεια αφορμή για να βγαίνεις για περπάτημα. Αυτή η άσκηση είναι ιδανική για τον έλεγχο του λίπους γύρω από την κοιλιά που είναι χαρακτηριστική αλλαγή στο σώμα των γυναικών στην εμμηνόπαυση.

Διαβάστε Επίσης

Η αναγνώστρια μας είπε ότι το μυστικό της είναι να τρώει περισσότερο. Ισχύει;

Όσο γι’ αυτό, η διατροφολόγος είναι πιο ξεκάθαρη από τη φίλη μας αναγνώστρια: "Υποθέτω ότι η αναγνώστρια του Shape δεν έδωσε διευκρινήσεις. Εάν υποθέσουμε ότι λέγοντας πως τρώει περισσότερο εννοεί ότι μοιράζει τα γεύματά της σε μικρότερες ποσότητες μέσα στη μέρα ή ότι προσθέτει υγιεινά σνακ στη μέρα της, τότε ναι, ισχύει! Μπορεί το αν θα χάσουμε ή θα πάρουμε κιλά να είναι στην τελική ανάλυση θέμα μαθηματικών, δηλαδή πόσες θερμίδες πήραμε από τις τροφές και πόσες καταναλώσαμε από τη φυσική δραστηριότητα και το βασικό ρυθμό του μεταβολισμού μας, ωστόσο τα συχνά μικρά γεύματα έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την αίσθηση κορεσμού και ενισχύουν το βασικό μεταβολισμό" απαντά η διαιτολόγος – διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού.

Τι μπορεί να μπλοκάρει την απώλεια βάρους;

* Τρως λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Μπορεί να ακολουθείς την σωστή αρχή των συχνών γευμάτων, όμως να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που έχεις ανάγκη. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα την σωματοδομή, την δραστηριότητα και άλλους παράγοντες, κάνει συγκεκριμένες καύσεις μέσα στην ημέρα. Αν η ημερήσια πρόσληψη των θερμίδων σου λοιπόν είναι πολύ μικρότερη από αυτές τις καύσεις ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί σωστά και έτσι δεν βλέπεις την επιθυμητή απώλεια.

* Δεν καταναλώνεις συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων. Στην καθημερινότητα ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και λίπος. Αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητο να διαχωριστούν σωστά στην ημέρα σου ώστε να μπορέσεις να χάσεις βάρος. Αποκλείοντας κάποιες ομάδες τροφίμων, αυτό που θα καταφέρεις είναι να μπλοκάρεις τον μεταβολισμό σου και να μην έχεις τα αποτελέσματα που θες.

3 συμβουλές για να χάσεις υγιεινά βάρος στην εμμηνόπαυση

* Προσπάθησε να μειώσεις όσο το δυνατό το αλάτι στη διατροφή σου. Η κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα είναι βασικά προβλήματα στην εμμηνόπαυση και το αλάτι συνηγορεί στο να γίνονται πιο έντονα.

* Περιόρισε ή κόψε εντελώς τη ζάχαρη. Όταν θέλεις κάτι γλυκό, φάε ένα μικρό φρούτο ή μισό γιαούρτι με 1 κ.γ. μέλι και 2-3 καρύδια ή δύο ρυζογκοφρέτες με τυρί κότατζ και ½ κ.γ. μαρμελάδα. Θα καλυφθεί η ανάγκη σου για γλυκό χωρίς να επιβαρυνθείς με πολλή ζάχαρη και λιπαρά.

* Ακολούθησε τη "συνταγή" της αναγνώστριας του Shape και μην αφήνεις τα κιλά να συσσωρεύονται.

Όλες μας βλέπουμε συχνά τη ζυγαριά να ανεβοκατεβαίνει και αυτό μπορεί να οφείλεται σε κατακράτηση ή ορμονικές διαταραχές. Εάν όμως βλέπεις ότι 2-3 κιλά παραπάνω παραμένουν, βελτίωσε τη διατροφή σου και αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα προκειμένου να επανέλθεις στο φυσιολογικό σου βάρος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i