3 φλεγμονώδεις τροφές που σου δημιουργούν λίπος στην κοιλιά

Το να γνωρίζεις τι πρέπει να απομακρύνεις από τη διατροφή σου είναι το κλειδί για να διατηρήσεις τη μέση σου λεπτή.

λίπος στην κοιλιά Ιstock

Το λίπος στην κοιλιά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και τα προβλήματα του ήπατος και των νεφρών. Η γενετική παίζει ρόλο στο πού αποθηκεύει το σώμα σου λίπος και οι διατροφικές σου συνήθειεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αποθήκευση λίπους.
 

Οι τύποι φαγητού που επιλέγεις, οι μερίδες και ο χρόνος μπορούν να παίξουν ρόλο στο σωματικό λίπος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε κοιλιακό λίπος. Σήμερα, εστιάζουμε σε τρεις  φλεγμονώδεις τροφές που προκαλούν λίπος στην κοιλιά, ώστε να μπορείς να τις αφαιρέσεις από τη διατροφή σου το συντομότερο δυνατό.

Διάβασε επίσης: Καλοκαιρινά smoothies: Τρεις συνταγές για μείωση του κοιλιακού λίπους, για ενίσχυση του πεπτικού, για πρωινό

3 φλεγμονώδεις τροφές που σου δημιουργούν λίπος στην κοιλιά

αλάτι
iStock

Αρτοσκευάσματα εμπορίου 

Ενώ ένα σπιτικό μάφιν ή ψωμί μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή για τη μέση σου, τα εμπορικά παρασκευασμένα αρτοσκευάσματα συχνά περιέχουν προσθήκη ζάχαρης και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Τα μάφιν, τα κρουασάν και τα λευκά ψωμιά είναι επίσης πηγή τρανς λιπαρών, μιας άλλης φλεγμονώδους θρεπτικής ουσίας που θα μπορούσε να σου προκαλέσει λίπος στην κοιλιά. Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν φυσικά σε μικρές ποσότητες.  Ωστόσο, η πλειονότητα των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα μας είναι ανθρωπογενή. Αυτά τα λίπη χρησιμοποιούνται συχνά ως φθηνότερη εναλλακτική λύση για το βούτυρο και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη φλεγμονή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD), μεταξύ άλλων ασθενειών.

Δημητριακά 

Μπορεί να εκπλαγείς βλέποντας ένα τόσο δημοφιλές βασικό πρωινό σε αυτή τη λίστα με τις φλεγμονώδεις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν λίπος στην κοιλιά. Γνωστά για την παρασκευή ενός εύκολου πρωινού ή ενός γρήγορου σνακ εν κινήσει, ορισμένα δημητριακά είναι "εχθρός" της λεπτής μεσησ ιδίως αυτά που είναι γεμάτα ζάχαρη. Οι επιλογές που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και μηδενικές φυτικές ίνες είναι οι χειρότεροι παραβάτες. Όχι μόνο η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και λίπος στην κοιλιά, αλλά θα μπορούσε επίσης να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου σου. Έρευνα έχει  δείξει ότι οι ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου σου θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακής νόσου και εντερικών διαταραχών και μπορεί επίσης να προάγουν την αύξηση βάρους. Επιπλέον, οι ανισορροπίες των μικροβίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερο σπλαχνικό λίπος.

Πατατάκια/ Chips 

Η τελευταία από αυτές τις φλεγμονώδεις τροφές που προκαλούν λίπος στην κοιλιά είναι τα πατατάκια. Ένα άλλο αλμυρό, τραγανό σνακ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονή και λίπος στην κοιλιά, τα πατατάκια είναι διαβόητα για την περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Αυτό το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και παχυσαρκία, και τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται συχνά στα πατατάκια μπορεί να κάνουν το ίδιο. Ενώ υπάρχει μηδενική ανάγκη για τρανς λιπαρά στη διατροφή σου, το νάτριο είναι στην πραγματικότητα ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Τα ελαφρώς αλατισμένα τσιπς μπορούν να προσφέρουν την ισορροπία του αλατιού που μπορεί να λαχταράς αποφεύγοντας τις υπερβολές και οι επιλογές μαγειρεμένες σε μη υδρογονωμένα έλαια θα βοηθήσουν να αποφύγεις τα τρανς λιπαρά. Κατά κανόνα, αν δεις "υδρογονωμένο" ή "μερικώς υδρογονωμένο λάδι" στη λίστα συστατικών, πιθανότατα υπάρχει κάποια ποσότητα τρανς λιπαρών στα τσιπς.

Διάβασε επίσης:  Καφέ λίπος: Το μυστικό για γρήγορη απώλεια κιλών και οι τροφές που το ενεργοποιούν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i